ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έτοιμος ο ΠτΔ για συνέχιση συνομιλιών, υπό όρους στο τραπέζι ο Ακιντζί

Εκστρατεία ενημέρωσης των διεθνών παραγόντων ανέλαβε το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πανέτοιμος για συνέχιση του διαλόγου ακόμη και αύριο, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δια μέσου του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιείται μία εκστρατεία ενημέρωσης των διεθνών παραγόντων για τους λόγους αποχώρησης του Μουσταφά Ακιντζί από το τραπέζι των συνομιλιών.

Σήμερα, αναμένεται να παραδοθεί και επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, ενημερώνοντάς τον για τα καθέκαστα. Την ίδια στιγμή ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επιμένει ότι θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών εφόσον «διορθωθεί το λάθος» που αφορά το ενωτικό δημοψήφισμα και αρνείται την όποια συσχέτιση του τουρκικού δημοψηφίσματος με το κυπριακό.

Η επιστολή Γκουτιέρες

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Κ» η επιστολή η οποία θα αποσταλεί σήμερα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στον γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, θα είναι ιδιαίτερα αναλυτική. Σε αυτήν αναμένεται να καταγράφει τα γεγονότα που οδήγησαν στο αδιέξοδο των συνομιλιών, όχι μόνο από τη μέρα της επεισοδιακής αποχώρησης του κ. Ακιντζί, αλλά και των όσων είχαν προηγηθεί από τον Μον Πελερέν και έπειτα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Πρόεδρος αναμένεται να κάνει λόγο για προμελετημένες αποφάσεις και ότι η τ/κ πλευρά αναζητούσε διέξοδο. Αναμένεται να ενισχύσει τη θέση του με το δημοψήφισμα στην Τουρκία όπως και ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να αποκαλύψει τις προθέσεις της στο κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να επισημάνει και το ζήτημα που τέθηκε για τις 4 ελευθερίες των Τούρκων υπηκόων, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τη δική μας πλευρά.

Εκστρατεία ενημέρωσης

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κάνει όλες τις κινήσεις έτσι ώστε οι πάντες να γνωρίζουν την πραγματικότητα γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό τις τελευταίες βδομάδες. Δηλαδή ότι ο κ. Ακιντζί αποχώρησε εκείνη τη μέρα από το τραπέζι των συνομιλιών και δεν έχει επανέλθει μέχρι σήμερα» ανέφερε σε δηλώσεις του την Κυριακή ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος ξεκαθαρίζοντας πως ο Πρόεδρος είναι έτοιμος «ακόμη και αύριο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες».

Υπό τη σκιά του δημοψηφίσματος

Μιλώντας για το κλίμα μεταξύ των δύο μερών, ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε πως η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για τις συνομιλίες. «Αν τώρα η τουρκοκυπριακή πλευρά αναζητά αφορμές για να εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών, αυτό είναι ηλίου φαεινότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «και οι απαιτήσεις που έθεσε από τη Γενεύη και μετά, όπως η εφαρμογή των τεσσάρων διασυνοριακών ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους πολίτες ήταν μια απαίτηση που ξεκάθαρα έδειχνε τη διάθεση της τουρκικής πλευράς απέναντι σε αυτό το γύρο των συνομιλιών», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν οι προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας για Κύπρο και Ελλάδα, γίνονται για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι εμφανές ότι με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για το δημοψήφισμα στην Τουρκία, τα τουρκικά εσωτερικά θέματα έχουν επηρεάσει τα μέγιστα, να μην πω πλήρως, και τις εξελίξεις στο τραπέζι των συνομιλιών».
Ακιντζί: Διόρθωση του «λάθους».

Πάντως ο κ. Ακιντζί επιμένει για την ανάγκη διόρθωσης της απόφασης της βουλής και κάνει λόγο για απαράδεκτες τοποθετήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, αφήνοντας για άλλη μια φορά να νοηθεί ότι αυτές σχετίζονται με τις επικείμενες εκλογές. Μιλώντας πριν λίγο πριν αναχωρήσει από τα κατεχόμενα για να μεταβεί στη 13η Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας, στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν.

«Οι Τουρκοκύπριοι συνέχισαν μέχρι τώρα να διαπραγματεύονται με καλή θέληση και υπομονή και δεν ήταν η τ/κ πλευρά αυτή που κατέστρεψε τις διαπραγματεύσεις και έφυγε από το τραπέζι», ανέφερε ο κ. Ακιντζί ευχόμενος να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα διόρθωσης όταν επιστρέψει από το συνέδριο.
«Θα δουν κατά πόσο μπορούν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ή όχι αν κάνουν βήματα. Δεν προσπαθούμε να βρούμε δικαιολογίες και αυτοί δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από τις δικαιολογίες τους με το να κατηγορούν την τουρκική πλευρά ότι αναζητά δικαιολογίες» είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει ενδεχόμενο να μην ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η επανέναρξη θα καθυστερήσει αν η ε/κ πλευρά δεν διορθώσει το λάθος της και σε αυτή την περίπτωση θα χαθεί και το 2017.

Δεν σχετίζεται το κυπριακό με το τουρκικό δημοψήφισμα

Όπως είπε, η τ/κ πλευρά δεν αναμένει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, όμως δεν μπορεί να κάνει μόνη της βήματα. Και η ε/κ πλευρά πρέπει να κινηθεί, είπε, προσθέτοντας ότι Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να συνδράμουν.

Η ε/κ πλευρά πρέπει να δει ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταστούν δυσκολότερες την άνοιξη και το καλοκαίρι, λόγω της προεκλογικής περιόδου, συνέχισε και είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα το συντομότερο.
Οι Τ/κ έχουν στενές σχέσεις με την Τουρκία και είναι φυσικό αυτές να συνεχιστούν, είπε, πρόσθεσε όμως ότι ενώ στην τ/κ πλευρά υπάρχει μια «διαδικασία πειθούς» με την Άγκυρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «έτρεξε» στην Αθήνα - κατά την έκφρασή του - πριν δοθεί ημερομηνία για την πενταμερή στο Μον Πελεράν.

Δεν θέλουμε η διαδικασία να συνεχιστεί για άλλα 50 χρόνια, αλλά κάθε πλευρά θα πρέπει να αξιολογήσει τη στάση της και να διορθώσει τα λάθη της, κάτι που σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, αποτελεί αρετή.

Ο κ. Ακιντζί σημείωσε πως η Τουρκία δεν έχει απαιτήσει να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις. Έκανε λόγο για προσπάθειες που έχουν στόχο να εμφανιστεί η τ/κ πλευρά ως αυτή που έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μεταβεί στο Πακιστάν, ενώ όπως είπε, η συνάντηση ήταν προκαθορισμένη.
Αν και, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, δεν είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει κανέναν για τις επισκέψεις του, ωστόσο κατά τον προγραμματισμό των συναντήσεων των ηγετών ενημερώθηκαν τόσο η ε/κ πλευρά, όσο και ο ΟΗΕ για τη μετάβασή του στο Ισλαμαμπάντ.

Είπε επίσης ότι παρακολουθεί μετά λύπης τη διαδικασία μετά την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και παρατήρησε ότι δεν γίνονται προσπάθειες ακύρωσης της απόφασης, παρά μόνο υποτιμάται η αντίδραση της τ/κ πλευράς.

Πρόσθεσε ότι η λύση είναι σημαντική για την τουρκική και την τ/κ πλευρά ενώ αναφερόμενος στις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, είπε ότι αν και απευθύνονται στον Τ/κ ηγέτη, εντούτοις γίνονται για να ικανοποιήσουν την Εκκλησία και τους «απορριπτικούς».

Είπε ότι κάθε μέρα που περνά η εξεύρεση λύσης καθίσταται όλο και πιο δύσκολη ενώ παρά τις εποικοδομητικές, όπως είπε, προσπάθειες της τ/κ πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπάρχει μια διάθεση υποτίμησής της.

Υπενθύμισε τέλος ότι το ψευδοκράτος συμμετέχει στο Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας με το καθεστώς παρατηρητή, υπό την ονομασία «τουρκικό κράτος της Κύπρου», ενώ στο Πακιστάν μεταβαίνουν επίσης ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» Σουνάτ Ατούν. Ο Τ/κ ηγέτης επιστρέφει στα κατεχόμενα στις 3 Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην πρωτεύουσα του Πακιστάν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση