ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:43
 

Καταγγέλλει ψευδοκράτος και Τουρκία στον Γκουτιέρες ο Κορνηλίου

Μέχρι και στις ραδιοσυχνότητες έκτακτης ανάγκης της ΚΔ παρεμβαίνει το ψευδοκράτος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με επιστολή του στις 23 Φεβρουαρίου, που κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, καταγγέλλει στο Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτιέρες αναλυτικά τις παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναερίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και την παράνομη χρήση των κλειστών λιμανιών από τουρκικά πολεμικά πλοία, τον περασμένο Ιανουάριο. Σημειώνει επίσης ότι τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν συστηματικά το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Επιπλέον τον ενημερώνει ότι " το κατοχικό καθεστώς έχει εκδοθεί παράνομα τρεις οδηγίες για αεροπόρους, στις 4, 10 και 26 Ιανουαρίου, σχετικά με τις ασκήσεις που πραγματοποιούνται από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

"Ακόμη πιο πρόσφατα, το κατοχικό καθεστώς έχει αρχίσει να παρεμβαίνει στις ραδιοσυχνότητες, συμπεριλαμβανομένων αυτών του κινδύνου και της έκτακτης ανάγκης, της Κυπριακής Δημοκρατίας, εμποδίζοντας έτσι την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας NAVTEX που προσφέρει προειδοποιήσεις πλοήγησης και μετεωρολογικών συνθηκών και προβλέψεις, καθώς και επείγουσες πληροφορίες σε πλοία για την ασφάλεια στη θάλασσα".

Ο κ. Κορνηλίου υπογραμμίζει στην επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι "οι ενέργειες της Τουρκίας στοχεύουν σαφώς στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, με τη διεκδίκηση δήθεν εναέριου χώρου πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, η Τουρκία εξακολουθεί να παρενοχλεί συστηματικά πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη εντός του FIR Λευκωσίας, μέσω ραδιοφωνικών κλήσεων".

Προσθέτει παράλληλα ότι οι παραβάσεις του FIR Λευκωσίας και του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται αμείωτα.
"Η πολιτική της Τουρκίας να παραβιάζει επίμονα το διεθνές δίκαιο και να αψηφά τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς, βάζει την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας σε κίνδυνο, έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σταθερότητα της περιοχής και προκαλεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Κύπρο".

Ο πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι η συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δημιουργεί ένταση κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου για την επιτυχή έκβαση της εν εξελίξει διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, για μια ειρηνική ολοκληρωμένη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

"Εκ μέρους της Κυβέρνησης μου, διαμαρτύρομαι σθεναρά για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και απευθύνω έκκληση για τον άμεσο τερματισμό τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει, στο πλαίσιο αυτό, την έκκληση της προς την τήρηση της αρχής της κυριαρχίας και της μη επέμβασης που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών", καταλήγει η επιστολή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Ψάχνετε για ένα επείγον δάνειο; Έχω καλά νέα για εσάς! Προσφέρουμε δάνεια που κυμαίνονται ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  01:32

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Κανονίστε αλλόναν άριστον!»
christopher  |  11:45

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Από ύφος ...πάμε καλά!!!»
Ai Em  |  10:10

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X