ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άντρος: Οι προεδρικές η προτεραιότητα του Νίκου Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παλινδρομεί στο θέμα του ενωτικού, ανεφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έντονες επικρίσεις εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας για τους χειρισμούς του μετά την διακοπή των συνομιλιών λόγω της απόφασης της βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, διατύπωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ως προτεραιότητα τις προεδρικές εκλογές και όχι την επανέναρξη των συνομιλιών. «Όλες οι ενέργειες του κ. Αναστασιάδη φαίνεται ότι μπήκαμε σε προεκλογική προσπάθεια. Να μας το πει για να ξέρουμε πως θα τοποθετούμαστε».

Ανέφερε παράλληλα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υποχρέωση να τοποθετηθεί με σωστό τρόπο έναντι των εξελίξεων. Από την πρώτη στιγμή, σημείωσε, θα έπρεπε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι η απόφαση της Βουλής ήταν λάθος από την στιγμή που διεκδικούμε λύση ομοσπονδίας. Στη φάση που ήρθαμε σήμερα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι μας, σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Εξέφρασε παράλληλα την διαφωνία του με τους χειρισμούς του προέδρου και κατά την επεισοδιακή συνάντηση των δύο ηγετών με την αποχώρηση Ακιντζί από το τραπέζι των συνομιλιών, αναφέροντας ότι ο ίδιος είχε μιλήσει με τον πρόεδρο και του μετέφερε τις θέσεις του, ωστόσο ο Πρόεδρος έπραξε διαφορετικά.

Διερωτήθηκε ποια είναι η εναλλακτική επιλογή. «Είναι πολιτική αφέλεια να θεωρήσει κάποιος ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Ο γγ του ΑΚΕΛ είχε τις προηγούμενες μέρες επαφές στις Βρυξέλλες με στόχο την ενημέρωση των ευρωπαίων αξιωματούχων γύρω από τις εξελίξεις στο κυπριακό, αλλά και για να υπογραμμίσει την επιθυμία της πλευράς μας για εξεύρεσης βιώσιμης και δίκαιης λύσης.

Ωστόσο υπέδειξε ότι τον κύριο λόγο για επανέναρξη διαπραγματεύσεων τον έχουν οι δύο ηγέτες και η οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια είναι συμπληρωματική, απευθύνοντας έκκληση και προς τους δύο να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Έκανε λόγο για παλινδρομήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στις τοποθετήσεις του γύρω από το ζήτημα του ενωτικού δημοψηφίσματος, ενώ ανέφερε ότι η Βουλή ουσιαστικά με την απόφαση της, θέλει να τιμούμε την πολιτική της Ένωσης. «Και ενώ αρχικά ο κ. Αναστασιάδης είπε δειλά δειλά ότι είναι λάθος, χθες η δήλωση του ήταν προκλητικότατη έναντι στο ΑΚΕΛ».

Ανέφερε παράλληλα ότι, αν και από την πρώτη στιγμή η αντίδραση Ακιντζί μετά την απόφαση της Βουλής, ήταν υπερβολική, η στάση του Προέδρου στη συνέχεια, για το θέμα δικαιολογούν τον Ακιντζί.

«Θεωρώ ότι η αντίδραση Ακιντζί είναι υπερβολική, άποψη που έχουν και στις Βρυξέλλες. Δεν μπορούν να κατανοήσουν την στάση Ακιντζί ούτε την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα», ανέφερε.

Στο πλαίσιο των επαφών του στις Βρυξέλλες ο κ. Κυπριανού είχε συνάντηση με την ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογεκρίνι και του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάννι.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση