ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένταση στην Επιτροπή Παιδείας με αφορμή και το ενωτικό δημοψήφισμα

Σε κεκλεισμένων των θυρών η συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας

ΚΥΠΕ

 Ένταση προκλήθηκε κατά τη συζήτηση της εγγραφής θεμάτων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Μεταξύ άλλων, τέθηκε το θέμα του χρόνου συζήτησης θεμάτων, όπως η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τις εγκυκλίους στα σχολεία και οι προτάσεις του ΔΗΚΟ, της Συμμαχίας Πολιτών και του ΕΛΑΜ για τη διδασκαλία κειμένων Τουρκοκύπριων λογοτεχνών στα σχολεία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης , σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία και ερωτηθείς πότε θα συζητηθεί η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για το θέμα των εγκυκλίων και την ανάληψη της ευθύνης από το Υπουργείο Παιδείας για το τι θα διδάσκεται μέσα στις τάξεις, είπε ότι τους κουράζει το γεγονός και τους ενοχλεί πολύ δε περισσότερο το ότι ιδέες θα πρέπει να γίνονται νόμοι χωρίς να μελετούνται.

«Είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένο και εμείς θα το μελετήσουμε και ενδεχομένως να το συζητήσουμε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής κατά πόσο είναι πλέον νόμιμο να υπάρχουν τροπολογίες σε κανονισμούς της τελευταίας στιγμής», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι κατέθεσαν μια πρόταση νόμου, σύμφωνα με την οποία θα είναι στην εξουσία του Υπουργού Παιδείας να αποφασίζει τα του προγράμματος στα σχολεία.

«Δεν καταργούμε, που θα έπρεπε να καταργούσαμε, και κάποιες αργίες ή κάποιους άλλους εορτασμούς δίωρους, τρίωρους και σε όλα τα άλλα που γίνονται τύπου εορταστικές εκδηλώσεις. Όλα αυτά τα μελετούμε στο παρόν στάδιο, βλέπουμε όλες τις πτυχές στη βάση της αρχικής μας πρότασης νόμου όπως την έχουμε καταθέσει, θα την αφήσουμε προς ανοικτή διαβούλευση και όταν είμαστε έτοιμοι, θα δούμε και το πρόγραμμα της Επιτροπής και θα έρθουμε προς συζήτηση της πρότασης στην Επιτροπή Παιδείας. Αν και εφόσον υπάρξει εκείνος ο προβληματισμός και βρεθεί η πλειοψηφία μπορεί να πάει και στην Ολομέλεια», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστου Ορφανίδη ότι «η Ιερά Συμμαχία φαίνεται να ολοκληρώθηκε» και πως «αυτό που έγινε και πήρε τόση διάσταση ήταν ένα στημένο παιχνίδι που καραδοκούσαν και ήταν έτοιμοι κάποιοι να του δώσουν τη διάσταση που ήθελαν», ο κ. Χατζηγιάνης απάντησε ότι «λοιπόν, επιλέγουμε, είτε μιλούμε για ιερή συμμαχία είτε ανταπαντούμε στις κατηγορίες του ΑΚΕΛ».

«Πώς μπορεί να υπάρχει ιερά συμμαχία, να μας κατηγορεί το ΔΗΚΟ για ιερά συμμαχία και με το ΑΚΕΛ οι δρόμοι μας να μην ενώνουν, εδώ και οκτώ ολόκληρους μήνες που συζητούσαμε αυτή την τεράστια μεταρρύθμιση; Αν και εφόσον το ΑΚΕΛ ήταν συνεργάσιμο σε αυτή την πορεία, δεν θα υπήρχαν εξελίξεις τέτοιες και θα επενδύαμε πολύ περισσότερο χρόνο στην εμβάθυνση του προβληματισμού παρά στο να ξεφεύγουμε ή παρά στο να διαχειριζόμαστε αντιπαλότητες ή διαφορές. Στην πολιτική έχει την θέση της και το ποίημα, αλλά πολλές φορές έχει τη θέση της και η ουσία και θα πρέπει πάντοτε να είμαστε πιστοί στην ουσία όταν ενημερώνουμε τον κυπριακό λαό», συμπλήρωσε.

Διερωτήθηκε, παράλληλα, πώς μπορεί να τους κατηγορεί ότι συμπορεύτηκαν με το ΕΛΑΜ.

«Πραγματικά δεν μπορώ να το αντιληφθώ αυτό. Όταν για το ίδιο περιεχόμενο, για τον ίδιο σκοπό εισήξαν μέσω τον Οκτωβριανών πρόταση του ΑΚΕΛ και έχει ψηφιστεί, που και στα Οκτωβριανά βασικό γνώρισμα είναι το ενωτικό ουσιαστικά ζητούμενο της τότε εποχής και για να μην παρεξηγούμαστε εδώ, μιλούμε καθαρά για ιστορικά γεγονότα και σε καμία απολύτως περίπτωση δεν εκφράζουμε διεκδίκηση γιατί σε τέτοιο ενδεχόμενο ή σε τέτοια φρασεολογία αν είναι διεκδίκηση είμαστε εκ του συντάγματος παράνομοι», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηγιάννης κάλεσε όλους να μελετήσουν πολύ προσεκτικά τι προβλέπει το σύνταγμα στις περιπτώσεις όπου προωθείται είτε το Ταξίμ είτε η ένωση.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής είπε ότι δεν είναι θέματα προτεραιότητας η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ για τις εγκυκλίους στα σχολεία, ούτε οι προτάσεις του ΔΗΚΟ, της Συμμαχίας Πολιτών και του ΕΛΑΜ για τη διδασκαλία της τ/κ λογοτεχνίας στα σχολεία.

«Πρέπει να μας απασχολήσει η συνολική μεταρρύθμιση της παιδείας. Σε αυτό τον άξονα κινούμαστε. Πήραμε μια αναπνοή τώρα, αφού τέλειωσε προχθές η μεταρρύθμιση, για να αρχίσουμε αμέσως με θέματα έγκρισης των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργος Κ. Γεωργίου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής είπε ότι ο ΔΗΣΥ δια του Προέδρου και των βουλευτών του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, «διαρκώς παλινδρομούν και κινούνται σε επικίνδυνα εθνικιστικά μονοπάτια».

«Ο ΔΗΣΥ προεδρεύει της Επιτροπής Παιδείας και συνυπέγραψε, μαζί με το ΕΛΑΜ- ΔΗΚΟ- Συμμαχία Πολιτών, τροπολογίες ή συναίνεσε στην εγγραφή θεμάτων, που δεν υπηρετούν τους διακηρυγμένους πολιτικούς στόχους της πατρίδας μας. Επέβαλαν, αρχικά, την υποχρεωτική διδασκαλία των Αρχαίων και Θρησκευτικών παρά τη διαφορετική πρόθεση του Υπουργού Παιδείας και ενάντια στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συμβάσεις για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού. Κατέθεσαν αυτεπάγγελτο θέμα που αφορούσε στη συζήτηση για τη συμπερίληψη, στα αναλυτικά προγράμματα, κειμένων Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας. Την επομένη, έως και σήμερα, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ «ψάχνονται» για την υπογραφή τους. Κορωνίδα της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς τους υπήρξε η υπερψήφιση στην Επιτροπή Παιδείας της τροπολογίας του ΕΛΑΜ για το ενωτικό δημοψήφισμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές αναδεικνύουν την εξουσία ως γλυκιά. «Γλυκυτέρα, όμως η πατρίδα και η επανένωση του τόπου μας», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, στις δικές του δηλώσεις ανέφερε ότι «η Ιερά Συμμαχία φαίνεται να ολοκληρώθηκε» και πως «αυτό που έγινε και πήρε τόση διάσταση ήταν ένα στημένο παιχνίδι που καραδοκούσαν και ήταν έτοιμοι κάποιοι να του δώσουν τη διάσταση που ήθελαν».

Είπε επίσης ότι «αυτοί που έστησαν το όλο σκηνικό, επιχειρούν τώρα να δημιουργήσουν περισσότερη ένταση, προσθέτοντας και άλλα θέματα για να καλύψουν τις δικές του ευθύνες».

Κατά τον κ. Ορφανίδη, «φανερώνεται πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι ευθύνες τους είναι ασήκωτες».

«Είναι ξεκάθαρο όταν λένε `ξεχάστε μας πλέον` και `θα παρακολουθούμε και την αναπνοή σας`. Τώρα θα προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες και μέσα από τις προηγούμενες αναφορές τους, είναι ολοφάνερο ότι έστησαν το όλο σκηνικό που ταλανίζει ολόκληρο τον κόσμο», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι το ΑΚΕΛ στην προσπάθεια του να διαφοροποιηθεί από τη συμπόρευση και τη σύμπλευση του με την ηγεσία του ΔΗΣΥ, δυστυχώς, προκαλεί σήμερα μια σκόπιμη αντιπαράθεση χωρίς περιεχόμενο.

«Δυστυχώς γίναμε μάρτυρες μιας αχρείαστης έντασης, η οποία δυναμιτίζει τα θεμέλια της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, μιας ενότητας που τόσο πολύ την έχουμε ανάγκη στη συγκυρία που διερχόμαστε. Για ακόμη μια φορά, το κόμμα μπαίνει πάνω από την πατρίδα. Αυτό ας το κρίνουν οι πολίτες», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X