ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κλίμα για επανέναρξη ψάχνει ο Έιντε αλλά με μικρό καλάθι

Στο πλαίσιο και η «πολεμική» ρητορική από πηγές του ελλαδικού ΥΠΑΜ για θερμό επεισόδιο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με σαφή στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό, θα συναντηθεί το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο ειδικός απεσταλμένος για το κυπριακό, κ. Έιντε. Το κλίμα ανάμεσα στις δυο πλευρές παραμένει «τοξικό», με την τ/κ πλευρά μαζί με την Τουρκία να στέλνουν τα δικά τους μηνύματα από το Πακιστάν, επιβεβαιώνοντας στην ουσία πως τώρα υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Από εκεί, έκανε έκκληση ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν ως προς την άρση των «εμπάργκο» κατά των τ/κ απευθυνόμενος στα μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας.

Αυτές τις σχέσεις παράλληλα, ως παρατηρητής στη Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας, θέλει να αναπτύξει και ο Μουσταφά Ακιντζί στο όνομα των κατεχομένων, όπως ο ίδιος τόνισε από το Πακιστάν. Εμμένει δε στη θέση του από την άλλη πλευρά και ως προς το ενωτικό δημοψήφισμα θέτοντας ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών τη «διόρθωση» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε αυτό η ε/κ πλευρά δεν έχει μετακινηθεί από τη θέση της και αυτό το χάσμα θέλει να γεφυρώσει ο κ. Έιντε που θα συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί το Σάββατο.

Ο ειδικός απεσταλμένος πιθανώς λένε οι πληροφορίες, να φέρει και πρόταση για να κάτσουν σε πρώτο στάδιο οι δυο ηγέτες μαζί μετά τα όσα έχουν προηγηθεί, εν προκειμένω και μέσα στα πλαίσια ακόμη ενός δείπνου. Ωστόσο γίνεται αντιληπτό ότι όπως έχουν τα δεδομένα μέχρι στιγμής, ο κ. Έιντε κρατά μικρό καλάθι, καθώς όπως είπε και ο ίδιος, ακόμη και ο ΓΓ των ΗΕ κ. Γκουτιέρες αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Δεν έχει οριστεί ημερομηνία

Στο μεσοδιάστημα, δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία συζήτησης της πρότασης του ΔΗΣΥ για μεταφορά στο Υπ. Παιδείας της αρμοδιότητας που θα καθορίζει τις εθνικές επετείους.

Η πρόταση προκύπτει από αρμόδιες πηγές πως έχει κατατεθεί αλλά εκκρεμούν και άλλα ζητήματα στην αρμόδια επιτροπή Παιδείας της Βουλής και για αυτό και δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.

Εν μέσω προκλήσεων

«Δυστυχώς Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται για ακόμα μία φορά ενώπιον μιας κλιμακούμενης τουρκικής αδιαλλαξίας, προκλητικότητας και επεκτατικότητας, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειάζεται να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία αλλά και ένας καλός συντονισμός μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας για να καταφέρουμε ν’ αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Αυτή μεταξύ άλλων ήταν και η τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου από την Αθήνα όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επιπρόσθετα στο ότι η Τουρκία επιδιώκει την ένταση, «και αυτές οι προκλήσεις – είπε - δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες». Ελλάδα και Κύπρος, σημείωσε, πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται, έτσι ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις προκλητικές ενέργειες».

Την ίδια περίπου ώρα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες με πηγή το ελλαδικό ΥΠΑΜ σύμφωνα με τις οποίες εν όψει των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται θερμό επεισόδιο από την Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Τέθηκε έτσι και το ζήτημα επανεμφάνισης του «Μπαρμπαρός» από τις ίδιες πηγές ενώ τονίστηκε πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα.

Τις πληροφορίες αυτές διέψευσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος τόνισε πως δεν υφίσταται ανάλογη πληροφόρηση.

«Η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική Κυβέρνηση και ότι “δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ούτε επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί», τόνισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση