ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Τα Ηνωμένα Έθνη θα έπρεπε να κάνουν καλύτερη δουλειά

Χρειάζεται νέα προσέγγιση για ώθηση των συνομιλιών δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα Ηνωμένα Εθνη χρειάζεται να κάνουν καλύτερη δουλειά τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε συνέντευξη του στην αγγλόφωνη Cyprus Weekly και την εφημερίδα Χαβαντίς.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι ο διεθνής οργανισμός χρειάζεται νέα προσέγγιση για ωθηση των συνομιλιών, ενώ όσο αφορά τον Εσπεν Μπαρθ Έιντε ανέφερε ότι θα μπορούσε να επικριθεί για τη μεθολογία που ακολουθείται ή που θα έπρεπε να ακολουθηθεί στη διαδικασία των συνομιλιών.

Σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που τα Ηνωμένα Εθνη σέβονται το γεγονός ότι αυτή είναι μια Κυπριακής ιδιοκτησία διαδικασία.

Αναφερόμενος στην αφορμή για το αδιέξοδο που παρατηρείται, είπε ότι η απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα ήταν ατυχής και άκαιρη, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Τουρκική αντίδραση ήταν υπερβολική, ενώ επισήμανε ότι η απόφαση της Βουλής αποτέλεσε δικαιολογία για την τουρκική πλευρά να αποσυρθεί από τις συνομιλίες, σε μια χρονική στιγμή που έπρεπε να μετατρέψει την θετική ρητορική της για λύση, σε πράξεις.

Εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν δεύτερες σκέψεις για επιστροφή στον διάλογο, ωστόσο, εκτίμησε ότι αυτό δεν θα γίνει πριν από το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία, καθώς ο στόχος του τούρκου προέδρου, είπε, για να επιτύχει ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στις συνομιλίες, ειδικά στο θέμα της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Οι συνομιλίες διακόπηκαν, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή η τουρκική πλευρά δεν είναι σε θέση να συμβάλει στην αποκατάσταση του δικαίου, όπως όλοι το αντιλαμβάνονται, δηλαδή την κατάργηση των αναχρονιστικών επεμβατικών δικαιωμάτων, την απόσυρση των στρατευμάτων ή των αναπροσαρμογών στα εδάφη και τις εγγυήσεις.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως είναι καλά γνωστό ότι η Τουρκία ελέγχει την τουρκοκυπριακή ηγεσία, είτε μας αρέσει είτε όχι και είτε ο Ακκιντζί το αρνείται, είτε όχι.

Ακιντζί: Να ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής

Οι ελληνοκύπριοι πρέπει να λάβουντα αναγκαία μέτρα ώστε να ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για το ενωτικό δημοψήφισμα, δήλωσε ο τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία της εκ περιτροπής προεδρίας.

Ανακοίνωση της Πλατφόρμας “Ειρήνης και Λύσης”, αναφέρει ότι είχαν συνάντηση τόσο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με αφορμή την κρίση που δημιουργήθηκε στις διαπραγματεύσεις.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση της, η Πλατφόρμα αναφέρει ότι ζήτησε και από τους δύο ηγέτες να λάβουν τα αναγκαία βήματα ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κρίση.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση