ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακιντζί: Η Ένωση είναι η μητέρα όλων των κακών που έγιναν στην Κύπρο

«Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία των Ελληνοκυπρίων για μια ομοσπονδιακή λύση»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης πριν έρθει στα Κατεχόμενα ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί  έχει προβεί σε δηλώσεις στο τουρκικό πρακτορείο Μιλιέτ. Μιλώντας εν πτήσει, δήλωσε ότι «στην διαδικασία των 22 μηνών έχουν γίνει σοβαρά βήματα ωστόσο τώρα που φτάνουμε στο τέλος η ελληνοκυπριακή πλευρά ακόμα δεν έχει προβεί στα βήματα που πρέπει να κάνει. Εμείς θέλουμε μια νεα συνεργασία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά στο θέμα της πολιτικής ισότητας των τουρκοκυπρίων συμπεριφέρεται αμήχανα και φέρεται αντίθετα», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, «Η σκιά των προεδρικών εκλογών έπεσε νωρίς στις διαπραγματεύσεις. Η απόφαση της βουλής για τον θεσμό της Ένωσης στα σχολεία λύθηκε σε αυτό το πλαίσιο», όπως υποστήριξε.

«Δεν θέλουμε να αλλάξουμε την ιστορία αλλά θέλουμε να διαμορφώσουμε το μέλλον όσο μπορούμε να το κάνουμε πέρνοντας μαθήματα από τα λάθη που έγιναν. Γιατί η Ένωση είναι η μητέρα όλων των κακών που έγιναν στην Κύπρο. Αν δεν αρθεί η συγκεκριμένη απόφαση της βουλής, ενδεχομένως δεν έχουν νόημα οι διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με την Μιλιέτ, ο τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι το να επιμηκυνθούν οι διαπραγματεύσεις όπως μια «λεπτή κλωστή» δεν έχει νόημα και πλέον η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να πάρει μια απόφαση. Επανέλαβε επίσης ότι στόχος είναι η λύση αλλά αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για μια ομοσπονδιακή λύση.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κανένα μέχρι στιγμής στίγμα επάνοδου του κ. Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις μετά την συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ αφήνοντας να εννοηθεί την αμετάκλητη απόφαση του για ακύρωση του ενωτικού δημοψηφίσματος.

Έιντε: Οι συνομιλίες δεν αναμένεται να επαναρχίσουν άμεσα

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έπσεν Μπαρθ Έιντε δραματικοποιεί το αμέσως επόμενο διάστημα στέλνοντας το μήνυμα πως θα κριθεί και η τύχη του Κυπριακού. Η παρούσα κρίση πρέπει να αποτελέσει κώδωνα αφύπνισης για μια νέα προσέγγιση δήλωσε ο κ. Έιντε μετά την πολύωρη συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην κατεχόμενη Λευκωσία.

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές και η πορεία όχι μόνο αυτής της διαδικασίας αλλά του κατά πόσο θα επανενωθεί η Κύπρος, θα αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες και όχι τους επόμενους μήνες.Πολλοί άνθρωποι έχουν να διαδραματίσουν ρόλο σε αυτό, θέτοντας ως βάση τη συνέχιση».

Η σημερινή συνάντηση Έιντε-Ακιντζί ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια διμερής συνάντηση του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Έιντε μετά την ολοκλήρωση της δήλωσε ότι δεν έχει κατί νεότερο να αναφέρει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Έχει όμως ξεκάθαρη εικόνα τι πρέπει να γίνει αφού έχει συζητήσει για τις εξελίξεις και με τους δυο ηγέτες.

Σύμφωνα με πηγή των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο για διαμόρφωση μυστικής φόρμουλας για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες με τους δυο ηγέτες να αίρουν το αδιέξοδο διατηρώντας το κύρος τους άθικτο.

«Υπάρχει ισχυρή επιθυμία να βρουν τρόπο να συνεχιστούν οι συνομιλίες, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί άμεσα, αλλά ελπίζουμε ότι όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο».

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ προανήγγειλε ενέργειες που θα γίνουν τις επόμενες μέρες για να υπάρξει επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μεγάλο μέρος της συνάντησης με τον Ακιντζί φαίνεται πως αναλώθηκε στο τρόπο εξέλιξης των διαπραγματεύσεων όταν αυτές επαναρχίσουν. Ο Έπσεν Μπαρθ Έιντε όπως υποστηρίχθηκε χθες με τον κ. Αναστασιάδη πρόταξε την αναγκαιότητα να αλλάξει η μεθοδολογία των συνομιλιών και ανέλυσε μια χρονική προοπτική.

'Οταν επαναρχίσει ο διάλογος να γίνει με μια νέα μεθοδολογία που να φέρνει πιο γρήγορα αποτελέσματα στα ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και μήνες.Μετά την Γενεύη, υπήρξε ένας αριθμός από συναντήσεις αλλά δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος. Πριν από αυτή την κρίση στις συνομιλίες, οι συναντήσεις δεν ήταν κακές, απλώς ήταν κάπως αργές στην παραγωγή επιτευγμάτων σε σημαντικά ζητήματα. Τόσο εγώ όσο και οι ηγέτες συμφωνούμε ότι κάποιες φορές ξόδευαμε χρόνο σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, ενώ θα ήταν καλύτερα να ξόδευαμε χρόνο σε μεγαλύτερα ζητήματα.

«Δύσκολη μια συνάντηση στη Γενεύη τον Μάρτιο»

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτή μια συνάντηση στη Γενεύη τον Μάρτιο, αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να διεξαχθεί το συγκεκριμένο μήνα, στόχος όμως τόνισε είναι η πραγματοποίηση της.

«Δεν λέω όχι αλλά δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες για τον Μάρτιο, ωστόσο σίγουρα στοχεύουμε στον να έχουμε μια διάσκεψη».

Συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό να γίνει μια καλή και εποικοδομητική διάσκεψη με τους εγγυητές και του παίκτες κλειδιά και όχι μια σύντομη διάσκεψη.

Με όσα δήλωσε ο κ. Έιντε στα Κατεχόμενα αναφέρθηκε και στους δυο ηγέτες επιχειρώντας να προκαλέσει τις αντίδρασεις τους πέραν των υπόλοιπων εξελίξεων. «Τώρα είναι η ώρα για στρατηγική ηγεσία καθώς η πραγματική ηγεσία φαίνεται την ώρα της κρίσης».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση