ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στις Βρυξέλλες και για απαντήσεις ο Αναστασιάδης

8 και 9 του μήνα με την ευκαιρία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Με τον ειδικό Απεσταλμένο για το κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε να μεταβαίνει στην Αμερική, δίχως επί της ουσίας να έχει κάτι στα χέρια του αναφορικά με την επανέναρξη των συνομιλιών μετά και τη συνάντηση με τους δυο ηγέτες, το ενδιαφέρον στρέφεται στη μετάβαση Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί στη βελγική πρωτεύουσα με την ευκαιρία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 8 και 9 του μήνα. Ωστόσο, θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ίδιο να πάρει απαντήσεις στην επιστολή που είχε αποστείλει προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η επιστολή αυτή δεν απαντήθηκε, και εμπεριείχε ερωτήματα αλλά και την άποψη της Λευκωσίας ως προς του να δοθούν οι τέσσερις βασικές ελευθερίες σε Τούρκους πολίτες στην Κύπρο. Τους κινδύνους που ελλοχεύουν και το τι θα σήμαινε αυτό όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε σαφής αναφορές στην επιστολή και τόνιζε πως θα επιτρεπόταν στην Τουρκία να έχει ένα στάτους πάνω από αυτό που ορίζεται μέσα από το υφιστάμενο πλαίσιο σχέσεων με την ΕΕ.

«Να τετραγωνίσουν τον κύκλο»

Μια από τις βασικές παραμέτρους στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, αφορά το ότι επεξεργάζονται κύκλοι των Βρυξελλών διάφορα σενάρια. Ένα από αυτά που είδε το φως της δημοσιότητας είναι να υιοθετηθεί ένα «μοντέλο Πορτογαλίας» η οποία προ της ένταξής της στην Ένωση παρείχε προνομιακή μεταχείριση σε εργάτες από τη Βραζιλία, εκδίδοντας άδειες εργασίας, λόγω της ειδικής σχέσης των δύο κρατών.

«Γίνεται μια προσπάθεια να τετραγωνίσουν τον κύκλο, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», τόνισε στην «Κ» πολιτική πηγή.

« Το τι ισχύει στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Βραζιλίας δεν αφορά τις τέσσερις βασικές ελευθερίες, αφορά κάποια πτυχή από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες. Από κει και πέρα η θέση μας είναι ξεκάθαρη, είναι θέμα που αφορά την ΕΕ στο σύνολο της, είναι θέμα που αφορά όλα τα κράτη μέλη», ανέφερε άλλωστε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κανένα φως στο τούνελ

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν το τι μέλει γενέσθαι με τη συνέχεια των συνομιλιών. Το μικρό καλάθι που κρατούσε ο ειδικός απεσταλμένος έγινε ακόμη μικρότερο μετά τη συνάντησή του ειδικά με τον Μουσταφά Ακιντζί, εφόσον από ε/κ πηγές τονίζεται η ανάγκη του να συνεχιστεί η συζήτηση στη Γενεύη.

Την κατάσταση όμως ήρθε να περιπλέξει περισσότερο το ότι όπως μετέδωσε χθες η «Κ» πέρασε από τη «Βουλή» η απόφαση για τις «εκλογές», ενώ δύο είναι οι πιθανές ημερομηνίες για την διεξαγωγή τους, και αφορούν είτε τις δύο Ιουλίου 2017 είτε τις 15 Απριλίου 2018 η ημερομηνία εκλογών. Την σχετική απόφαση αναμένεται να λάβει η λεγόμενη επιτροπή πολιτικών και νομικών υποθέσεων της «Βουλής».

Οπότε ανοίγει διάπλατα και η αυλαία για την προεκλογική περίοδο στα κατεχόμενα, κάτι που μένει να επισημοποιηθεί και με την προγραμματιζόμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση