ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άμεση ψήφιση των νομοσχεδίων του ΓεΣΥ προτείνει ο Περδίκης

«Θέλουμε την αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων» ανέφερε ο κ. Περδίκης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε νόμους θα πρέπει να ψηφιστούν τα νομοσχέδια για το ΓεΣΥ δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Συ συνάντηση που είχε ο κ. Περδίκης με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συνδέσμου Πέτρο Αγαθαγγέλου, σημείωσε ότι κατά την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι σημαντικές εισηγήσεις που προτείνονται από τη μελέτη που Παγκύπριου Ιατρικού Συνδέσμου.

Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που διενεργεί ο ΠΙΣ με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με σκοπό την παρουσίαση των θέσεων του για το ΓεΣΥ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Περδίκης ανέφερε πως ο ΠΙΣ έχει πραγματοποιήσει μια έρευνα η οποία έχει καταλήξει σε κάποιες εισηγήσεις και συμπεράσματα.

Σαν Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο κ. Περδίκης σημείωσε πως θεωρούν ότι υπάρχουν χρήσιμες εισηγήσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν στη διαδικασία της απόφασης και της υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

«Εκεί που σαφώς τοποθετούμαστε και πιθανόν να υπάρχει και διαφορά με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο είναι ότι εμείς θεωρούμε ότι η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει» συνέχισε ο κ. Περδίκης, σημειώνοντας ότι πρέπει να ψηφιστούν άμεσα τα νομοσχέδια και στη συνέχεια, στη διαδικασία της εφαρμογής του ΓεΣΥ να ληφθούν υπόψη σοβαρά σημαντικές εισηγήσεις που προτείνονται από τη μελέτη που έχει πραγματοποιήσει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύνδεσμος.

Περαιτέρω εξέφρασε την άποψή ότι η μελέτη του ΠΙΣ δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ισοπεδωτικά, αρνητικά και να την πετάξει κάποιος στα σκουπίδια, προσθέτοντας ότι έχει στοιχεία που μπορούν να συνδυαστούν με τα νομοσχέδια και τα οποία πρέπει να προβληματίσουν διότι πράγματι υπάρχουν επικινδυνότητες, όπως πάει να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ.

«Θέλουμε την αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων, θέλουμε να κρατηθούν στο δημόσιο σημαντικοί τομείς της δημόσιας υγείας, όπως η φροντίδα για τους καρκινοπαθείς και άλλες χρόνιες ασθένειες και να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να καταπατήσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των εργαζομένων, είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα για προσφοράς καλής ποιότητας ιατρική φροντίδα και υπηρεσίες στους ασθενείς.

Είπε ακόμα ότι το σύστημα πρέπει να είναι ασθενοκεντρικό. Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου εξέφρασε την άποψη ότι το Σχέδιο Υγείας πρέπει πραγματικά να εξυπηρετεί τον Κύπριο ασθενή πάνω σε εκσυγχρονισμένους μηχανισμούς. Χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των Οικολόγων πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική και είπε ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύνδεσμος έχει ευθύνη να καταθέσει και επίσημα τα απορρέοντα της μελέτης που διενήργησε, τα οποία βασικά καθορίζουν κάποιες εποικοδομητικές εισηγήσεις συμβάλλοντας στη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας.

Ο κ. Αγαθαγγέλλου είπε ακόμα ότι πρέπει να είναι ασθενοκεντρικό και πραγματικά να εξυπηρετεί τον Κύπριο ασθενή πάνω σε εκσυγχρονισμένους μηχανισμούς προσθέτοντας ότι ο ΠΙΣ επιθυμεί ένα ΓΕΣΥ, το οποίο πραγματικά όταν εφαρμοστεί, θα εξυπηρετήσει τον Κύπριο ασθενή σε προσβασιμότητα, σε καθολικότητα, θα έχει το στοιχείο της κοινωνικής αλληλεγγύης, και το πιο σημαντικό να υπάρχει προσβασιμότητα στην ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια θα πρέπει να αναδιοργανωθούν ορθολογικά, γιατί αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του οποιουδήποτε συστήματος υγείας και θα πρέπει να τα στηρίξουμε, έτσι ώστε να παραμείνουν σε τροχιά βιωσιμότητας.

Εξέφρασε την άποψη μια βεβιασμένη αναδιοργάνωση δε θα οδηγήσει στη βιωσιμότητα και τότε δε θα μπορούμε να μιλάμε για ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Πρόσθεσε ότι οι υποδομές υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να αξιολογηθούν σωστά μακριά από όποιους τακτιτισμούς, επικοινωνιακούς ή κομματικούς.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ είπε επίσης ότι η υγεία του λαού δεν πρέπει να φέρνει αντιπαραθέσεις και αποκλίσεις, αλλά συγκλίσεις με εφαρμογή του ιπποκρατικού ήθους ο ιατρικός κόσμος μέσα από ένα μηχανισμό μπορέσει να εκπληρώσει την αποστολή της προσφοράς στον Κύπριο ασθενή, χωρίς διάκριση και ανισότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση