ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ακιντζί-Έιντε με φόντο το Κυπριακό

Στόχος Έιντε να αναθερμάνει το ψυχρό κλίμα μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον των συνομιλιών μεταξύ του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Πολύωρη ήταν η συνάντηση των δυο ηγετών καθώς οι διαβουλεύσεις διήρκησαν 3 ώρες. Ο κ. Έιντε συνοδεύονταν από συνεργάτες των τεχνοκρατών. 

Ο κύριος Έιντε είχε σαφείς οδηγίες από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες να αναθερμάνει το ψυχρό κλίμα μεταξύ των δυο ηγετών και να εξεύρει τρόπους να τους επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται ότι ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε έθεσε στο τραπέζι την ιδέα ενός ανεπίσημου δείπνου των ηγετών των δύο κοινοτήτων, για να συζητηθούν τα γεγονότα που οδήγησαν στη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Θέλουμε να επιστρέψουμε στο σημείο που ήμασταν, είχε δηλώσει χθες ο κ. Έϊντε μετά τη συνάντηση του με τον Νίκο Αναστασιάδη, προσθέτοντας πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν.

Ερωτηθείς κατά πόσον πρότεινε στον κ. Αναστασιάδη κάτι συγκεκριμένο, όπως την πραγματοποίηση δείπνου, ο Νορβηγός διπλωμάτης ανέφερε ότι συζητήθηκαν κάποιες ιδέες και συνέστησε υπομονή μέχρι να συναντηθεί και με τον Τ/κ ηγέτη.

Δέσμευση ΟΗΕ να βοηθήσουν τους ηγέτες να φθάσουν σε συνολική διευθέτηση του Κυπριακού

Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν δεσμευμένα στη διευκόλυνση των προσπαθειών των ηγετών να φτάσουν σε συνολική διευθέτηση, το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΓΓ.

Ο Στεφάν Ντουζαρίκ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε χθες ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

«Ο κ. Έιντε συζητά την παρούσα κατάσταση των συνομιλιών στην Κύπρο και πως θα προχωρήσει η διαδικασία, με αμφότερους τους ηγέτες. Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν δεσμευμένα στη διευκόλυνση των προσπαθειών των ηγετών να φτάσουν σε συνολική διευθέτηση, το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι Ο ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ θα αναχωρήσει την Κυριακή από το νησί με προορισμό τις ΗΠΑ για να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X