ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βρυξέλλες: Λύση για τις 4 ελευθερίες στους Τούρκους

Στο μικροσκόπιο έχει τεθεί το μοντέλο Πορτογαλίας-Βραζιλίας για τις τουρκικές απαιτήσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Επικίνδυνα προηγούμενα» για ικανοποίηση του αιτήματος Ερντογάν, για τις τέσσερις ελευθερίες, εξετάζουν κύκλοι στις Βρυξέλλες, προσδοκώντας σε επανέναρξη των συνομιλιών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μικροσκόπιο έχει τεθεί το μοντέλο Πορτογαλίας-Βραζιλίας, ενώ εξετάζονται και πρόνοιες του απορριφθέντος σχεδίου Ανάν.

Νομικές αλχημείες με στόχο την ικανοποίηση του αιτήματος Ερντογάν για απόλαυση των τεσσάρων ελευθεριών για 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, επιστρατεύουν σημαίνοντες κύκλοι των Βρυξελλών. Υποστηρίζεται ότι οι βρετανικές αρχές εξετάζουν το μοντέλο της Πορτογαλίας, η οποία είχε εξασφαλίσει προνομιακή μεταχείριση για τους πολίτες από τη Βραζιλία, παρέχοντας τους τη δυνατότητα να εργάζονται και να διαμένουν στη χώρα, για χρονικό διάστημα μερικών ετών.

Με βάση το μοντέλο της Πορτογαλίας, εκτιμάται ότι ανάλογες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να εξεταστούν και στη Κύπρο, για παραχώρηση δικαιωμάτων ελεύθερης διακίνησης και εργασίας για τα 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Πέραν του προηγούμενου Πορτογαλίας-Βραζιλίας, οι ίδιοι κύκλοι των Βρυξελλών, εξετάζουν και τις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν και ειδικότερα το παράρτημα που αφορούσε στη Πράξη Προσαρμογής της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου. Φέρονται μάλιστα να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο τουρκικός όρος για τις τέσσερις ελευθερίες «έχει βάση» και απορρέει από το άρθρο 5 της Πράξης Προσαρμογής, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι όχι μόνο η πρόνοια αυτή αλλά όλο το πλαίσιο λύσης που την περιελάμβανε, έχει απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι με βάση το άρθρο 5 της Πράξης Προσαρμογής, «... η Κύπρος εξουσιοδοτείται να παράσχει στους Τούρκους πολίτες ισοδύναμη μεταχείριση αναφορικά με τα δικαιώματα εισόδου και παραμονής», προκειμένου να μην υπολείπονται των δικαιωμάτων των Ελλήνων, οι οποίοι ωστόσο απέκτησαν τα δικαιώματα αυτά εξαιτίας της ιδιότητάς τους ως ευρωπαίοι πολίτες.

Το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, όπως και η εμμονή της Κομισιόν για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αναμένεται να βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση