ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιμένει για ασυμβίβαστο Χάσικου η Ελεγκτική Υπηρεσία

«Ο κ. Χάσικος κατέχει το 60% των μετοχών της εταιρείας S.O.E.C DEVELOPMENTS LIMITED»

ΚΥΠΕ

Απάντηση δίνει η Ελεγκτική Υπηρεσία με ανακοίνωσή της σε δηλώσεις, όπως αναφέρει, του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο αναφορικά με το θέμα της ενοικίασης μέρους κτιρίου, το οποίο ανήκει σε εταιρεία της οποίας είναι μέτοχος, από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και για επιστολή που απέστειλε η υπηρεσία στον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργο Περδίκη σχετικά με στοιχεία που διαβίβασε ο τελευταίος στην Υπηρεσία.

«Με επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ημερομηνίας 20 Φεβρουαρίου 2017, ενημερώθηκε ο Βουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης ότι από τα στοιχεία που μας είχε διαβιβάσει, δεν έχουμε εντοπίσει την ύπαρξη κατάστασης σύγκρουσης συμφέροντος από πλευράς του Υπουργού Εσωτερικών σε σχέση με οποιαδήποτε νομοθεσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γενικού Ελεγκτή.

Όπως είχαμε αναφέρει, προστίθεται, «ενδεχόμενες τέτοιες καταστάσεις σύγκρουσης συμφέροντος στη σφαίρα της πολιτικής δεοντολογίας δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας μας εφόσον δεν αφορούν ούτε και σχετίζονται με δημόσια δαπάνη και δεν επηρεάζουν δημόσια έσοδα».

«Καταλήξαμε δε με την εισήγηση προς τον κ. Περδίκη να απευθύνει τα ερωτήματα του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», αναφέρεται.

Αυτό, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, «είναι το 'πόρισμα' για το οποίο ο Υπουργός Εσωτερικών κατηγορεί τον Γενικό Ελεγκτή ότι 'δεν δημοσιοποίησε'».

Όσον αφορά το κτήριο του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, συνεχίζει η ανακοίνωση, «η Υπηρεσία μας ενημέρωσε στις 21 Φεβρουαρίου 2017 την Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβιβάστου ότι στα πλαίσια διερεύνησης άλλης καταγγελίας που υποβλήθηκε στην Υπηρεσία μας από Βουλευτή σχετικά με κατ’ ισχυρισμό ύπαρξης κατάστασης σύγκρουσης συμφέροντος από πλευράς του Υπουργού Εσωτερικών ως προς το συμφέρον του σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό» για τις διαπιστώσεις της.

«Ο κ. Χάσικος κατέχει το 60% των μετοχών της εταιρείας S.O.E.C DEVELOPMENTS LIMITED. Το υπόλοιπο 40% κατέχει η σύζυγος του Έλλη. Ο κ. Χάσικος ήταν επίσης διευθυντής της εταιρείας αυτής και αποχώρησε στις 28 Φεβρουαρίου 2013, δηλαδή πριν την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργού», αναφέρεται.

«Κρίνουμε αυτό σημαντικό γιατί με τις σημερινές του δηλώσεις ο Υπουργός χαρακτήρισε ‘μασκαραλίκια’ τυχόν διευθετήσεις που προνοούνται στη νομοθεσία, για αποξένωση των μετοχών του, στη σύζυγο και τα παιδιά του, προκειμένου να διασφαλίσει το συμβόλαιο και την τυπική ύπαρξη μη ασυμβίβαστου», προστίθεται.

Στις 5 Ιουνίου 2007, αναφέρεται, «η εταιρεία S.O.E.C υπέγραψε με το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας συμφωνία για ενοικίαση μέρους οκταώροφης οικοδομής που βρίσκεται στην οδό Πινδάρου 27 στην Λευκωσία. Η αρχική διάρκεια ενοικίασης ήταν μέχρι τις 31/12/2009 με δικαίωμα ανανέωση για άλλες 3 διετίες». Στις 21 Ιανουαρίου 2016, προστίθεται, «η εταιρεία S.O.E.C υπέγραψε με το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας νέα συμφωνία για ενοικίαση κάπως μικρότερου μέρους της οκταώροφης οικοδομής. Η διάρκεια ενοικίασης ήταν μέχρι τις 31/12/2016».

«Τον Ιούνιο του 2016 δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο Τύπο αγγελία για πρόσκληση δήλωσης ενδιαφέροντος για ενοικίαση κτηρίου για τις ανάγκες του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας», συνεχίζει η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η εταιρεία S.O.E.C., αναφέρεται, «υπέβαλε δήλωση ενδιαφέροντος για το ίδιο κτήριο που σήμερα στεγάζεται το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας στην Πινδάρου 27 στην Λευκωσία. Δήλωση ενδιαφέροντος υπέβαλε ακόμη μία εταιρεία».

«Η ομάδα αξιολόγησης προέκρινε το κτήριο της εταιρείας S.O.E.C. Η νέα συμφωνία για την περίοδο από την 1/1/2017 μέχρι 31/12/2019 και δικαίωμα ανανέωσης για άλλες δύο διετίες εκκρεμεί», προστίθεται.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία «το άρθρο 3 του περί του Ασυμβιβάστου προς την Άσκηση των Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους Νόμου (Ν.7(I)/2008), δεν επιτρέπει την υποβολή προσφοράς και/ή την ανάληψη από τον ίδιο τον αξιωματούχο ή από εταιρεία στην οποία συμμετέχει, είτε ως απλός μέτοχος είτε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, με οποιαδήποτε ιδιότητα, οποιασδήποτε σύμβασης προμήθειας, έργων ή υπηρεσιών προς το δημόσιο τομέα».

Αυτός, προστίθεται, «ήταν και ο λόγος που η Υπηρεσία μας θεώρησε υποχρέωση της να ενημερώσει για τα ευρήματα της την αρμόδια Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβιβάστου, αφού η σχετική νομοθεσία προβλέπει κυρώσεις στην περίπτωση που οποιοσδήποτε παραλείψει να αποκαλύψει το ασυμβίβαστο ή προβεί σε ψευδείς ή αναληθείς δηλώσεις ενώπιον της Επιτροπής, η οποία είναι και αρμόδια να εξετάσει το θέμα».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X