ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λιλλήκας-Νικόλας: ου με πείσεις!

Το ΔΗΚΟ κατέστησε σαφές οτι ως μεγαλύτερο κόμμα θα έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαδικασία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν το 2012, ο Γιώργος Λιλλήκας μέσω επαφών και συναντήσεων επεδίωκε την στήριξη του ενδιάμεσου χώρου, ούτως ώστε να είναι ο κοινός υποψήφιος του χώρου αυτού για τις προεδρικές εκλογές του 2013, κατόρθωσε να στηριχθεί επισήμως από την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους αλλά όχι από το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ. Σύμφωνα με το κομματικό ρεπορτάζ της τότε εποχής, ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν τον εγκατέλειψε καθώς ο στενός περίγυρός του εργαζόταν μεθοδευμένα και παρασκηνιακά για την υποψηφιότητά του, παρά το ότι το κόμμα, υπό την προεδρία του Μάριου Καρογιάν, στήριξε επισήμως τον Νίκο Αναστασιάδη.

Οι λόγοι της υποστήριξης Γιώργου Λιλλήκα είναι λίγο πολύ γνωστοί καθώς τους δύο άνδρες, ένωνε η πολιτική παρακαταθήκη του Τάσσου Παπαδόπουλου. Θα ανέμενε κάποιος, συνεπώς, πως η σύμπλευση των δύο κομμάτων, σήμερα, θα ήταν δεδομένη. Πέντε χρόνια αργότερα, ωστόσο, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συζητούν για πρώτη φορά τις προεδρικές του 2018 και τα βήματα με τα οποία θα προχωρήσει ο ενδιάμεσος χώρος σε ένα πολύ διαφοροποιημένο τοπίο από το 2013.

Το κουστούμι του υποψηφίου

Αυτό φάνηκε άλλωστε στη φιλική μεν, τυπική δε, συνάντηση των δύο μερών που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, για να θέσουν τις βάσεις και τα κριτήρια για έναν εν δυνάμει υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου. Ο Γιώργος Λιλλήκας έβαλε κάτω τα κριτήρια για μία κοινή υποψηφιότητα, που είναι το Κυπριακό και η οικονομία μαζί με την εκλεξιμότητα αλλά και την ετοιμότητα του εν δυνάμει υποψηφίου. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως τα όσα ενώνουν το ΔΗΚΟ είναι πολύ περισσότερα από τα όσα τους χωρίζουν. Ο κ. Λιλλήκας ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν προτίθεται να εξαγγείλει την 12η Μαρτίου όπως άλλωστε ακούστηκε, αλλά θα συνεδριάσει η Πολιτική Σύγκλητος για το ποια υποψηφιότητα προκρίνουν.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος από την πλευρά του διαμήνυσε πως είναι καθόλα σεβαστό κάποιος από τον χώρο του ενδιάμεσου να προχωρήσει σε μονομερή εξαγγελία, ωστόσο αυτό δεν βοηθά την προσπάθεια του ενδιάμεσου χώρου να αποτελέσει τον τρίτο δρόμο. Όπως εξήγησε, στόχος του ΔΗΚΟ είναι η δημιουργία μίας εναλλακτικής στρατηγικής στο Κυπριακό. Για να είναι νικηφόρο αυτό το εγχείρημα, όπως άλλωστε εξήγησε, θα πρέπει να γίνει διαβούλευση και των πέντε κομμάτων του χώρου, ξεκαθαρίζοντας πως μία αυτόνομη πρόωρη εξαγγελία δεν θα βοηθήσει την κατάσταση και σίγουρα δεν θα δεσμεύσει τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε πως κριτήριο δεν θα είναι ποιος θα εξαγγείλει πρώτος αλλά ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες εκλεξιμότητας, όπως επίσης και ποιος θα εφαρμόσει καλύτερα τη νέα στρατηγική στο Κυπριακό. Η ηγεσία του ΔΗΚΟ κατέστησε σαφές πως ως το μεγαλύτερο κόμμα του Κέντρου θα πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο στη συζήτηση.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως κατά τη συνάντηση όπου ο Νικόλας Παπαδόπουλος καθιστούσε σαφή την διαβούλευση των πέντε για την κοινή υποψηφιότητα, ο Γιώργος Λιλλήκας του υπενθύμισε πως ο ίδιος επέλεξε εν πολλοίς αυθαίρετα τον Μαρίνο Σιζόπουλο για την προεδρία της βουλής, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση. 

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Η χθεσινή συνάντηση των δύο μερών έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Γιώργου Λιλλήκα. Είχαν προηγηθεί οι άτυπες συναντήσεις του με τον Γιώργο Περδίκη και την Ελένη Θεοχάρους στο σπίτι του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών. Οι γνώστες του πολιτικού παρασκηνίου επισημαίνουν πως ο κ. Λιλλήκας ζήτησε η συνάντηση να γίνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο ο κ. Παπαδόπουλος, με στόχο να καταδείξει πως δεν γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συμφωνίες, επέμεινε η συνάντηση να γίνει στα γραφεία του ΔΗΚΟ.

Ο Γιώργος Λιλλήκας προσπάθησε να κλείσει συνάντηση και με τον Μαρίνο Σιζόπουλο χωρίς ωστόσο αυτό να καταστεί ακόμη εφικτό. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι συναντήσεις του Γιώργου Λιλλήκα με τους πολιτικούς αρχηγούς του ενδιάμεσου χώρου, έγιναν μετά και από τις πιέσεις στελεχών του κόμματός του να συμπορευθούν με τον χώρο αυτό, θέτοντας ως βέτο το ενδεχόμενο σύμπλευσης με το ΑΚΕΛ. Ήδη την προσεχή Κυριακή, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Πολιτική Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών για να αποφασιστεί ποιον υποψήφιο θα προκρίνουν για τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Ανοίγει κύκλο διαβουλεύσεων ο Νικόλας

Κύκλο επίσημων διαβουλεύσεων για τις προεδρικές εκλογές, ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το ΔΗΚΟ. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, την Πέμπτη στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος θα συζητηθεί η ανάγκη να ξεκινήσουν σύντομα οι επίσημες επαφές με τα κόμματα του ενδιάμεσου, με στόχο την βολιδοσκόπηση και τη συζήτηση για μία κοινή υποψηφιότητα.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση