ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αίτημα σύλληψης Θεοχάρους κατεθέτει το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιντερπόλ

Την κατηγορούν για παράνομη είσοδο σε παράνομα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Προβλήματα με τους Αζέρους φαίνεται να έχει η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους μετά και την επίσκεψή της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προ ημερών. 

Η ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, είχε μεταβεί μαζί με άλλους ευρωβουλευτές και διεθνείς οργανισμούς ως παρατηρητής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τροποποίηση του Συντάγματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το Αζερμπαϊτζάν θεωρεί το Ναγκόρνο Καραμπάχ δικό τους έδαφος και ανακηρύσσουν ως ανεπιθύμητο όποιο πρόσωπο κατέρχεται στην περιοχή μέσω της Αρμενίας.

Από πλευράς της Αλληλεγγύης εκτιμάται πως δεν θα ανταποκριθεί η Ιντερπόλ και πως το Αζερμπαϊτζάν προχωρεί σε αυτή την κίνηση για λόγους εκφοβισμού.

Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η περιοχή υπήρξε αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της με τον Πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο σκληρότατος πόλεμος κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, και προκάλεσε κύματα προσφύγων από το Καραμπάχ προς την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και μικρό τμήμα αυτών σε χώρες της Δύσης.

Από την κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε το 1994, το μεγαλύτερο μέρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και διάφορες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν γύρω του (συνολικά περίπου το 14% του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν) παραμένουν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων αυτονομιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Έκτοτε, οι δυο πλευρές κάνουν συνομιλίες ειρήνης με τη διαμεσολάβηση της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ. Ως αποτέλεσμα της διαμάχης, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία έκλεισαν τα σύνορά τους με την Αρμενία, πλήττοντας καίρια την οικονομία της χώρας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση