ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελπίδες στα κατεχόμενα για την επανέναρξη των συνομιλιών

Με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον οι ιδέες Έιντε προς τον Ακιντζί

Ελπίδες για την επανέναρξη των συνομιλιών και την επίτευξη προόδου εντός των επόμενων εβδομάδων δημιουργεί η πρόσφατη συνάντηση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η οποία είχε διάρκεια τριών ωρών. 

Η «Κ» πληροφορείται ότι αυτή την φορά ο Εσπέν Μπαρθ Άϊντε «χτύπησε» την πόρτα του «Προεδρικού» του Μουσταφά Ακιντζί φέρνοντας νέες, φρέσκιες ιδέες και προτάσεις για να ξεπεραστούν άμεσα οι δυσκολίες που δημιουργούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο κ. Άϊντε φέρνει στο προσκήνιο νέες ιδέες με την υποστήριξη του ξένου παράγοντα και κυρίως της Ουάσιγκτον, η οποία εν μέσω μεγάλων αναταραχών στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό συνειδητοποιεί, με αρκετή καθυστέρηση, την σοβαρότητα της όλης κατάστασης στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό Ζήτημα.

Μπορεί ο κ. Άϊντε μετά την συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί να δηλώνει ότι ενδέχεται να χρειαστεί χρόνος για την επίτευξη νέας προόδου στο Κυπριακό, ωστόσο, σημαντικοί παράγοντες της τουρκοκυπριακής ηγεσίας συμπεραίνουν ότι ο διεθνής παράγοντας δεν πρόκειται να αφήσει να χαθεί τόσο «εύκολα» η νέα ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος.
Την ίδια ώρα, στον ορίζοντα του Κυπριακού εμφανίζεται όλο και πιο ξεκάθαρα η σκιά του φυσικού αερίου, με τον κ. Ακιντζί να επιμένει ότι το ζήτημα της ΑΟΖ είτε θα συμβάλλει στην τελική λύση, είτε θα σφραγίσει την τελική διχοτόμηση του νησιού.

Το κλίμα στο «Προεδρικό» και η νέα κίνηση της Άγκυρας

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του κ. Άϊντα και των ξένων παραγόντων, ο κ. Ακιντζί διατηρεί τις γνωστές θέσεις του στο ζήτημα της Ένωσης και στο Κυπριακό.
Ο κ. Ακιντζί, ο οποίος συμμερίζεται την άποψη ότι οι πρόσφατες κινήσεις του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ έχουν την δυνατότητα να αποτελέσουν μια καλή βάση για την επίλυση του νέου προβλήματος που προέκυψε στο Κυπριακό ύστερα από την πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με το δημοψήφισμα του 1950 -μια άποψη που βρίσκει αντίκτυπο στο εξωτερικό και στον ΟΗΕ-, εξακολουθεί να ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την τελική ανάκληση της εν λόγω απόφασης.

Επίσης, ο κ. Ακιντζί τονίζει ότι έχει έρθει πλέον η ώρα για την ε/κ ηγεσία να επεξηγήσει στην κοινότητά της τις «πραγματικότητες» στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας και στο κεφάλαιο των εγγυήσεων. Για αυτό άλλωστε τον λόγο, λίγο μετά την συνάντησή του με τον κ. Άϊντε, ο κ. Ακιντζί στέλνει στην κοινότητά του το μήνυμα ότι η ηγεσία του θα υπερασπιστεί την «ελευθερία, τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».

Την ίδια ώρα, μια αξιοσημείωτη κίνηση της Τουρκίας έρχεται αυτή την εβδομάδα στο προσκήνιο του Κυπριακού Προβλήματος. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας ετοιμάζεται να επισκεφτεί στα τέλη της εβδομάδας τα Κατεχόμενα. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι Μπιν Αλί Γιλντιρίμ και Ακιντζί θα εστιάσουν στο Κυπριακό πάντα υπό το πρίσμα του επικείμενου δημοψηφίσματος στην Τουρκία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις τ/κ πηγές της Κ, πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης στην Άγκυρα μοιράζονται μαζί μας την πληροφορία ότι η επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος είναι ένα «δύσκολο εγχείρημα» το οποίο δεν πρόκειται να τακτοποιηθεί τουλάχιστον μέχρι την σταθεροποίηση της κατάστασης στην Τουρκία, μετά δηλαδή την διενέργεια του δημοψηφίσματος, αλλά και το τέλος των προεδρικών εκλογών στην «Ρωμαίικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X