ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Την Τρίτη η συνάντηση Νικόλα-Λιλλήκα για τις προεδρικές

Θα βάλουν τα κριτήρια για τον υποψήφιο των επικείμενων εκλογών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Εβδομάδα διαβουλεύσεων, παρασκηνιακών επαφών και συζητήσεων θεωρείται η τρέχουσα, με τους πολιτικούς αρχηγούς του χώρου να πραγματοποιούν άτυπες συναντήσεις μεταξύ τους με αντικείμενο τις προεδρικές εκλογές του 2018. Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος, ώστε να εκθρονίσει τον Νίκο Αναστασιάδη από τον προεδρικό θώκο και να χαράξει μία νέα πιο σκληρή στρατηγική στο κυπριακό, είναι το κύριο ερώτημα που απασχολεί τον εκεί χώρο και βάσει αυτού θα πορευθούν για το 2018 αλλά και στις συναντήσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν. Αύριο Τρίτη, σε άτυπη συνάντηση θα συζητήσει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο ούτως ώστε να δουν το καυτό θέμα των προεδρικών εκλογών. Είχε ήδη προηγηθεί γεύμα του Γιώργου Λιλλήκα με την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους στο σπίτι του πρώτου, όπως επίσης και με τον Πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη.

Στην αυριανή συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών, αναμένεται να μπουν οι βάσεις και τα κριτήρια για το ποιος μπορεί να είναι ο υποψήφιος του ενδιάμεσου χώρου για το 2018. Όπως ενημερώνεται η «Κ», ο Γιώργος Λιλλήκας αναμένεται να θέσει ως ζήτημα για μία κοινή υποψηφιότητα, τις θέσεις στο κυπριακό, την οικονομία αλλά και το καυτό θέμα της εκλεξιμότητας. Ποιος δηλαδή μπορεί να συσπειρώσει τον εν λόγω χώρο.

Τόσο ο Γιώργος Λιλλήκας όσο και ο Νικόλας Παπαδόπουλος έδειξαν σαφείς προθέσεις για το 2018. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται να φιλοδοξεί και να πιστεύει σε μία συσπείρωση του ενδιάμεσου χώρου χωρίς τα δεκανίκια ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας από την άλλη, λαμβάνοντας υπόψη την αποτυχία του χώρου να συσπειρωθεί στο πρόσφατο παρελθόν, δεν παραλείπει από το κάδρο, ένα ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητάς του από το ΑΚΕΛ.

Δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους

Θα πρέπει να σημειωθεί πως έχουν ήδη προηγηθεί άτυπες συναντήσεις του κ. Λιλλήκα την προηγούμενη βδομάδα, με την Ελένη Θεοχάρους και τον Γιώργο Περδίκη, θέτοντας το ίδιο ζήτημα κριτηρίων. Πάντως σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, οι Οικολόγοι δεν θα ανοίξουν σύντομα τα χαρτιά τους καθώς τις τελικές αποφάσεις αναμένεται να τις λάβουν τον Σεπτέμβριο, μετά και από απόφαση των συλλογικών οργάνων.

Η Ελένη Θεοχάρους από την άλλη φαίνεται να επιμένει σε έναν κοινό υποψήφιο για τον ενδιάμεσο χώρο. Σε δηλώσεις της στην «Κ» ανέφερε πως στόχος των «πατριωτικών δυνάμεων» θα πρέπει να είναι η μία και μόνο κοινή υποψηφιότητα. Σημείωσε δε πως η υποψηφιότητά της βρίσκεται στο τραπέζι, ωστόσο δεν θα τορπιλίσει την όποια άλλη ενδεχομένως απόφαση του χώρου, πορευόμενη αυτόνομα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση