ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έιντε: Να επιλέξουν οι Κύπριοι αν είναι πιο ισχυροί μαζί ή μοιρασμένοι

Ο κ. Έιντε υπογράμμισε το ρόλο της κοινωνίας ως μιας φωνής που υποστηρίζει τη λύση

ΚΥΠΕ

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε δήλωσε το Σάββατο ότι οι Κύπριοι έχουν μια επιλογή να κάνουν κατά πόσο πιστεύουν ότι είναι πιο ισχυροί μαζί ή πιο ισχυροί μοιρασμένοι, σημειώνοντας ότι αυτή η επιλογή πρέπει να γίνει σχετικά σύντομα.

Ο κ. Έιντε, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, στο Μπουγιούκ Χαν, στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με μια ομάδα φίλων, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, που βρίσκονται εκεί κάθε Σάββατο πρωί για καφέ, υπογράμμισε το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών γενικότερα ως μιας φωνής που υποστηρίζει τη λύση.

«Νομίζω ότι αν ο κόσμος πιστεύει σε μια λύση στην Κύπρο αυτή είναι η στιγμή να μιλήσει υπέρ της, γιατί, ειλικρινά, ανησυχώ ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν όσο καλά πήγαιναν πριν από μερικούς μήνες», ανέφερε ο κ. Έιντε.

Πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο και δεν θα το άφηνα μόνο πάνω στους ηγέτες».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ «οι ηγέτες είναι απαραίτητοι, αλλά χρειάζονται επίσης την υποστήριξη της κοινωνίας ευρύτερα».

«Ο κόσμος πρέπει να σκεφτεί τι επιλογή θέλουν να κάνουν στο τέλος της ημέρας», είπε.

«Αν πιστεύουν ότι είναι πιο ισχυροί μαζί ή αν πιστεύουν ότι είναι πιο ισχυροί μοιρασμένοι», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι μια επιλογή για τον κάθε Κύπριο». Πρέπει, πρόσθεσε, «ν` αποφασίσουν και αυτή η απόφαση πρέπει να παρθεί σε ένα εύλογα σύντομο χρονικό διάστημα».

Σε ερώτηση για τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρηνευτική διαδικασία ο κ. Έιντε ανέφερε ότι «τώρα που οι ηγέτες δεν συναντούνται νομίζω ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό όσοι εντός της κυπριακής κοινωνίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, επιθυμούν να ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια, να μιλήσουν υπέρ της».

«Δεν υπάρχει λόγος η κοινωνία των πολιτών να μην οργανώνεται επειδή τα πράγματα είναι κάπως ήσυχα από πλευράς διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην παρέα με την οποία συναντήθηκε είπε ότι ότι το να έρχεται κανείς εδώ είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να περάσει το Σάββατο. Είναι, πρόσθεσε, μια υπέροχη ομάδα ανθρώπων. Ανέφερε ακόμη ότι συναντούνται από τότε που άνοιξαν τα οδοφράγματα και ότι ο ίδιος έρχεται συχνά και «μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα φύγουν από το τραπέζι προτού συμφωνήσουν να το πράξουν».

«Βρίσκονται πάντα εδώ τα Σάββατο και επικρατεί πάντα ένα καλό κλίμα και είναι ωραίο να γνωρίζεις κόσμο που εργάζεται με ειλικρίνεια για μια λύση», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν θα ήθελε να πάρουν αυτή την φιλική κουβέντα παραπέρα, διευκρίνισε ότι αυτή η συνάντηση στο Μπουγιούκ Χαν είναι μια παρέα ανθρώπων που τους αρέσει να πίνουν καφέ και να συζητούν ο ένας με τον άλλο. «Δεν θα ήθελα να τους δω να μετατρέπονται σε μια οργάνωση. Δεν νομίζω ότι θα ήταν κάτι που θέλουν να κάνουν», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σημείωσε, «υπάρχουν πολλές άλλες πλατφόρμες, οργανισμοί και όχι μόνο οι συνήθεις ύποπτοι, αλλά επιχειρηματικοί οργανισμοί, συνδικαλιστικές οργανώσεις, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, θρησκευτικές οργανώσεις που ασχολούνται».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση