ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανοίγει πόρτα σε ΑΚΕΛ ο Λιλλήκας

Αντιδράσεις ηγετικών στελεχών για τον μη αποκλεισμό και του ΑΚΕΛ στις διαβουλεύσεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πρόκριση της υποψηφιότητας του Γιώργου Λιλλήκα ως καταλληλότερη για το 2018, ψήφισε η μεγάλη πλειοψηφία της Ανωτάτης Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών την Κυριακή, δίδοντας έτσι το πράσινο φως στον Πρόεδρο του κόμματος να ξεκινήσει επίσημες διαβουλεύσεις και επαφές για τις προεδρικές εκλογές του 2018. Το τελικό κείμενο της Συγκλήτου για την πρόκριση του Γιώργου Λιλλήκα, υπήρξε αντικείμενο αντιπαράθεσης, που ανοίγει τον κύκλο εσωστρέφειας στη Συμμαχία, αλλά την ίδια στιγμή, ανοίγει την πόρτα στο ΑΚΕΛ  και διευκολύνει την όποια ενδεχόμενη συνεργασία με το κόμμα της Αριστεράς.

Η αντίδραση της Δεξιάς

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η απόφαση, βρήκε αντίθετη μία μεγάλη μερίδα ηγετικών στελεχών του κόμματος και συγκεκριμένα, τον αναπληρωτή πρόεδρο Στέλιο Αμερικάνο, δύο εκ των τριών αντιπροέδρων Σίμο Αγγελίδη και Στέλιο Στυλιανού, τη γενικό γραμματέα Ειρήνη Μάντολες, τον εκπρόσωπο τύπου Αλέξανδρο Μιχαηλίδη και τον βουλευτή Λεμεσού Παύλο Μυλωνά. Μία μικρή ομάδα σε σχέση με την συντριπτική πλειοψηφία που ψήφισε υπέρ, αλλά σημαντική καθώς ανήκει στην ηγεσία του κόμματος. Στελέχη που εκφράζουν πιο δεξιές θέσεις στο εθνικό θέμα και προέρχονται από χώρους όπως το ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ και τα πρώην ΕΥΡΩΚΟ Νέοι Ορίζοντες. Σύμφωνα μάλιστα με τις δηλώσεις του Στέλιου Αμερικάνου στην «Κ», οι διαφωνίες δεν ήταν σε διαδικαστικά θέματα, όπως άλλωστε ανέφερε ο Ανδρέας Αποστόλου, αλλά σε καθαρά πολιτικό πλαίσιο και ξεκαθάρισε πως δεν θα υποσκάψει τον προεκλογικό αλλά ούτε και θα βοηθήσει σε κάτι το οποίο δεν πιστεύει.

Σύμφωνα με τον κ. Αμερικάνο, η θέση της μειοψηφίας, βασιζόταν σε τέσσερα σημεία:

• Επίρριψη ευθυνών και σε ΑΚΕΛ τόσο για το κυπριακό όσο και για την οικονομία
• Αποκλειστικά διαβούλευση με τον ενδιάμεσο χώρο
• Να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η υποψηφιότητα Λιλλήκα και να μην θεωρηθεί δεδομένη
• Υπογράμμιση της διαφωνίας με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία

Μιλώντας σε συνέντευξή του στο ΜΕΓΚΑ, ο Γιώργος Λιλλήκας επεσήμανε πως θα ήταν το ιδεατό η ομοφωνία, ωστόσο σε δημοκρατικά κόμματα και ανοικτές συλλογικές διαδικασίες, οι διαφωνίες είναι αναμενόμενες. Υπογράμμισε πως στόχος θα πρέπει να είναι η απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη που βρίσκεται στο πηδάλιο τέσσερα χρόνια και όχι να επαναφέρουμε ευθύνες στη διακυβέρνηση Χριστόφια η οποία έχει προ πολλού περάσει και επικριθεί. 

Πάντως σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, η κίνηση αυτή φαίνεται να διευκολύνει αρκετά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΑΚΕΛ. Ο κ. Λιλλήκας ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να μιλήσει με όλους, ακόμα και τον ΔΗΣΥ αν του το ζητήσουν, ανοίγοντας την πόρτα διαβουλεύσεων με το ΑΚΕΛ. Άλλωστε τόσο η αποφυγή καταγραφής της διαφωνίας με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, όσο και η αποφυγή επίρριψης ευθυνών στο ΑΚΕΛ, γκρεμίζουν γέφυρες και διευκολύνουν τα δύο μέρη στις όποιες επαφές και συνομιλίες.

Η επόμενη μέρα στη Συμμαχία

Το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της ηγεσίας διαφωνεί με την πρόκριση Λιλλήκα χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δημιουργεί νέα δεδομένα αλλά και εσωστρέφεια στο κόμμα, λίγο πριν από την μεγάλη αναμέτρηση. Ήδη ασφαλείς πηγές επισημαίνουν ότι η δεξιά πτέρυγα της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία στηρίζει αναφανδόν την συμπόρευση με τον ενδιάμεσο χώρο με μία κοινή υποψηφιότητα, δεν πρόκειται να εργαστεί με ζήλο σε αυτό το εγχείρημα. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών,θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε διαβουλεύσεις μαζί τους ούτως ώστε να εκτονωθεί η κρίση και να μπει μια τελεία στην εσωστρέφεια που ανακινείται. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση