ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πέφτουν οι υπογραφές μεταξύ κυβέρνησης και νοσηλευτών

Ανακοινώθηκε συμφωνία ωστόσο ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΝΟ λένε ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τελευταία ενημερωση 08:30

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για το κατά πόσο κυβέρνηση από την μία και ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΔΥ από την άλλη πλευρά το πρωί της Τρίτης θα επισημοποιήσουν την συμφωνία που φαίνεται να επιτεύχθηκε μεταξύ των δυο πλευρών. Από πλευράς Προεδρικού ανακοινώθηκε ότι την Τρίτη στις 8.15 το πρωί θα πέσουν οι υπογραφές σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό κάτι που δεν επιβεβαιώνεται τόσο από την ΠΑΣΥΝΟ όσο και από την ΠΑΣΥΔΥ. Και οι δυο συντεχνίες αγνοούσαν την συγκεκριμένη εξέλιξη τονίζοντας ότι ναι μεν οι δυο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία ωστόσο υπάρχουν κάποια σημαντικά ζητήματα τα οποία είναι ακόμα ανοιχτά.

Δεν συμφωνούν ΠΑΣΥΝΟ – ΠΑΣΥΔΥ


Το ραντεβού στο Προεδρικό την Τρίτη το πρωί θα γίνει με τις δυο συντεχνίες που εκπροσωπούν τους νοσηλευτές να διαφωνούν στο βασικό θέμα των αιτημάτων που είναι η αναβάθμιση την μισθολογικής κλίμακας Α5 σε Α8. Οι δυο συντεχνίες διαφωνούν στον χρονικό ορίζοντα αναβάθμισης της μισθολογικής κλίμακας. Η ΠΑΣΥΝΟ Υποστηρίζει ότι η αναβάθμιση θα πρέπει να γίνει μέσα σε τέσσερα χρόνια όπως προνοούν οι σχετικοί κανονισμοί. Προκειμένου κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό θα πρέπει κάθε χρόνο να δίνονται διπλές προσαυξήσεις. Από την άλλη ο κλάδος των νοσηλευτών που εκπροσωπείται από την ΠΑΣΥΔΥ υποστηρίζει ότι η εισπρακτική εφαρμογή της συμφωνίας θα πρέπει να τεθεί σε άμεση εφαρμογή από 1/1/2018. Στα υπόλοιπα αιτήματα που είχαν τεθεί οι δυο πλευρές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει.

Από πλευρά των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ αναφέρθηκε ότι της σημερινής υπογραφής της συμφωνίας είχε προηγηθεί μια σοβαρή προεργασία και αναμένεται η τελική τοποθέτηση της Κυβερνησης επί των αιτημάτων των νοσηλευτών που αφορά το χρονικό ορίζοντα αναβάθμισης τους στην κλίμακα των Α8.

Αναφέρθηκε δε ότι έχει βρεθεί η χρυσή τομή, και σύμφωνα με αυτή δεν θα είναι ούτε άμεσα, αλλά ούτε και σε βάθος χρόνου.

 

ΠτΔ: Το ΓΕΣΥ θα αρχίσει με αυτονόμηση νοσηλευτηρίων εντός του τρέχοντος έτους

Η εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα αρχίσει από την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και του Οργανισμού για την Ασφάλιση Υγείας που θα γίνει εντός του τρέχοντος έτους, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του, στην τελετή εγκαινίων του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η προσπάθεια επίλυσης των όποιων εργασιακών διαφορών και εκκρεμοτήτων, όπως και των συνεισφορών των εμπλεκομένων ώστε χωρίς προσχήματα να προχωρήσουμε με επιτυχία στην υλοποίηση του στόχου που θέσαμε».

Ένας στόχος που όπως έχει ομόφωνα συμφωνηθεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είπε, θα προβλέπει την έναρξη ισχύος του ΓΕΣΥ από την 1η Ιουνίου του 2019 για την εξωνοσοκομειακή φροντίδα, ενώ την 1η Ιουνίου του 2020, την πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου Υγείας.

«Πρόκειται για μία οφειλή της πολιτείας προς τους κύπριους πολίτες την οποία δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να καθυστερήσουμε άλλο και για αυτό θα ήθελα να καλέσω όλους, να συστρατευτούμε προκειμένου να ξεπεράσουμε με καλή θέληση και συναίνεση υπαρκτά προβλήματα και να εργαστούμε για να υλοποιήσουμε τον φιλόδοξο αυτό στόχο».

Ανέφερε ότι η απόφαση του Κράτους να δημιουργήσει Ιατρική Σχολή στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για τη μεταρρύθμιση και αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, προσθέτοντας ότι η αποστολή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν είναι μόνο η παραγωγή άριστων ιατρών, αλλά και η ουσιαστική συμβολή στην ποιοτική αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας, το οποίο είναι σήμερα η πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων.

Μέσα από τους σχεδιασμούς και τα σχετικά νομοσχέδια που έχουμε καταθέσει, σημείωσε, προσβλέπουμε πως σύντομα θα είμαστε σε θέση να θέσουμε σε εφαρμογή την υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας το οποίο αποτελεί εθνικό στόχο δεκαετιών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση