ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» στις 2 Ιουλίου προτείνουν στα Κατεχόμενα

Κατατέθηκαν προτάσεις «μοφής» στην προεδρία της «Βουλής» από τ/κ κόμματα

ΚΥΠΕ

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα κατέθεσε σήμερα στον «αντιπρόεδρο» της «βουλής» Χουσεΐν Αβκιράν Αλανλί, την πρόταση μορφής εναντίον της «κυβέρνησης», ενώ το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας κατέθεσε πρόταση για πρόωρες «εκλογές».

Η κατάθεση των δύο προτάσεων έγιναν στον «αντιπρόεδρο» της «βουλής», αφού για τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα η ολομέλεια δεν μπόρεσε να συνέλθει λόγω έλλειψης απαρτίας εξαιτίας της μη παρουσίας των «βουλευτών» του κόμματος Εθνικής Ενότητας και του Δημοκρατικού κόμματος. Η συνεδρία αναβλήθηκε για ακόμη 24 ώρες.

Την πρόταση μομφής του ΡΤΚ υπέγραψαν και οι «βουλευτές» του ΚΚΔ, Χουσεΐν Ανγκολεμλί και Ζεκί Τσελέρ και ο «ανεξάρτητος» Μεχμέτ Τσακιτζί.

Το ΚΚΔ προτείνει στη δική του πρόταση για πρόωρες «εκλογές» ως ημερομηνία διεξαγωγής τους την 2α Ιουλίου 2017.
Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι η "βουλή» θα πρέπει σύντομα να ψηφίσει αυτή την πρόταση, να σχηματιστεί μια «κυβέρνηση» μεταβατικής περιόδου, αφού δεν μπορεί να γίνουν πρόωρες «εκλογές» με μια «κυβέρνηση» που παίρνει παράνομες αποφάσεις και κάνει ύποπτες δουλειές.

Αναφερόμενος στις προχθεσινές δηλώσεις του «πρωθυπουργού» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν ότι θα στηρίξει πρόταση της αντιπολίτευσης για πρόωρες «εκλογές», ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δείχνουν ότι και η ίδια η «κυβέρνηση» παραδέχεται ότι δεν μπορεί να «κυβερνήσει». Ο ίδιος ο «πρωθυπουργός» πριν από όλους εξέφρασε την μη εμπιστοσύνη του προς την δική του «κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ λέγοντας ότι εάν είναι ειλικρινείς με αυτά που λένε, τότε θα ψηφίσουν θετικά για να πέσει αυτή η «κυβέρνηση».

Οσον αφορά την στάση του ΡΤΚ έναντι της πρότασης για πρόωρες «εκλογές», ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι τα συλλογικά όργανα του κόμματός του θα συνέλθουν για να πάρουν απόφαση. Κάθε μέρα που αυτή η «κυβέρνηση» βρίσκεται στην εξουσία είναι μια μέρα που αφαιρείται από τις μελλοντικές γενιές του τ/κ «λαού» και τα δικαιώματά τους, πρόσθεσε.

Προσερχόμενος στη «βουλή», ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ είπε ότι ο «λαός» περιμένει λύσεις στα προβλήματά του, ωστόσο από τις 28 Ιουλίου 2013 που έγιναν οι τελευταίες «βουλευτικές εκλογές», πρόκειται για την τρίτη «κυβέρνηση» που σχηματίζεται, η οποία όμως δεν κατάφερε να προσφέρει λύσεις. Στο σημείο που βρισκόμαστε, είναι αναγκαιότητα η προσφυγή σε πρόωρες «εκλογές» και η σημερινή βούληση του «λαού» να αντικατοπτριστεί στην κάλπη.

Δήλωσε πως προτείνουν την 2α Ιουλίου ως ημερομηνία για τις πρόωρες «εκλογές» και θα έρθουν σε επαφή και με τα άλλα «κοινοβουλευτικά» κόμματα για να συζητήσουν το θέμα.

Ο «αντιπρόεδρος» της «βουλής», Χουσείν Αβκιράν Αλανλί δήλωσε ότι θα γίνει η διαδικασία όπως προβλέπεται στους κανονισμούς.

Σύμφωνα με το τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», που επικαλείται πληροφορίες από τη «βουλή», η πρόταση μομφής του ΡΤΚ θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη Δευτέρα ως έγγραφο της «βουλής» προς τους «βουλευτές» και την Τρίτη θα γίνει ψηφοφορία στην «βουλή» εάν αυτή θα συζητηθεί ή όχι. Εάν γίνει αποδεκτή η συζήτηση το «γνωμοδοτικό συμβούλιο» θα καθορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης στη «βουλή». Μία μέρα μετά τη συζήτηση της πρότασης, η «βουλή» θα πρέπει να προχωρήσει σε ψηφοφορία. Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής χρειάζονται 26 ψήφοι.


Η πρόταση για πρόωρες «εκλογές» που κατέθεσε το ΚΚΔ θα σταλεί στην «επιτροπή» νομικών υποθέσεων και εξωτερικών. Στην ολομέλεια της «βουλής» την ερχόμενη Δευτέρα θα υποβληθεί το αίτημα όπως η πρόταση αυτή συζητηθεί κατά προτεραιότητα. Εάν αυτό γίνει αποδεκτό, η πρόταση μομφής θα συζητηθεί στα επείγοντα, εάν όχι θα πάρει τη σειρά της στην ατζέντα της προαναφερόμενης «επιτροπής» και θα αφού συζητηθεί εκεί, θα σταλεί για συζήτηση και έγκριση στην ολομέλεια της «βουλής».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση