ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:30
 

Παραμένει στο Αιγαίο το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ»

Στην Αθήνα αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η τουρκική δραστηριότητα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σταθερή παρουσία στο Β. Αιγαίο και αυτή την εβδομάδα διατηρεί η Τουρκία μέσω του ωκεανογραφικού «Τσεσμέ», το οποίο από χθες πλέει σε μια περιοχή η οποία εκτείνεται μεταξύ του Ορους Αθω στα δυτικά και της Λήμνου στα ανατολικά. Ποιοτικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης δράσης δεν είναι τόσο η παρουσία του ίδιου του «Τσεσμέ», το οποίο άλλωστε πλέει στα διεθνή ύδατα και δεν πραγματοποιεί έρευνες στον βυθό, όσο ο τουρκικός ισχυρισμός περί ευθύνης της δικής της Υδρογραφικής Υπηρεσίας για τη ναυσιπλοΐα σε μέρος του Αιγαίου και όχι της ελληνικής.

Η Αθήνα απάντησε, με δική της NAVTEX (53/17), ανακοινώνοντας ότι μόνο η Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία και οι κατά τόπους σταθμοί της έχουν την αρμοδιότητα παροχής πληροφοριών Ναυτιλιακής Ασφάλειας, Ερευνας και Διάσωσης, ακυρώνοντας την τουρκική NAVTEX 277/17, η οποία αποδίδει αυτή την αρμοδιότητα στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι τον τελευταίο μήνα, το «Τσεσμέ» έχει κινηθεί σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές, στο Βόρειο και το Κεντρικό Αιγαίο.

Στην Αθήνα αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η τουρκική δραστηριότητα και τις επόμενες ημέρες. Τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία. Το ενδιαφέρον βρίσκεται εστιασμένο όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατ. Μεσόγειο.

Χθες, στην Κύπρο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκ. Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι η Τουρκία κάποια στιγμή εξέδωσε NAVTEX για στρατιωτική άσκηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο επισήμανε πως δεν παραβιάζεται η κυριαρχία της Λευκωσίας. Λίγο αργότερα, η Υδρογραφική Υπηρεσία Τουρκίας δεν είχε αναρτημένη τη συγκεκριμένη NAVTEX.

Χθες, σημειώθηκε, επίσης, κινητικότητα και στον εναέριο χώρο, καθώς ζεύγος τουρκικών F-16 αποσπάστηκε από εξάδα (τέσσερα F-16 και δύο F-4) μαχητικών, και ενεπλάκη στις 10.25 στα ανατολικά της Ρόδου, σε εικονική αερομαχία με δύο ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Σούδας. Κατά τα λοιπά, παραβάσεις και παραβιάσεις δεν κινήθηκαν σε επίπεδο εκτός των συνηθισμένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Τέλος Ιανουαρίου τα νεότερα για την J&P Overseas

«Den ntreponte oi dio oikogenies (ioanou kai paraskevaide) na exoun ton kosmo tous tis TEN GROUP SERVICES ...»
APLIROTOS IPALLILOS KSA  |  22:15

Ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό

«Αγαπητοί Επίτροποι, ετοιμαστείτε για το Εύγε ή για το Γιουχάϊσμα!!! »
ΑΚΑ  |  12:26

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

«ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ: οι ατυχήσαντες!»
ΑΚΑ  |  11:28

Αθώοι Ηλιάδης, Κυπρή στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

«Τέτοιο Κακουργιοδηκίο να τo χαιρόμαστε!!! »
ΑΚΑ  |  10:28

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση