ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψάχνουν ανθυποψήφιο του Σιζόπουλου στην ΕΔΕΚ

Ποια ονόματα έχουν βολιδοσκοπηθεί για να αναμετρηθούν με τον νυν Πρόεδρο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ζυμώσεις διαβουλεύσεις και αρκετό παρασκήνιο επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στους κόλπους της ΕΔΕΚ, ενόψει και του εκλογικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου και θα εκλέξει τη νέα ηγεσία του κόμματος.

Οι υποψηφιότητες για τα ανώτατα κομματικά αξιώματα στην ΕΔΕΚ θα κατατεθούν την 24η Φεβρουαρίου, ωστόσο, ήδη συζητείται η ονοματολογία της νέας ηγεσίας της ΕΔΕΚ.

Ποιοι παίζουν

Ζήτημα αποτελεί το πώς θα κινηθούν οι μετριοπαθείς της ΕΔΕΚ. Σύμφωνα με κομματικές πηγές πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν ανησυχίες για τον τρόπο που κινείται ο σοσιαλιστής Πρόεδρος, τόσο για την πλήρη συμπόρευση με το ΔΗΚΟ, όσο και για τη σκληρή θέση που εκφράζει στο κυπριακό. Είναι γι αυτό που έχουν ξεκινήσει οι βολιδοσκοπήσεις, με στελέχη να βρουν το ιδανικό στέλεχος που θα βρεθεί απέναντι στον νυν Πρόεδρο. Στόχος τους, μία πιο μετριοπαθής στάση στο κυπριακό, αλλά και η πολιτική επιβίωση της ΕΔΕΚ, καθώς από τους ίδιους κύκλους εκφράζονται ανησυχίες για το μέλλον του κόμματος, ενόψει της συμπόρευσης με το ΔΗΚΟ. Αν και γίνονται ζυμώσεις και συζητήσεις, έγκυρες κομματικές πηγές θεωρούν μάλλον απίθανο να βρεθεί τελικώς ανθυποψήφιος απέναντι από τον Μαρίνο Σιζόπουλο.

Μετά και από την διαφοροποίησή του για τη στάση της ΕΔΕΚ στο ενωτικό δημοψήφισμα, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δημήτρης Παπαδάκης, θεωρείται ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στον Μαρίνο Σιζόπουλο. Όπως αναφέρεται ο Δημήτρης Παπαδάκης, ασχέτως του ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες, εξακολουθεί να έχει σημαντικό έρεισμα στο κόμμα. Το ζήτημα ωστόσο που τίθεται είναι κατά πόσο ο Δημήτρης Παπαδάκης είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει την κοινοβουλευτική του έδρα χάριν της προεδρίας της ΕΔΕΚ.

Πέραν του Δημητρη Παπαδάκη, έχει γίνει κρούση προς τον Γιώργο Βαρνάβα, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει από νωρίς οτι δεν θέλει να μπει σε μία τέτοια διαδικασία. Στην ονοματολογία επικρατεί και ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρώην ευρωβουλευτής Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο οποίος επί του παρόντος δεν έχει δώσει μία τελική απάντηση είτε θετική είτε αρνητική. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το όνομα του κ. Μαυρονικόλα ακουγόταν εντόνως κατά τις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές, ωστόσο ο ίδιος ο ίδιος επέλεξε να μείνει εκτός της διαδικασίας.

Αποσύρεται ο Κωστής;

Μαζί με την προεδρία, ζήτημα τίθεται και για τις υπόλοιπες υψηλές βαθμίδες της κομματικής ιεραρχίας της ΕΔΕΚ. Ο Κωστής Ευσταθίου όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να επαναδιεκδικήσει τη θέση του αναπληρωτή προέδρου. Τα ονόματα ωστόσο που ακούγονται εντόνως είναι αυτό της αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίας Βασιλειάδου αλλά και του γ.γ της ΔΕΟΚ Διομήδη Διομήδους.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως επί του παρόντος, κενή είναι η θέση του ενός εκ των δύο αντιπροέδρων, καθότι ο Μαρίνος Θεοδώρου υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ προσφάτως παραιτήθηκε και ο γενικός οργανωτικός της ΕΔΕΚ Γιάννος Ευσταθίου. Η θέση του πληρώθηκε προσφάτως από τον Ανδρέα Φιλίππου, πρώην υπουργό παιδείας και βουλευτή του ΑΚΕΛ.


Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X