ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα πρότυπα μεγάλων οργανισμών θέλει να ακολουθήσει ο ΔΗΣΥ

Συγκεκριμένα καθήκοντα και υποχρεώσεις σε έμμισθους και στελέχη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στα πρότυπα μεγάλου οργανισμού φιλοδοξεί να καταστήσει τη λειτουργία και τη δομή του Δημοκρατικού Συναγερμού η Πινδάρου αλλάζοντας το καταστατικό του στο προσεχές συνέδριο. Στόχος της ηγεσίας είναι να κάνει τις απαραίτητες εκείνες δομές, ώστε το κόμμα να παράγει πολιτική και να είναι όμως σε θέση να αφουγκραστεί ξεκάθαρα τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των πολιτών, που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας έχουν απομακρυνθεί από τα κοινά. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται αλλαγές, οι οποίες θα φέρουν το κόμμα πιο κοντά σε κόμματα, όπως το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας αλλά και τη Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα. Πέραν τούτου, αλλαγές αναμένονται και στον τρόπο λειτουργίας των στελεχών. Έμμισθο προσωπικό αλλά και στελέχη θα έχουν πλέον συγκεκριμένα καθήκοντα και υποχρεώσεις, με στόχο να καταστεί το κόμμα πιο οργανωμένο αλλά και πιο αποτελεσματικό.

Τον Μάιο

Μέσα στον  Μάιο, δεδομένου ότι δεν θα μεσολαβήσει διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό, θα πραγματοποιηθεί το καταστατικό συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού και εκεί θα τεθεί επί τάπητος το τι πρέπει να αλλάξει το κόμμα. Ήδη στην Πινδάρου επικρατεί αναβρασμός, με διαβουλεύσεις, εισηγήσεις και προτάσεις ούτως ώστε να μπουν εκείνες οι πρόνοιες που θα καταστήσουν το κόμμα πιο λειτουργικό, στο πλαίσιο και στα μέτρα άλλων μεγάλων κομμάτων της.  Τέλη Μαρτίου, αναμένεται να κατατεθούν όλες οι εισηγήσεις των στελεχών προς την αρμόδια επιτροπή που έχει αναλάβει τις αλλαγές του καταστατικού, με στόχο, να περάσουν από νομοτεχνικό έλεγχο και να κωδικοποιηθούν. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου μαζί με τον Πρόεδρο της ΟΝΕ Δημήτρη Δημητρίου, τον Πρόεδρο της ΝΕΔΗΣΥ Πέτρο Δημητρίου, την Πρόεδρο της ΓΟΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου και με ένα εκπρόσωπο ανά επαρχιακή, μελετούν τις καταστατικές πρόνοιες, ενώ το ιδεολογικοπολιτικό μανιφέστο του κόμματος, αναλαμβάνουν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, ο εκπρόσωπος Τύπου  Πρόδρομος Προδρόμου και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης Μιχάλης Σοφοκλέους.

Διοικητική οργάνωση

Όπως ανέφερε και στο παρελθόν η «Κ», πλέον τίθεται ζήτημα για το καθεστώς του έμμισθου προσωπικού της Πινδάρου, με τον καθένα να αποκτά συγκεκριμένα καθήκοντα, τα οποία μέχρι τώρα διέπονται από μία εποικοδομητική ασάφεια. Μαζί με το έμμισθο προσωπικό μελετούνται τρόποι ώστε τα στελέχη του κόμματος να συμβάλλουν πιο ενεργά στο κόμμα. Γίνεται ήδη μία προσπάθεια ώστε τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου να ανήκουν σε κάποια υποεπιτροπή, όπως επίσης και η ανώτατη ηγεσία να έχει υπό την επίβλεψή της έναν συγκεκριμένο τομέα. Όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη, μελετάται και τρόπος ώστε το κόμμα να έρθει πιο κοντά στην υπόλοιπη κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του για να διαβουλεύεται και να αφουγκράζεται τις απόψεις και τις ανησυχίες οργανωμένων συνόλων και πολιτών. Σε ό,τι αφορά, όπως για παράδειγμα την οικονομία, την παιδεία κλπ, αναμένεται να διαβουλεύεται με καταρτισμένους επιστημονικά πολίτες αλλά και τεχνοκράτες για την καλύτερη παραγωγή πολιτικής.

Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά

Όπως έχουμε αναφέρει, στόχος του κόμματος είναι να ακολουθήσει τα βήματα άλλων κομμάτων της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, όπως το UDP στη Γερμανία και τη Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Οργανισμός Νέων Επιστημόνων έχει ήδη προχωρήσει προσφάτως σε εκδήλωση με ομιλητές στελέχη από τη Νέα Δημοκρατία, με αντικείμενο συζήτησης : «Ανιχνεύοντας τη σύγχρονή κεντροδεξιά», όπως και το πολιτικό σεμινάριο για την κεντροδεξιά και την ΕΕ που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης με την γερμανική δεξαμενή σκέψης  Konrad-Adenauer-Stiftung.

Στις προτάσεις που αναμένεται να κατατεθούν μέχρι και το τέλος Μαρτίου είναι και ο περιορισμός θητειών αξιωματούχων, μία θέση για την οποία πιέζει ιδιαίτερα η Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ) και η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Μαζί με αυτή, σκέψεις γίνονται και για τη επαναφορά της θέσης του γενικού γραμματέα του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση