ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επίσημη πρώτη για τη συνεργασία ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ

Η διαφωνία στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία δεν φαίνεται να επηρεάζει

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Τα όσα μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν» ανέφεραν οι αρχηγοί ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ Νικόλας Παπαδόπουλος και Μαρίνος Σιζόπουλος, μετά από την πρώτη επίσημη συνάντηση που είχαν για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, όπου και ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία των δύο μερών για συνυπογραφή πολιτικού πλαισίου συνεργασίας των πέντε κομμάτων του Ενδιάμεσου για το 2018.

Το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ υποστηρίζει τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και η ΕΔΕΚ την έχει προσφάτως αποκηρύξει φαίνεται να μην αποτελεί προσκόμματα στη συμπόρευση των δύο μερών, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να αναφέρει με νόημα πως και ο κ. Αναστασιάδης το 2013, στο πολιτικό πρόγραμμα που συνυπέγραψε με το αντιομοσπονδιακό ΕΥΡΩΚΟ δεν συμπεριέλαβε οτιδήποτε που να έχει να κάνει με τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως πλαίσιο λύσης.

Σε κλίμα φιλικό

Μικρή απόσταση στις πολιτικές θέσεις όπως φαίνεται, αλλά και στα γραφεία των δύο κομμάτων, καθώς η αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ, μαζί με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, πήγαν με τα πόδια στα γραφεία της ΕΔΕΚ. Η συνάντηση η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα. Τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ συνόδευσαν οι Αναπληρωτής Πρόεδρος Μάρκος Κυπριανού, γενικός γραμματέας Μαρίνος Μουσιούττας γενικός οργανωτικός Φύτος Κωνσταντίνου, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εκπρόσωπος τύπου Άθως Αντωνιάδης και διευθυντής γραφείου του προέδρου Γιώργος Σολωμού.

Από πλευράς της ΕΔΕΚ, παρέστησαν στη συνάντηση ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, η αντιπρόεδρος Μαρία Βασιλειάδου, ο γ.γ Χρυσός Τουλούπης και η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Μαρία Παναγιώτου. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι προεδρικές εκλογές και το ενδεχόμενο συνεργασίας του ενδιάμεσου χώρου με μία κοινή υποψηφιότητα.

Πρωτοβουλία ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ

«Συμφωνούμε μαζί με την ΕΔΕΚ σε έναν κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από την αλλαγή και την απαλλαγή από την παρούσα διακυβέρνηση και τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής σε ο,τι αφορά το κυπριακό και σε άλλα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης» ανέφερε με το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να γίνει με τη συνεργασία των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ μπορούν να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και να κάνουν ο,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη συνεργασίας και την παρουσίαση μίας εναλλακτικής επιλογής στους πολίτες.
«Με την ΕΔΕΚ μας ενώνουν πολλά εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Κοινοί ιστορικοί αγώνες για την ελευθερία και μας ενώνουν κοινοί προβληματισμοί αλλά και κοινό όραμα για το μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνοντας πως είναι καθήκον των δύο κομμάτων να συμφωνήσουν να συνεργαστούν σε αυτό το κοινό όραμα γιατί και στο παρελθόν πέτυχαν πολλά και μπορούν να πετύχουν ακόμα περισσότερα στο μέλλον.

Πολιτικό πλαίσιο

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος προσυπέγραψε τα λεχθέντα του κ.Παπαδόπουλου επισημαίνοντας ότι τα δύο κόμματα θα διερευνήσουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές, τα πέντε κόμματα του ενδιάμεσου χώρου να προχωρήσουν στην υπογραφή μίας κοινής πολιτικής απόφασης για συνεργασία στις επόμενες προεδρικές εκλογές. «Η πολιτική απόφαση δεν περιλαμβάνει πολιτικό πρόγραμμα απλά τη θέληση και τη βούληση των κομμάτων αυτών ότι θα πρέπει να υπάρχει πολιτική συνεργασία με στόχο τις επόμενες προεδρικές εκλογές» ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος.

Περιεχόμενο και όχι ταμπέλα

Κληθέντες οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να σχολιάσουν στην «Κ» πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία των δύο μερών στο κυπριακό, με δεδομένο ότι το ΔΗΚΟ υποστηρίζει λύση βασισμένη στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και πως η ΕΔΕΚ την αποκηρύσσει, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως για το ΔΗΚΟ το σημαντικό είναι το περιεχόμενο της λύσης και όχι οι ταμπέλες. «Πολλά από τα ζητήματα για τα οποία στο παρελθόν έχουμε διατυπώσει ανησυχίες στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ που τον στηρίζει δενν έχουν τίποτα να κάνουν με την ομοσπονδία» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, διερωτώμενος τι σχέση έχουν με την ομοσπονδία οι τέσσερις ελευθερίες, η παραμονή των επεμβατικών δικαιωμάτων κλπ.

«Εμείς διαφωνούμε με τις ηγεσίες ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ και με τον Νίκο Αναστασιάδη σχετικά με τις υποχωρήσεις και συμφωνούμε με τους προβληματισμούς που διατυπώνει η ηγεσία της ΕΔΕΚ και άλλοι και θέλουμε να συνεργαστούμε με αυτά τα κόμματα». Ο κ. Σιζόπουλος υπογράμμισε πως αν τα δύο κόμματα είχαν πλήρη ταυτότητα θέσεων δεν θα ήταν διαφορετικά κόμματα αλλά ένα. «Το ότι υπάρχουν διαφορές δεν σημαίνει ότι αποστερούμαστε του δικαιώματος να διερευνήσουμε τη δυνατότητα της συνεργασίας και αυτό είναι που επιδιώκουμε» ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος επισημαίνοντας ότι αυτά που ενώνουν τα δύο κόμματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τα χωρίζουν, σε αντίθεση με τις ηγεσίες άλλων κομμάτων.

Κληθείς ο κ. Παπαδόπουλος να απαντήσει αν το ΔΗΚΟ, πρόκειται να αποκηρύξει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, επεσήμανε πως το ΔΗΚΟ αποκηρύσσει την όποια αποτυχημένη πολιτικά μας έχει οδηγήσει σε αυτό το αδιέξοδο. Σημείωσε μάλιστα με νόημα πως στο πολιτικό πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη με το ΕΥΡΩΚΟ το 2013, δεν υπήρχε καμία αναφορά στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. «Ελπίζουμε να βρούμε κι εμείς μέσα από τις δικές μας διαβουλεύσεις το σωστό λεκτικό για να σεβαστούμε από τη μία τις θέσεις άλλων κομμάτων αλλά και από την άλλη να διατυπώνουμε κοινούς στόχους σε ο,τι αφορά το κυπριακό» επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

Κληθέντες να σχολιάσουν το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Λιλλήκα, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί επεσήμαναν πως δεν πρόκειται να μπουν σε συζήτηση ονόματος αν προηγουμένως δεν καταλήξουν σε πολιτική απόφαση συνεργασίας και κριτήρια. «Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν, αναλαμβάνουν μία πρωτοβουλία με ήθος με σωστός ύφος με διαφάνεια και κυρίως με γνώμονα να πετύχει αυτή η προσπάθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιζόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση