ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιλντιρίμ: Χωρίς ανταπόκριση από τους Ε/κ η προθυμία Τουρκίας για λύση

Ο Ακιντζί επαναλαμβάνει ότι η τ/κ πλευρά αναμένει την διόρθωση λάθους στην Ένωση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην συνέντευξη Τύπου του Μουσταφά Ακιντζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ ο τ/κ ηγέτης δήλωσε ότι επίκεντρο συζήτησης ήταν οι  τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει ότι η Τ/κ πλευρά αναμένει την «διόρθωση» του «λάθους» στην Υπόθεση της Ένωσης. «Σε περίπτωση που οι Ε/κ δείξουν ότι μπορούν να επιστρέψουν από το λάθος αυτή θα είναι μια σημαντική εξέλιξη» αναφέρει ο κ. Ακιντζί. 

Αναφορικά με το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών αναφέρει ότι το ζήτημα ήρθε στο προσκήνιο το 1960, με τον όρο most favored nation. Δηλαδή, κατά την άποψη του, δεν πρόκειται για ένα νέο ζήτημα. 

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι συνεχίζεται η βούληση της τ/κ πλευράς για λύση. «Η λύση δεν θα έρθει κατά πάσα θυσία, όπως να είναι. Ανέκαθεν υπογράμμιζα τρία σημεία: Ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια».

Σχετικά με το θέμα της ΑΟΖ, ο Τ/κ ηγέτης προειδοποιεί ότι ενδέχεται να έρθει στην επιφάνεια μια νέα εστία έντασης. 

Παράλληλα αναφέρεται στο ενδεχόμενο της μετεξέλιξης της «ΤΔΒΚ» σε «τ/κ ιδρυτικό κράτος» σε περίπτωση λύσης. διαφορετικά, «η ΤΔΒΚ θα συνεχίσει την πορεία της. Τότε, θα μιλάμε για μια «λύση δυο κρατών».

Γιλντιρίμ: Δυστυχώς η ε/κ πλευρά δεν απάντησε στην προθυμία της Τουρκίας για λύση

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας αναφέρεται στην πρόσφατη Διάσκεψη της Γενεύης και κάνει λόγο για μια κρίσιμη φάση στο Κυπριακό. Η Τουρκία υποστηρίζει αυτή την διαδικασία καθώς ανέμενε την συνέχιση της διάσκεψης. «Δυστυχώς η ε/κ δεν απάντησε στην προθυμία της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς για λύση», τονίζει ο κ. Γιλντιρίμ.

Επίσης, κάνει λόγο για μια «ατυχή» εξέλιξη αναφερόμενος σε πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Ένωση. Αναφέρει ότι η ε/κ πλευρά δεν πραγματοποίησε κινήσεις για να διορθωθεί αυτό το «λάθος». 

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται για να εξασφαλιστεί ένα νέος συνεταιρισμός με βάση την πολιτική ισότητα, τονίζει ο κ. Γιλντιρίμ, ο οποίος ασκεί κριτική σε αυτό το σημείο στην ε/κ πλευρά. «Η αρχή της πολιτικής ισότητας είναι σημαντική για την συνολική λύση. Αντί ρατσιστικές αντιλήψεις θα πρέπει να δοθεί στις νέες γενιές αυτό το μήνυμα».

Η διαιώνιση των συνομιλιών είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη, αφήνει να εννοηθεί ο κ. Γιλντιρίμ που καλεί την ε/κ πλευρά να δείξει πολιτική βούληση.

«Ότι υπάρχει στην Τουρκία θα υπάρξει και στην ΤΔΒΚ», επαναλαμβάνει ο κ. Γιλντιρίμ, ο οποίος αναφέρεται σε σχέδια για εκσυγχρονισμό υποδομών κ.α. στα Κατεχόμενα.

Στις δύο το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένη η συνέντευξη Τύπου του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και του τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ωστόσο αυτή αναβλήθηκε για αργότερα λόγω καθυστέρησης στο πρόγραμμα του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, συνοδευόμενος από τους Τούρκους Υπουργούς Ενέργειας και Συγκοινωνιών.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Γιλντιρίμ αποτελεί βαρόμετρο για την κατάληξη στην ημερομηνία των λεγόμενων εκλογών οι οποίες μετά από απόφαση της ψευδοβουλής θα διεξαχθούν πρόωρα. Δύο είναι οι ημερομηνίες που βρίσκονται στο τραπέζι και αφορούν τις δύο Ιουλίου 2017 είτε τις 15 Απριλίου 2018.

«Έσκασε τελικά το λάστιχο στις διαπραγματεύσεις»

Συνάντηση με την «πρόεδρο» της «βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ και με τον “πρωθυπουργό”, Χουσείν Οζγκιουργκιούν είχε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου που είχε με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

«Έσκασε το λάστιχο στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπιναλί Γιλντιρίμ απευθυνόμενος στον «Πρωθυπουργό», Χουσείν Οζκιουργκιούν.

Ο κ. Γιλντιρίμ σημείωσε πως σε επίπεδο νοοτροπίας, η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη για λύση.

Αναφερόμενος στην Υπόθεση της Ένωσης, ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε πως «η ΤΔΒΚ δεν παραμένει δίχως λύση, ανεξάρτητα από τις συγκυρίες», ενώ παράλληλα τόνισε ότι «η μητέρα πατρίδα είναι στο πλευρό της ΤΔΒΚ».

Ο κ. Όζγκιουργκιουν έκανε λόγο για τα δεσμά του λαού της Ανατολίας με τους τ/κ, ενώ πρόσθεσε πως η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί λύση.

Ο «Πρωθυπουργό» Χουσείν Οζκιουργκιούν αναφέρθηκε σε κοινά σχέδια τ/κ-Τουρκίας, με ειδική έμφαση στο σχέδιο για μεταφορά νερού από την Τουρκία στο νησί. Η τ/κ πλευρά τονίζει ότι από αυτό το νερό μπορεί να επωφεληθεί και η ε/κ πλευρά.

Ο κ. Γιλντιρίμ αναφέρθηκε στην νύχτα της 15ης Ιουλίου ως ένδειξη αλληλεγγύης της τ/κ πλευράς προς την «μητέρα πατρίδα».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση