ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ομόφωνη έγκριση για τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ

Ο προϋπολογισμός ΡΙΚ προβλέπει σύνολο δαπανών €32.562.000

ΚΥΠΕ

Στη σημερινή της συνεδρία η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ψήφισε σε νόμο τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ για το 2017. Η απόφαση ήταν ομόφωνη μετά από συζήτηση για τη δεοντολογική προβολή των κομμάτων και ειδήσεων.

Ο προϋπολογισμός ΡΙΚ προβλέπει σύνολο δαπανών €32.562.000 και συνολικά έσοδα του ιδίου ύψους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι αρχίζει διάλογος με το ΡΙΚ με στόχο να μεταδίδονται οι συνεδρίες της Ολομέλειας, από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι μεταδόσεις θα μπορέσουν να αρχίσουν πριν τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2018.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε πως μετά από παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, και του Προέδρου της, Αδάμου Αδάμου περιλήφθηκε κονδύλι στον Προϋπολογισμό για αφαίρεση αμιάντων από τις εγκαταστάσεις του ΡΙΚ. Ο Βουλευτής των Οικολόγων πρόσθεσε ότι συνεχίζει να υφίσταται το πρόβλημα με την ποιότητα του αέρα.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι είναι παράδοξο στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών να διορίζονται εκπρόσωποι κομμάτων και εξέφρασε τη θέση ότι «πρέπει να αφήσουμε του οργανισμούς να αναπνεύσουν με διοικήσεις από τεχνοκράτες και επιστήμονες επί του αντικειμένου του κάθε οργανισμού».

Πρόσθεσε ότι το ΡΙΚ μπορεί και πρέπει να γίνει πιο αντικειμενικό, αφού δεν είναι ιδιαίτερα αντικειμενικό και ανέφερε ότι πρέπει να τελειώνει το θέμα με τη νέα δομή και τις κατηγορίες εργαζομένων. Οι μη μόνιμοι υπόκεινται σε άνιση μεταχείριση, συνέχισε προσθέτοντας ότι είναι μια μεγάλη ομάδα εργαζομένων.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, ανέφερε ότι είναι πολύ σωστή η παρατήρηση του κ. Λιλλήκα, και αφού παρατήρησε ότι η ΕΔΕΚ έχει αποκλειστεί από όλα τα ΔΣ Ημικρατικών. Το ΡΙΚ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερο προσεκτικό, να προσέξει την παρουσίαση της ΕΔΕΚ, είπε,  δίνοντας ως παράδειγμα τη μη παρουσίαση της συνάντησης του Προέδρου του κόμματος με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε επίσης ότι πρέπει να τελειώσει το θέμα των συνεργατών του ΡΙΚ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι για το ΑΚΕΛ η δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να τυγχάνει της στήριξης του κράτους. Πρόσθεσε ότι το ΡΙΚ κρίνεται από το επίπεδο της εξυπηρέτησης του σκοπού και του ρόλου του, ο οποίος σε σημαντικό μέρος είναι διαφορετικός από τους ιδιωτικούς σταθμούς. «Έχουμε απαιτήσεις, θέσεις και διαφωνίες, για τη λειτουργία του και για τα εργασιακά, τα οποία δημιουργούν αντιπαραθέσεις μεταξύ των εργαζομένων και λειτουργικά προβλήματα» συνέχισε προσθέτοντας ότι παρατηρείται πρόβλημα αντικειμενικότητας και αξιολόγησης ειδήσεων και προγραμμάτων για αυτό και το ΑΚΕΛ είχε αποφασίσει για ένα διάστημα να απέχει από συζητήσεις. Ο κ. Στεφάνου ανέφερε περαιτέρω ότι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι «τι σημαίνει αντικειμενική και ισότιμη παρουσίαση;»

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς ανέφερε ότι δεν λείπουν από τη η δημόσια ραδιοτηλεόραση οι ίδιες γνωστές παθογένειες που υπάρχουν στους άλλους ημικρατικούς οργανισμούς. Πρόσθεσε ότι κάποτε το ΡΙΚ ήθελε €40 εκ. προϋπολογισμό το χρόνο και κατάφερε να λειτουργεί χωρίς έκπτωση στην ποιότητα με €28 εκ.

Παρατήρησε περαιτέρω ότι και στο δημόσιο υπάρχει καμιά 15αρια διαφόρων ταχυτήτων εργαζόμενοι. Ανέφερε επίσης ότι αν μετρηθεί ο χρόνος προβολής, του ΔΗΣΥ που είναι το πρώτο κόμμα όλων των αναμετρήσεων των τελευταίων χρόνων θα διαφανεί ότι ο ΔΗΣΥ είναι αυτός που πρέπει να διαμαρτύρεται. Διερωτήθηκε περαιτέρω αν είναι ισότιμο να παρέχεται ο ίδιος χρόνος για το κάθε κόμμα ανεξάρτητα από την εκλογική του δύναμη.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για αναδιάρθρωση, ώστε να λυθούν τα προβλήματα με τους εργαζόμενους. Περαιτέρω ανέφερε ότι η ευθύνη των κομμάτων για την κομματική εικόνα εργαζομένων είναι διαχρονική και πρόσθεσε ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει και αυτό.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι το ΡΙΚ θα πρέπει να βρει τρόπο να διαθέτει χρόνο για τη δημοκρατία και την αναμετάδοση όχι μόνο των συνεδριών της Ολομέλειας,. Παρατήρησε επίσης πως αν η κυβέρνηση είναι η δική μας το ΡΙΚ είναι αντικειμενικό, αν όχι δεν είναι αντικειμενικό.

Πρόσθεσε ότι μεταξύ των εργαζομένων στο ΡΙΚ επικρατεί θεσμός του πατρικίου και του πληβείου. Πρόσθεσε ότι αρκετοί πατρίκιοι αποχώρησαν με «τη βούρκα γεμάτη» και έμειναν οι πληβείοι να κάνουν τη δουλειά τους με πενιχρό αντάλλαγμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, είπε ότι συμφωνεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράκι, ο οποίος ανέφερε ότι οι παλαιοί εργαζόμενοι προστατεύονται από νομοθεσίες και συντεχνίες σε βάρος των νέων ανέργων και ειδικά των πτυχιούχων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, είπε πως το ΡΙΚ έκανε βήματα μπροστά. Πρόσθεσε πως αν κάποιο κόμμα πρέπει να νιώθει αδικημένο για την παρουσίαση του αυτό είναι ο ΔΗΣΥ, καθώς θα έπρεπε η προβολή του να είναι ανάλογη με τη δύναμη που δίνει ο λαός.

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε περαιτέρω ότι και οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί διαχειρίζονται κρατικό πλούτο, τις ραδιοσυχνότητες και παρατηρώντας ότι υπάρχουν ιδιωτικοί σταθμοί με μαύρες λίστες για Βουλευτές. Ανέφερε επίσης ότι είναι θέμα δημοκρατίας και πρέπει να απασχολήσει την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών και η διαχείριση της δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι η τελευταία φορά που το κίνημα προσκλήθηκε σε συζήτηση στο ΡΙΚ ήταν στις 7 Φεβρουαρίου και έκτοτε δεν έλαβε καμμία πρόσκληση.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος, σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Ολομέλειας εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του, για την ομόφωνη, υπερψήφιση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ. Διαβεβαίωσε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα συνεχίσει με προσφέρει με αντικειμενικότητα σωστή ενημέρωση και ψυχαγωγία προς τους πολίτες όλης της Κύπρου.

Ο κ. Τσώκος, ανέφερε ότι επιθυμία του ΡΙΚ, είναι να παύσουν να υφίστανται οι πολλές κατηγορίες εργαζομένων στο ΡΙΚ.
Πρόσθεσε ότι το οργανόγραμμα προβλέπει 180 μόνιμες θέσεις και υπάρχουν πληρωμένες μόνο οι 80, δηλαδή υπάρχουν 100 κενές θέσεις και ανέφερε ότι στο ΡΙΚ εργάζονται ακόμη 300 υπάλληλοι με καθεστώς αορίστου χρόνου ή μερικής απασχόλησης, με πολύ λιγότερα ωφελήματα από τους μόνιμους υπαλλήλους.

Είπε τέλος ότι τέθηκε ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών μελέτη και αναμένονται σχόλια για την ρύθμιση του όλου θέματος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση