ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι δύο προϋποθέσεις για λύση του Ακιντζί (live)

Ζωντανά οι δηλώσεις Τσαβούσογλου-Ακιντζί από τα κατεχόμενα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση Ακιντζί Τσαβούσογλου η οποία ήταν σε εξέλιξη από τις 11:30 το πρωί.

Σε δηλώσεις του ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρεται στις δύο προϋποθέσεις που θέτει για λύση, κάνοντας λόγο για εκ περιτροπής προεδρία και αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Ο δημοσιογράφος της «Κ» Νίκος Στέλγια μεταφέρει ζωντανά τις δηλώσεις.

16.08 Ο κ. Τσαβουσογλου μιλά για Ρακκα και για προώθηση τουρκικών δυνάμεων στο Αλ Μπαπ. Η Τουρκία καλεί τις ΗΠΑ να διακόψει την συνεργασία της με YPG

16.04 Ο κ.Τσαβουσογλου λέει ότι οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν την ορθότητα της τουρκικής θέσης για εγγυήσεις. Αναφέρεται σε εξελίξεις στην περιοχή,στην Συρία και στις εξελίξεις στην ΑοΖ τονίζοντας πως «η υπομονή μας έχει τα όρια της»

16.01 Τονίζει ότι η συνάντηση της Πέμπτης εξαρτάται από τον κ.Αναστασιαδη. Ο κ.Τσαβουσογλου ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις εγγυήσεις.

15.39 «Η Τουρκία επιθυμεί να τηρήσει εποικοδομητική στάση στην επόμενη περίοδο. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό η ε/κ πλευρά πρέπει να διορθώσει το «λάθος» της. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των αδελφών μας στο νησί». Αυτό το μήνυμα πηγαίνει στους «οραματιστές» της Ένωσης, αναφέρει ο κ. Τσαβούσογλου.

15.37  Ο κ. Τσαβούσογλου κάνει λόγο για «επιθετική στάση» του κ. Αναστασιάδη. Ο ίδιος αναφέρει ότι έχει φιλία με τον κ. Αναστασιάδη. Παρόλα αυτά η λύση του Κυπριακού είναι άλλη υπόθεση. «Γιατί χτύπησες την πόρτα και έφυγες», αναρωτιέται ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν κατανοεί την επιστολή Αναστασιάδη στον Γιούνκερ περί «τουρκικής εισβολής» σε περίπτωση που ενταχθεί η Τουρκία στην Ε.Ε.

15.35 Αναφερόμενος στην υπόθεση του ενωτικού δημοψηφίσματος, ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίζεται ότι η ε/κ πλευρά απέδειξε τις αληθινές προθέσεις της. Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι φέρει σημασία το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης επιχειρεί να αιτιολογήσει την νέα εξέλιξη καθώς και η χρονική συγκυρία της. 

15.34 «Δυστυχώς όλο και πιο συχνά βλέπουμε την αρνητική στάση της ε/κ πλευράς», τονίζει ο ο κ. Τσαβούσογλου που ισχυρίζεται ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη για λύση. Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρεται στην ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια ως βασικές προϋποθέσεις της λύσης. Ο ίδιος αναφέρεται στην σημασία της πολιτικής ισότητας. «Δίχως αυτήν δεν θα υπάρξει λύση» σημειώνει.

15.33 Η τουρκική πλευρά είχε μια εποικοδομητική συζήτηση περί των τελευταίων εξελίξεων με την τ/κ πλευρά. Επίσης, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό, αναφέρει ο κ. Τσαβούσογλου. 

Προσθέτει ακόμα, ότι οι συνομιλίες έφτασαν στο σημερινό σημείο χάρη στην στάση της τ/κ ηγεσίας και της τουρκικής κυβέρνησης, παρά τις αρνητικές εξελίξεις που προέκυψαν κατά διαστήματα.

15.33 Πρέπει να διορθωθεί το λάθος, αναφέρει ο κ. Ακιντζί, ο οποίος αναφέρεται στην επικείμενη συνάντηση του με εκπρόσωπο του ΟΗΕ, αμέσως μετά την σύσκεψη με τον κ. Τσαβούσογλου. «Προσφύγαμε στον ΟΗΕ από την πρώτη ημέρα (της κρίσης)», τονίζει ο κ. Ακιντζί.

Να αναλάβει ρόλο ο ΟΗΕ για την επίλυση της κρίσης και να μην αποκρύβει την μισή πραγματικότητα, όπως έπραξε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Έιντε, αναφέρει ο κ. Ακιντζί, ο οποίος υπενθυμίζει ότι έστειλε επιστολή στον ΓΓ.ΟΗΕ.

15:32 Ο κ. Ακιντζί επισημάνει ότι κατά την διάρκεια της πολιτικής καριέρας του κατέβαλλε προσπάθειες για λύση με ισότητα, βιώσιμη και ασφάλεια. Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει αυτή την γραμμή. Είναι λάθος το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά παραβλέπει αυτό το γεγονός και επιχειρεί να αιτιολογήσει τις θέσεις της. Ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει ότι η ε/κ νεολαία διατηρεί αποστάσεις από την λύση και την «Βόρεια Κύπρο». Αντί να εστιάσουμε σε αυτό το ζήτημα μεταφέρουμε στο προσκήνιο την Ένωση και παρασερνόμαστε πίσω από ένα «ρατσιστικό» κόμμα όπως το ΕΛΑΜ, τονίζει ο κ. Ακιντζί.

15:30 Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται στην υπόθεση του ενωτικού δημοψηφίσματος ενώπιον του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επαναλαμβάνει τις θέσεις που επισήμανε στην συνέντευξη του στην «Κ».

15:28 Ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να προετοιμάσει την κοινότητα του για λύση. Αυτό υπογραμμίζει ο κ. Ακιντζί.
Εκ περιτροπής προεδρία και αποτελεσματική συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων, οι δυο προϋποθέσεις για λύση, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί. Δίχως αυτά δεν οδηγούμαστε στην φάση των δημοψηφισμάτων.

15:25 O κ. Ακιντζί αναφέρεται στην σημασία της πολιτικής ισότητας του «βόρειου ιδρυτικού κράτους» με το «νότιο ιδρυτικό κράτος» σε περίπτωση λύσης. Η ε/κ πλευρά δεν έχει κατανοήσει την σημασία αυτού του ζητήματος.

15:20 Ο κ.Ακιντζί επισημάνει ότι δεν έχουν καταφέρει οι δυο πλευρές να σημειώσουν μέχρι στιγμής πρόοδο στα ανοιχτά κεφάλαια. O κ. Ακιντζί αναφέρεται στην σημασία της πολιτικής ισότητας του «βόρειου ιδρυτικού κράτους» με το «νότιο ιδρυτικό κράτος» σε περίπτωση λύσης. Η ε/κ πλευρά δεν έχει κατανοήσει την σημασία αυτού του ζητήματος. Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι δεν είναι αρκετή η «απλή πλειοψηφία» στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων στην ομοσπονδία.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση