ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κουγιάλης: Δεν είναι αύξηση τα νέα τέλη στο νερό

Ο διαχωρισμός της χρέωσης στο νερό, είναι πρόνοια ευρωπαϊκής οδηγίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ερωτηθείς αναφορικά με το θέμα για τα νέα τέλη στο νερό, ανέφερε ότι στην ουσία δεν είναι αύξηση, αλλά μπορεί να παρατηρείται και μείωση.

Ο κ. Κουγιάλης μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε σήμερα στη Βουλή με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμο Αδάμου, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα των αποβλήτων και άλλα θέματα κοινών αρμοδιοτήτων.

Σε σχέση με τα τέλη για το νερό, ο κ. Κουγιάλης εξήγησε πως αυτό που έγινε είναι ο διαχωρισμός της χρέωσης στο νερό, ώστε να φαίνεται ότι επιβάλλεται το τέλος του περιβαλλοντικού πόρου.

Εξήγησε ότι ο διαχωρισμός είναι πρόνοια ευρωπαϊκής οδηγίας, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ,
και τώρα που ήρθε η ώρα να απορροφήσουμε από τα συγχρηματοδοτούμενα 250 εκ. ευρώ η αρμόδια Διεύθυνση της ΕΕ ξεκαθάρισε ότι είτε «θα διαχωρίσετε το τέλος ή θα ξεχάσετε αυτά τα κονδύλια».

Ο κ, Κουγιάλης είπε ακόμα ότι στο νερό για τη γεωργική χρήση έχει μειωθεί το τέλος στο 1 σεντ το τόνο, ενώ για το πόσιμο το τέλος είναι 2 σεντ τον τόνο.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι με βάση μελέτη του ΤΕΠΑΚ το ύψος του τέλους πρέπει να είναι 10 σεντ τον τόνο.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κουγιάλης είπε πως όντως το νερό παρουσιάζει τεράστια ανομοιομορφία χρεώσεων και πρόσθεσε πως με το νέο σύστημα χρεώσεων γίνεται το πρώτο βήμα προς υλοποίηση της πολιτικής για ενιαίες χρεώσεις.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία τέθηκε το θέμα με το διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα για το οποίο αναμένεται η πολεοδομική μελέτη.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν επί του σχεδίου πολλές ερωτήσεις και ενστάσεις στους κρατικούς σχεδιασμούς και η Επιτροπή θα συνεχίσει τη συζήτηση του με τον Υπουργό Γεωργίας σε επόμενη συνάντηση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση