ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επικεντρώνεται σε ΓεΣΥ και λιμάνι ο Πρόεδρος

Οι λόγοι που ο Νίκος Αναστασιάδης εστιάζει πλέον στην εσωτερική διακυβέρνηση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν το 2003, ο Γλαύκος Κληρίδης διεκδικούσε επανεκλογή, πολλοί ήταν εκείνοι οι πολιτικοί κύκλοι που τον επέκριναν, ότι έδωσε αφενός έμφαση στην εξωτερική πολιτική και το κυπριακό πρόβλημα, άφησε αφετέρου στον αυτόματο πιλότο την εσωτερική διακυβέρνηση. Αυτή την επανάληψη σκηνικού και συνεπώς των ίδιων επικρίσεων θέλει με κάθε τρόπο να την αποφύγει ο Νίκος Αναστασιάδης, όταν θα διεκδικεί την προεδρία του 2018. Είναι γι΄ αυτό που και με δεδομένο ότι το κυπριακό μπαίνει πλέον στον πάγο, με άγνωστο το πότε θα επαναρχίσει ο διάλογος των δύο ηγετών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκει τον χρόνο να αγγίξει τις πυρακτωμένες ράβδους της εσωτερικής διακυβέρνησης, όπως το Γενικό Σύστημα Υγείας αλλά και τη μόνη αποκρατικοποίηση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη που δεν είναι άλλη από το ζήτημα του λιμανιού.

Το χάος στο λιμάνι


Το χάος που παρατηρήθηκε στο λιμάνι Λεμεσού, μετά και την παραχώρηση της διαχείρισής του σε ιδιώτες, προκάλεσε αναμφίβολα αλυσιδωτές προεκτάσεις, με κύκλους στο Προεδρικό να φοβούνται ότι ενδεχομένως να αποτελέσει το «Μαρί» του Νίκου Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιλήφθηκε πως ο ίδιος θα έπρεπε να παρέμβει και να θέσει ένα τέρμα στην αναστάτωση, ή έστω να καταδείξει έτοιμος να διαχειριστεί την κρίση. Πήρε πάνω του την όλη διαδικασία, προτείνοντας προτάσεις εκτόνωσης της κρίσης μετά από συνάντησή του με τους εμπλεκόμενους φορείς. Το σίγουρο είναι πως η κατάσταση στο λιμάνι εξακολουθεί να μένει μετέωρη και το Προεδρικό βρίσκεται πλήρως επικεντρωμένο στις όποιες εξελίξεις.

Όπως αναφέρουν πηγές από την Πινδάρου, το λιμάνι Λεμεσού και το χάος που προκλήθηκε σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί ως προεκλογικό όπλο της αντιπολίτευσης για να καταδείξει πως η μόνη αποκρατικοποίηση την οποία επιχείρησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη απέτυχε. Είναι γι΄ αυτό τον λόγο που όπως αναφέρουν η κυβέρνηση θα είναι διπλά προσεκτική το επόμενο διάστημα για να επέλθει η ομαλή λειτουργία στο λιμάνι. Ήδη στο Προεδρικό πάντως αρνούνται την όποια πολιτική ευθύνη του Υπουργού Συγκοινωνιών για το ζήτημα του λιμανιού, ρίχνοντας το βάρος στην ίδια την εταιρεία διαχείρισης.

Το κεφάλαιο ΓεΣΥ


Πέραν όμως του λιμανιού, μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση Αναστασιάδη αποτελεί το μέλλον του Γενικού Συστήματος Υγείας. Σε συνέντευξή του στον «Φ», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι το ΓεΣΥ δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέχρι τον επόμενο χρόνο, ωστόσο, αναμένεται ναν ληφθούν μέτρα «που μπορεί να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία, να δώσουν καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών στους πολίτες και να δούμε πώς επιτυγχάνουμε την αυτονόμηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να μπορούν να είναι και ανταγωνιστικά όταν και εφόσον έρθει η ώρα λειτουργίας του Γενικού Σχεδίου Υγείας».

Είναι γεγονός πως χθες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε σε μία σειρά διαβουλεύσεων και επαφών με εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της υγείας, δίδοντας έτσι την εικόνα, ότι ο Πρόεδρος αναλαμβάνει προσωπικά την εφαρμογή του ΓεΣΥ αλλά και ότι επιδιώκει τον τερματισμό του όποιου αδιεξόδου στο ζήτημα της υγείας. Όπως αναφέρουν συναγερμικοί κύκλοι, στόχος του Νίκου Αναστασιάδη είναι να κάνει εκείνες τις βελτιώσεις που θα ικανοποιήσουν τους εμπλεκόμενους φορείς και στο ενδεχόμενο που το νομοσχέδιο δεν περάσει, να είναι αποκλειστικά ευθύνη της Βουλής και όχι της κυβέρνησης. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος θα προχωρήσει σε μία σειρά γενναιόδωρων προσφορών προς τους εμπλεκόμενους παράγοντες της υγείας, όπως το να παραχωρήσει την κλίμακα Α8 στους νοσηλευτές, ικανοποιώντας έτσι την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών, η οποία –όπως αναφέρεται από τον ΔΗΣΥ- με τις αντιδράσεις της πριν τις βουλευτικές εκλογές, προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στο κυβερνών κόμμα.

Κομμένο τηλέφωνο Πινδάρου-Προεδρικό

Δεδομένο θεωρείται τόσο στην Πινδάρου όσο και στο Προεδρικό πως ο Νίκος Αναστασιάδης θα διεκδικήσει επανεκλογή του. Το ζήτημα ωστόσο που επισημαίνουν κύκλοι πέριξ της Πινδάρου, είναι ότι Προεδρικό και ΔΗΣΥ δεν βρίσκονται σε διαβούλευση για κοινή επικοινωνιακή διαχείριση ζητημάτων. Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, το προτιμότερο θα ήταν καθημερινή επικοινωνία των δύο μερών, ούτως ώστε να αντιμετωπίζουν μεθοδευμένα και στρατηγικά τον «καθημερινό πόλεμο» που δέχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ζητήματα της διακυβέρνησης. Όπως επισημαίνουν συναγερμικά στελέχη, προεκλογική θα ξεκινήσει επίσημα τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, ο Πρόεδρος, εξαιτίας και της θέσης που βρίσκεται, έχει ξεκινήσει ήδη την προεκλογική του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση