ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Aισιόδοξος ο Αλ. Τσίπρας για αξιολόγηση

«Είναι απολύτως εφικτή η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο»

Kathimerini.gr

Παρά την εικόνα στασιμότητας που μεταδίδεται από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα τεχνικά κλιμάκια για τη δεύτερη αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε για άλλη μία φορά χθες αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα. «Είναι απολύτως εφικτή η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου», ανέφερε σχετικά, στις κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο ομόλογό του Μπερνάν Καζνέβ, αμέσως μετά τη μεταξύ τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας, σε διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με πρόσφατες δηλώσεις του, χαρακτήρισε την απόφαση του πρόσφατου Eurogroup «έναν έντιμο συμβιβασμό που λέει: στον βαθμό που είμαστε εντός των στόχων, 0% επιπλέον λιτότητα». Εθεσε, δε, ως κεντρικό στη συζήτηση με τους εταίρους το ζήτημα της ανάπτυξης, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει από τώρα να τεθεί, πέρα από τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι για την περίοδο από το 2019 και μετά. Μάλιστα, όπως είπε, η κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης να αποτυπωθούν και στην πραγματική οικονομία και, στο πλαίσιο αυτό, προκρίνει ως προτεραιότητες την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό, η επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού στην Αθήνα αποκτά ευρύτερη σημασία στη δεδομένη συγκυρία. Πέρα από το μήνυμα στήριξης στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την υλοποίηση όσων προβλέπονται από το πρόγραμμα, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Καζνέβ, παραμένει ενεργό το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών και επιχειρηματιών για επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριοποίηση στη χώρα μας και το θέμα αποτέλεσε ξεχωριστή ενότητα στη συζήτηση ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στις στενές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γαλλία και στην επιβεβαίωση της προσέγγισης μέσα από τη στήριξη που η Γαλλία έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στη χώρα μας στις δυσκολίες που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια.

Εργασιακά

Σε σχέση με ένα άλλο ζήτημα των διαπραγματεύσεων, αυτό των εργασιακών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συμφώνησαν με τον Γάλλο ομόλογό του «ότι το ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο πρέπει να αποκατασταθεί και στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό». Ο κ. Καζνέβ, από την πλευρά του, επίσης στάθηκε ιδιαίτερα στις στενές σχέσεις και στο πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο χώρες, ενώ διατύπωσε την απόλυτη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα και το μέλλον της, την ικανότητά της να συμμετέχει αποφασιστικά και χρήσιμα, όπως είπε, στην οικοδόμηση της Ευρώπης.

«Σήμερα η Ελλάδα έχει κάθε προοπτική ανάπτυξης, επενδύσεων, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν», υπογράμμισε. Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, δήλωσε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται και τώρα στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι υπάρχει βούληση εκ μέρους της Ελλάδας και των εταίρων της και, ως εκ τούτου, θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα. Μάλιστα, έστειλε σαφές μήνυμα ότι στο επόμενο Eurogroup θα πρέπει να εξεταστούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλοι για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Εκτενής συζήτηση έγινε και για το προσφυγικό ζήτημα, με τον κ. Τσίπρα να υπογραμμίζει την σημασία τήρησης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, αλλά και την ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση της Γαλλίας στο θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση