ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσαβούσογλου: Η υπομονή μας έχει τα όρια της

«Μήνυμα στους οραματιστές της Ένωσης. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των Τ/κ»

Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν την ορθότητα της τουρκικής θέσης για εγγυήσεις, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο ζήτημα του ενωτικού δημοψηφίσματος , στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα. «Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των αδελφιών μας στο νησί», είναι το μήνυμα που στέλνει στους «οραματιστές» της Ένωσης, όπως είπε ενώ μίλησε για «επιθετική στάση» του Νίκου Αναστασιάδη, ισχυριζόμενος ότι έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχειρεί να αιτιολογήσει την νέα εξέλιξη και τη χρονική συγκυρία της και προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά απέδειξε τις αληθινές της προθέσεις.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι έχει φιλία με τον κ. Αναστασιάδη, παρόλα αυτά η λύση του Κυπριακού είναι άλλη υπόθεση και πρόσθεσε: «Γιατί χτύπησες την πόρτα και έφυγες». Είπε επίσης ότι δεν κατανοεί την επιστολή Αναστασιάδη στον Γιούνκερ περί «τουρκικής εισβολής» σε περίπτωση που ενταχθεί η Τουρκία στην Ε.Ε. Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία επιθυμεί να τηρήσει εποικοδομητική στάση στην επόμενη περίοδο. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό η ε/κ πλευρά πρέπει να διορθώσει το λάθος της.

Οι συνομιλίες έφτασαν στο σημερινό σημείο χάρη στην στάση της τ/κ ηγεσίας και της τουρκικής κυβέρνησης, παρά τις αρνητικές εξελίξεις που προέκυψαν κατά διαστήματα είπε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Δυστυχώς όλο πιο συχνά βλέπουμε την αρνητική στάση της ε/κ πλευράς που δεν είναι έτοιμη για λύση». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι βασικές προϋποθέσεις της λύσης είναι η ελευθερία και η ασφάλεια και ιδίως η πολιτική ισότητα, χωρίς την οποία δεν θα υπάρξει λύση. Ο κ. Τσαβούσογλου απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις εγγυήσεις είπε ότι δεν υπάρχει σε αυτό πρόοδος, μίλησε στη συνέχεια για την κατάσταση στην περιοχή και τη Συρία, αναφερόμενος δε στις εξελίξεις στην ΑΟΖ είπε χαρακτηριστικά ότι, «η υπομονή μας έχει τα όρια της».

Όλα εξαρτώνται από τον Αναστασιάδη

Των δηλώσεων Τσαβούσογλου προηγήθηκαν αυτές του τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είπε ότι όλα είναι ανοικτά ενόψει της συνάντησης της Πέμπτης καθώς όλα εξαρτώνται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι οι δύο προϋποθέσεις για λύση για την πλευρά του, είναι η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων: «Δίχως αυτά δεν οδηγούμαστε στην φάση των δημοψηφισμάτων». Αναφερόμενος στη σημασία της πολιτικής ισότητας του «βόρειου ιδρυτικού κράτους» με το «νότιο ιδρυτικό κράτος» σε περίπτωση λύσης, είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει κατανοήσει την σημασία αυτού του ζητήματος ότι δηλαδή δεν είναι αρκετή η «απλή πλειοψηφία» στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων στην ομοσπονδία. Σε ότι δε αφορά τις συνομιλίες ανέφερε ότι δεν έχουν καταφέρει οι δυο πλευρές να σημειώσουν μέχρι στιγμής πρόοδο στα ανοιχτά κεφάλαια.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην υπόθεση του ενωτικού δημοψηφίσματος ενώπιον του Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να διορθώσει το λάθος και προσθέτοντας ότι από την πρώτη μέρα της κρίσης η τ/κ πλευρά προσέφυγε στα ΗΕ για να αναλάβουν ρόλο για την επίλυση της και για να μην αποκρύβει η μισή αλήθεια όπως έκαμε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Άϊντε. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ακόμα ότι κατά την διάρκεια της πολιτικής καριέρας του κατέβαλλε προσπάθειες για λύση βιώσιμη με ισότητα και ασφάλεια και ότι η Άγκυρα υποστηρίζει αυτή την γραμμή.

Ισχυρίστηκε ότι είναι λάθος το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά παραβλέπει αυτό το γεγονός και επιχειρεί να αιτιολογήσει τώρα τις θέσεις της στο ζήτημα με το ενωτικό δημοψήφισμα και πρόσθεσε: «η ε/κε νεολαία διατηρεί αποστάσεις από την λύση και την Βόρεια Κύπρο. Αντί να εστιάσουμε σε αυτό το ζήτημα μεταφέρουμε στο προσκήνιο την Ένωση και παρασερνόμαστε πίσω από ένα «ρατσιστικό» κόμμα όπως το ΕΛΑΜ» και κατέληξε λέγοντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να προετοιμάσει την κοινότητα του για λύση.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση