ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ικανοποίηση ΠτΔ μετά από συνάντηση με Ταγιάνι

Επίκεντρο της συνάντησης ήταν το Κυπριακό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τριαντάλεπτη συνάντηση είχε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του Προέδρου Αναστασιάδη για την συνάντηση με τον Αντόνιο Ταγιάνι, με τον οποίο ο Πρόεδρος συνδέεται με χρόνια φιλίας από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Νίκος Αναστασιάδης και Αντόνιο Ταγιάνι συζήτησαν για την ατζέντα της αυριανής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ειδικότερα για την έναρξη του διαλόγου για το μέλλον της ΕΕ, στόχος του οποίου είναι η Ένωση να βγει πιο δυνατή. Είχαν αναλυτική συζήτηση και για το μεταναστευτικό, το οποίο ως γνωστόν απασχολεί έντονα τις χώρες του Νότου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς επρόκειτο για την πρώτη τους συνάντηση από την ανάληψη των καθηκόντων του Α.Ταγιάνι, ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΕΚ για το κυπριακό, λεπτομερώς για τα κεφάλαια, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της λειτουργικότητας της λύσης, της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά και τον ρόλο που η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει στην επίλυση των παραπάνω θεμάτων.

Είναι σημαντικό ότι ο Αντόνιο Ταγιάνι θεωρεί πως η ίδια η ΕΕ αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα τόσο για την λειτουργικότητα, όσο και για την ασφάλεια όλου του κυπριακού λαού.

Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με τον Πρόεδρο του ΕΚ και για το πρόσφατο απαράδεκτο αίτημα της Τουρκίας για τις τέσσερις ελευθερίες, το οποίο αφορά ολόκληρη την ΕΕ και προφανώς δεν μπορεί να γίνει δεκτό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βλέπει αύριο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ενώ θα συμμετάσχει επίσης στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το πρωί της 9ης Μαρτίου. Επίσης αναμένεται να συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έχουν ως αντικείμενο, ανάμεσα σε άλλα, θέματα που αφορούν την Απασχόληση, την Ανταγωνιστικότητα, την Ασφάλεια και Άμυνα, και το Μεταναστευτικό.

Κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων θα εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στις 10 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των «27», με θέμα το Μέλλον της Ευρώπης, ενόψει και της επετειακής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Μαρτίου, στη Ρώμη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο το πρωί της 11ης Μαρτίου.

Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ – Joseph Daul

Μετά και το τέλος της συνάντησής του με τον Αντόνιο Ταγιάνι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Joseph Daul

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση