ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διχασμένη η ηγεσία της Συμμαχίας για την πρόκριση Λιλλήκα

Θέλησαν να καταστεί σαφής η διαφωνία με ΔΔΟ αλλά και με την πολιτική του ΑΚΕΛ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με 114 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον η Ανώτατη Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών ενέκρινε την πρόκριση της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα ως την καταλληλότερη για τις προεδρικές του 2018.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Εκπροσώπου Τύπου Ανδρέα Αποστόλου, η Ανώτατη Σύγκλητος εκτιμά ότι ο Γιώργος Λιλλήκας διαθέτει το κοινωνικό εκτόπισμα και την αναγκαία αποδοχή που καθιστά την υποψηφιότητά του νικηφόρα. Ενδιαφέρον ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι 20 στελέχη διαφώνησαν με το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται η υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα. Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Στέλιος Αμερικάνος, η γ.γ Ειρήνη Μάντολες, ο αντιπρόεδρος Σίμος Αγγελίδης, ο εκπρόσωπος τύπου Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, η Μαρίνα Δημητρίου πρόεδρος της Συμμαχίας Γυναικών, ο Ανδρέας Αγγελίδης και ο βουλευτής Λεμεσού Παύλος Μυλωνάς. Δηλαδή, μια μεγάλη μερίδα της ηγεσίας της Συμμαχίας των Πολιτών. Παρά τις τοποθετήσεις του κ. Αποστόλου ότι 20 ψήφοι κατά ήταν για διαδικαστικούς λόγους ο κ. Αμερικάνος το απορρίπτει στην «Κ» σημειώνοντας πως ήταν για καθαρά πολιτικούς λόγους η διαφωνία.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Αμερικάνος, ζήτησε όπως το πολιτικό πλαίσιο της πρόκρισης του Γιώργου Λιλλήκα να βασίζεται σε τέσσερα σημεία:

• Επικριτική στάση απέναντι στους χειρισμούς της ηγεσίας του ΑΚΕΛ σε ο,τι αφορά το κυπριακό

• Καταγραφή της διαφωνίας της Συμμαχίας Πολιτών στην Διζωνική
Δικοινοτική Ομοσπονδία

• Αποκλειστική διαβούλευση με τον ενδιάμεσο χώρο

• Η υποψηφιότητα του κ. Λιλλήκα να κατατεθεί στο τραπέζι για διαβούλευση με τον ενδιάμεσο χώρο, χωρίς ωστόσο να είναι δεδομένη, ούτως ώστε ο ενδιάμεσος χώρος να προχωρήσει με μία κοινή υποψηφιότητα

Ούτε λόγος για το ΑΚΕΛ

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην απόφαση της ανωτάτης συγκλήτου καταγράφονται οι διαφωνίες σε ο,τι αφορά τις εξελίξεις στο κυπριακό, ωστόσο οι επικρίσεις επικεντρώνονται γύρω από τις πολιτικές του κ. Αναστασιάδη και σε καμία περίπτωση στους χειρισμούς του ΑΚΕΛ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην πολιτική σύγκλητο η οποία ήταν διευρυμένη, έλαμψε δια της απουσίας του ο πρώην βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού, ο οποίος την προηγούμενη μέρα, θεάθηκε στην εκδήλωση του ενδιάμεσου χώρου από την οποία απείχε η Συμμαχία Πολιτών.

«Δεν θα υποσκάψω αλλά δεν θα συμμετέχω»

Κληθείς να σχολιάσει στην «Κ» το πώς θα προχωρήσει μετά και την απόφαση της Συγκλήτου, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Αμερικάνος επεσήμανε πως σαφώς και δεν εγκαταλείπει τη Συμμαχία Πολιτών, παρά τη διαφωνία του για την εξέλιξη της διαδικασίας. Επεσήμανε πως δεν θα υποσκάψει τη διαδικασία, ωστόσο δεν πρόκειται να συμμετέχει σε έναν προεκλογικό που διαφωνεί.

Προηγούμενη ενημέρωση

Η Πολιτική Σύγκλητος πρόκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (114 υπέρ και 20 κατά) την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα ως την καταλληλότερη για το 2018.

Όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Αποστόλου, οι 20 ψήφοι κατά αφορούσαν διαδικαστικά ζητήματα και όχι εναντίον της υποψηφιότητας του Γιώργου Λιλλήκα.

Κληθείς να σχολιάσει από την «Κ» ο κ. Λιλλήκας σχετικά με αν ο ενδιάμεσος χώρος ή όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι η προτεραιότητα του για την υποψηφιότητά του, ξεκαθάρισε πως ο ενδιάμεσος χώρος είναι το πρώτο μέλημα της Συμμαχίας Πολιτων για συνεργασίες.

Για το αν θα πραγματοποιήσει επαφές με το ΑΚΕΛ επισήμανε στην «Κ» πως είναι έτοιμος συναντηθεί με όποιον του ζητηθεί ακόμα και αν βρίσκεται στην παράταξη του ΔΗΣΥ.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X