ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντιδράσεις έφερε το ασυμβίβαστο του Χάσικου

118 χιλιάδες ευρώ καταβάλλει το δημόσιο σε εταιρία του Υπουργού Εσωτερικών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έντονες αντιδράσεις προκύπτουν μετά τις πληροφορίες που θέλουν τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο να είναι ο βασικός μέτοχος εταιρίας η οποία συνδιαλλάσσεται με το δημόσιο, ενοικιάζοντας στο τμήμα πολιτικής αεροπορίας κτήριο έναντι του ποσού των 118 χιλιάδων ευρώ ετησίως. Το θέμα έχει τεθεί ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα και της επιτροπής περί ασυμβίβαστου από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Η επιτροπή αναμένεται να συνέλθει για να εξετάσει τις καταγγελίες την ερχόμενη Τετάρτη. 

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου αναφέρει ότι η δημοσιοποίηση του θέματος αφήνει θεσμικά και πολιτικά εκτεθειμένους τόσο τον Υπουργό Εσωτερικών όσο και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Δεν είναι η πρώτη φορά, δηλώνει ο κ. Στεφάνου που «ο Πρόεδρος και υπουργοί του εμπλέκονται σε υποθέσεις ασυμβίβαστου και σύγκρουσης συμφερόντων, που επιμελώς προσπερνούν. Και τώρα φαίνεται να επιχειρείται το ίδιο από μέρους των κυβερνώντων. Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος και οι υπουργοί του με φανφάρες και επικοινωνιακές ατάκες υπέγραψαν Χάρτα Δεοντολογίας την οποία αλλεπάλληλες φορές αγνόησαν και παραβίασαν».

Το ΑΚΕΛ, αναφέρει ότι αναμένει τα ευρήματα της αρμόδιας Επιτροπής Ασυμβίβαστου αναφέροντας ότι το θέμα θα πρέπει να απασχολήσεικαι τη Νομική Υπηρεσία.

Για εξόφθαλμη περίπτωση ασυμβίβαστου σε περίπτωση που ευσταθεί η καταγγελία κάνει λόγο η Συμμαχία Πολιτών που καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών να επανορθώσει.
Καλεί δε την Κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα των ιδιοκτητών από τους οποίους το κράτος ενοικιάζει υποστατικά αλλά και το ποσό που καταβάλλεται για έκαστο υποστατικό.

Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο λέει ο Χάσικος

Στη διάθεση του Γενικού Εισαγγελέα και της επιτροπής η οποία διερευνά το ασυμβίβαστο θέτει τον εαυτό του ο Υπουργός Εσωτερικών ο οποίος με ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα ασυμβίβαστου ωστόσο παραδέχεται ότι είναι μέτοχος της εταιρίας. Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ωστόσο ο κ. Χάσικος αναφέρει ότι ουδέποτε έκρινε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση με την εταιρία που ενοικιάζει εγκαταστάσεις στο δημόσιο, αποτελεί ασυμβίβαστο ενώ επισήμανε ότι περιμένει το πόρισμα της επιτροπής και όλοι θα κληθούν να απολογηθούν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωκράτη Χάσικου

Σε σχέση με δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες 48 ώρες, σε σχέση με σύμβαση μίσθωσης ακινήτου, συμφέροντος του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου, που ενδεχομένως, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, να έχει συναφθεί με το δημόσιο κατά τρόπο ασυμβίβαστο, επιθυμώ, στα πλαίσια της διαφάνειας και για σκοπούς πλήρους αποκατάστασης της αλήθειας, να ενημερώσω για τα πιο κάτω:

1. Το ενοικιαστήριο έγγραφο, για το οποίο γίνεται αναφορά, έχει υπογραφεί από την εταιρεία της οποίας είμαι μέτοχος, στις 5/6/2007, δηλαδή πριν δέκα περίπου χρόνια και ένα χρόνο πριν την ψήφιση του Νόμου που αφορά το Ασυμβίβαστο, ημερομηνία κατά την οποία δεν ήμουν Υπουργός. Με βάση τις σχετικές πρόνοιες για ανανεώσεις που προέβλεπε το συγκεκριμένο συμβόλαιο, αυτό ανανεώθηκε μέχρι 31/12/2015. Στις 23/12/2015 οι ενοικιαστές ζήτησαν επιπλέον ανανέωση μέχρι 31/12/2016, με τους ίδιους όρους που ίσχυαν και προηγουμένως, μέχρι την προκήρυξη νέας δημόσιας προσφοράς. Μέχρι και σήμερα δεν έχει υπογραφεί κανένα νέο συμβόλαιο με την εταιρεία της οποίας, επαναλαμβάνω, είμαι μέτοχος και όχι εκτελεστικός διευθυντής, που να αφορά την περίοδο μεταγενέστερα της 1/1/2017 και είναι εδώ που έχω δηλώσει ότι σε περίπτωση ύπαρξης ασυμβίβαστου, δεν θα υπογράψω και ούτε και βεβαίως θα προβώ σε μασκαραλίκια και διευθετήσεις που προνοούνται στη νομοθεσία, για αποξένωση των μετοχών μου, στη σύζυγο και τα παιδιά μου, προκειμένου να διασφαλίσω το συμβόλαιο και την τυπική ύπαρξη μη ασυμβίβαστου. Ούτε το ήθος μου, ούτε ο χαρακτήρας μου θα μου επέτρεπαν να προβώ σε τέτοιες ενέργειες.

2. Ως Υπουργός Εσωτερικών και στα πλαίσια του «περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμος 49(Ι) και 269(Ι) του 2004», έχω υποβάλει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 18/7/2013 και στις 30/5/2016, Δηλώσεις Περιουσιακών Στοιχείων στις οποίες καταγράφεται με ξεκάθαρο τρόπο η συμμετοχή μου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «S.O.E.C.», καθώς και άλλα στοιχεία που αφορούσαν την εν λόγω εταιρεία. Τονίζεται ότι, η Δήλωση των Περιουσιακών μου Στοιχείων έχει δημοσιευθεί τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο στις 15/7/2013, στα πλαίσια της δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας για δημοσίευση των Περιουσιακών Στοιχείων όλων των Μελών της Κυβέρνησης.

3. Έχω επίσης προβεί στο παρελθόν σε πολλές δημόσιες δηλώσεις για το γεγονός ότι, με βάση συμβόλαιο το οποίο είχε υπογραφεί πριν την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων μου, το κράτος ενοικιάζει γραφειακούς χώρους, ιδιοκτησίας της εταιρείας της οποίας είμαι μέτοχος. Σε καμία περίπτωση δεν διαφαίνεται η ύπαρξη προθέσεως να κρατηθεί μυστικό το γεγονός αυτό. Αντιθέτως, αυτό έχει δημοσιοποιηθεί και γνωστοποιηθεί επανειλημμένως. Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι δεν έχω διαπράξει καμιάς μορφής παρανομία ή παρατυπία.

4. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εν λόγω πληροφορίες ήταν δημόσια διαθέσιμες και προσβάσιμες σε όλες τις Αρχές και τους Θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, (τρανταχτή απόδειξη της μη απόκρυψης), είναι με λύπη που έχω πληροφορηθεί από τα ΜΜΕ ότι υπάρχει καταγγελία από τον Γενικό Ελεγκτή, εις βάρος μου και πάλι. Ας σημειωθεί ότι αυτής της καταγγελίας προηγήθηκε άλλη σε σχέση με το ασυμβίβαστο μου ως Υπουργός Εσωτερικών και την εποπτεία που το Υπουργείο μου ασκεί στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, το ΡΙΚ, το ΚΥΠΕ κτλ. Υπάρχει πόρισμα το οποίο επιμελώς ο Γενικός Ελεγκτής δεν δημοσιοποίησε και από το οποίο ξεκάθαρα προέκυπτε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε ασυμβίβαστο. Μόλις λοιπόν αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο στην προηγούμενη του καταγγελία, προχώρησε τώρα σε νέα καταγγελία για τη δήθεν ύπαρξη ασυμβίβαστου σε σχέση με το συμβόλαιο του 2007 αλλά και για το ανύπαρκτο συμβόλαιο του 2017. Το ερώτημα που προκύπτει, αβίαστα, είναι, ποια θα είναι η επόμενη καταγγελία εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών; Μήπως για τις εγκρίσεις που δίνονται από τον Υπουργό Εσωτερικών για την παραμονή οικιακών βοηθών ή για την κατ’ εξαίρεση στεγαστική βοήθεια του πρόσφυγα ή για τα €200 ή €500 που δίνονται σε άπορους και φτωχούς που εγκρίνει ο Υπουργός; Και όλες αυτές βεβαίως οι καταγγελίες εξετάζονται ερήμην του Υπουργού, ο οποίος τα μαθαίνει από τις εφημερίδες. Η νέα καταγγελία η οποία θα εξεταστεί από την Επιτροπή Ασυμβιβάστου, έχει διαρρεύσει εντέχνως προς τα ΜΜΕ και χωρίς να μου έχει ζητηθεί από κανέναν να εκφράσω και τις δικές μου θέσεις, στα πλαίσια της αρχής της φυσικής δικαιοσύνης, κρίνομαι, κατακρίνομαι και διασύρομαι αδίκως στα μάτια του πολίτη, εφόσον η πληροφόρηση που παρέχεται είναι μονόπλευρη.

5. Καταλήγοντας, είμαι στη διάθεση οποιασδήποτε Αρχής ή Θεσμού και ιδιαίτερα του Γενικού Εισαγγελέα και της Επιτροπής Ασυμβιβάστου, για να προσκομίσω όλα τα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν τις υπό αναφορά θέσεις μου.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση