ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Win Win για φυσικό αέριο προτείνει η Άγκυρα

Το μήνυμα στέλνει ο γαμπρός Ερντογάν κατά την διάρκεια νέων εξελίξεων στην ΑΟΖ

Η Άγκυρα προτείνει στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου την εφαρμογή της φόρμουλας win-win στο ζήτημα του φυσικού αερίου. Το συγκεκριμένο μήνυμα στέλνει ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου και Υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Άλμπαϊρακ την στιγμή που λαμβάνουν χώρα νέες εξελίξεις στο πεδίο της ΑΟΖ στην ευρύτερη περιοχή.

Στα πλαίσια νέων δηλώσεων του, ο κ. Άλμπαϊρακ υπενθυμίζει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια γεωγραφία όπου υπάρχει το 60% του παγκόσμιου αποθέματος του φυσικού αερίου. Σε αυτή την γεωγραφία, ο κ. Άλμπαϊρακ δηλώνει ότι στόχος της χώρας του είναι ο εμπλουτισμός των πηγών του φυσικού αερίου.

Την παρούσα στιγμή, η Τουρκία αγοράζει φυσικό αέριο από την Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, την Νιγηρία και την Αλγερία. Παράλληλα, η Τουρκία δρομολογεί σχέδια για δομές και σκάφος για LNG.

Ο κ. Άλμπαϊρακ επισημάνει ότι τα τελευταία 15 χρόνια, η Τουρκία πραγματοποίησε σημαντικά βήματα στην μετάβαση από κάρβουνο στο φυσικό αέριο. Αυτή την στιγμή, 78 από 81 επαρχίες της Τουρκίας έχουν υποδομές φυσικού αερίου.

Η θεωρία του win-win

Ο κ. Άλμπαϊρακ επισημάνει ότι το φυσικό αέριο φέρει σημασία όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για την αγορά της Ευρώπης.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Άλμπαϊρακ, παρά την ένταση που παρατηρείται στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. το τελευταίο διάστημα, στέλνει στην Δύση ένα μήνυμα.

Ο κ. Άλμπαϊρακ αναφέρεται στην σημασία της μεταφοράς του φυσικού αερίου του Ισραήλ δια μέσου της Τουρκίας στις αγορές της Ευρώπης. Κάνει λόγο για μια νέα κατάσταση «win-win» που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Με αυτό τον τρόπο, η Τουρκία θα εξασφαλίσει την ασφάλεια και την σταθερότητας της παροχής φυσικού αερίου.

Ο κ. Άλμπαϊρακ στα πλαίσια της συγκεκριμένης δήλωσης αναφέρεται και στην σημασία των αγωγών Μπακού-Τιφλίδα-Τζέϊχαν και Τρανς-Ανατολία.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση