ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιδράσεις εντός ΔΗΣΥ για τις προαγωγές των νοσηλευτών

Ανησυχούν ότι με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο ασκός του Αιόλου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Αντιδράσεις καταγράφονται εντός του Δημοκρατικού Συναγερμού μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει την μισθολογική κλίμακα Α8 στους νοσηλευτές. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτη είχε ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΥΝΟ- κυβέρνησης και ΔΗΣΥ, οι τελευταίοι, αρνούνταν να ικανοποιήσουν το αίτημα των νοσηλευτών.

Χαιρετίζει σήμερα ο ΔΗΣΥ

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει την κλίμακα Α8 στους νοσηλευτές, ο ΔΗΣΥ χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης.

«Η σημερινή κατ’ αρχήν συμφωνία της Κυβέρνησης με τους νοσηλευτές του δημόσιου τομέα, σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Υγείας με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους, αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών και για τη λειτουργικότητα στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Η συμφωνία προβλέπει την αναγνώριση του καθεστώτος πτυχιούχων ως προς την εργοδότηση και την ένταξή τους στο σύστημα υγείας, σύμφωνα με παλιά δέσμευση του κράτους απέναντί τους. Ωστόσο η αναβάθμιση κλιμάκων μισθοδοσίας προβλέπεται να γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Πρόκειται για διευθετήσεις που γίνονται ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους και την πρόοδο της διαδικασίας αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, πως συγκεκριμένα στελέχη φαίνεται να διαφωνούν και να προβληματίζονται κατά πόσο αυτό θα αποτελέσει τον ασκό του Αιόλου. Επίσημα τοποθετήθηκε ωστόσο μόνο ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Γλαύκος Κληρίδης Μιχάλης Σοφοκλέους τόσο στην «πρωινή επιθεώρηση» του Πολίτη όσο και στο λογαριασμό του στο facebook.

Ο ίδιος κατέγραψε τα εξής: «Οι όποιες, δίκαιες - που υπάρχουν και τέτοιες - απαιτήσεις των νοσηλευτών, θα πρέπει να εξεταστούν αποκλειστικά στο πλαίσιο της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και με κριτήρια καθηκόντων και παραγωγικότητας.

Ελπίζω, η τελική συμφωνία - εάν επιτευχθεί - να περιλαμβάνει τέτοια κριτήρια, όπως άφησε να νοηθεί ο αρμόδιος Υπουργός. Η ισοπεδωτική ανύψωση των ωφελημάτων στο πλαίσιο των δημόσιων δομών ούτε την υγεία θα βοηθούσε, ούτε και την ανάγκη αυτονόμησης.
Πολύ φοβάμαι ότι μια “τυφλή” ικανοποίηση του αιτήματος των νοσηλευτών, θα οδηγήσει σειρά κλάδων του δημόσιου τομέα να εγείρουν εκβιαστικά νέες απαιτήσεις προς την κυβέρνηση. Με πρώτους αυτούς της υγείας όπως οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί, των οποίων μάλιστα οι αμοιβές πολλές φορές δεν συγκρίνονται ευνοϊκά με αυτές των ιδιωτών συναδέλφων τους. Τρομάζω δε στο ενδεχόμενο να ακολουθήσουν στην ίδια κατεύθυνση συνάδελφοι τους από άλλους τομείς του δημοσίου.

Το έργο που έχει επιτελέσει η παρούσα κυβέρνηση και έφερε την ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας είναι τεράστιο. Πλέον δεν αναγνωρίζεται μόνο από το εξωτερικό, αλλά το νοιώθουν και οι πολίτες της χώρας μας. Είναι έργο που πιστεύω ακράδαντα ότι όχι μόνο πρέπει να συνεχιστεί αλλά και να ενδυναμωθεί για να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες προοπτικές για την ευημερία του λαού μας. Στο πλαίσιο μιας πολιτικής που θα οδηγεί τον τόπο μπροστά με σιγουριά και δεν θα επιτρέπει νέες περιπέτειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Σοφοκλέους.

Στροφή 180 μοιρών

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως πολύ διαφορετική ήτα η προσέγγιση της κυβέρνησης ένα χρόνο πριν στο εν λόγω ζήτημα. Συγκεκριμένα ο Υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τότε χαρακτήριζε ανεύθυνο το κράτος να προχωρήσει στην ανάληψη οικονομικών - μισθολογικών δεσμεύσεων απέναντί των νοσηλευτών, με γνώμονα και τα πενιχρά οικονομικά του κράτους.

Τότε και μπροστά στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥΝΟ ο Υπουργός Οικονομικών ξέκοψε κάθε κουβέντα για περαιτέρω διαβούλευση επί των αιτημάτων των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΝΟ, καθώς όπως ανέφερε υφίσταται επίσης χάσμα με την αποτίμηση τυχόν μισθολογικής εξίσωσής τους, με άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Χάρης Γεωργιάδης σημείωνε τότε ότι δεν υφίσταται καν θέμα προς συζήτηση για τον ίδιο, καθώς το αρμόδιο υπουργείο Υγείας αντιτίθεται στα αιτήματα των νοσηλευτών και δικαίως, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, οπότε δεν τίθεται και υπό εξέταση από το δικό του υπουργείο.

Από πλευράς του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου τότε σημείωνε πως χάθηκε το μέτρο και τα αιτήματα των νοσηλευτών ήταν εκτός ορθολογισμού.

Φοβήθηκαν τις απεργίες

Πάντως σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, η κυβέρνηση φαίνεται να ενέδωσε φοβούμενη το ενδεχόμενο οι νοσηλευτές να κλείσουν εκ νέου τα νοσοκομεία προκαλώντας έτσι προβλήματα στη δημόσια υγεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X