ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Β.Παπαδόπουλος:Αλλαγή στάσης Ακιντζί και επιστροφή στις συνομιλίες

Έκκληση Κυβέρνησης προς Ακιντζί να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις

ΚΥΠΕ

Την ελπίδα να αλλάξει η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών από όπου αποχώρησε, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έγινε μια συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τρόποι επανέναρξης των συνομιλιών.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε αυτά που είπε και σήμερα, ότι ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να επαναρχίσει ο διάλογος, καθότι δεν ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών αλλά ο κ. Ακιντζί», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει έδαφος για την επανέναρξη νέων διαπραγματεύσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «εμείς ελπίζουμε ότι θα αλλάξει η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη και θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών από όπου αποχώρησε».

Σε ερώτηση πόσο κοντά βρισκόμαστε στο να αλλάξει στάση και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών ο κ. Ακιντζί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν μπορώ να κρατώ μεζούρα για να ξέρω. Γνωρίζω ότι καταβάλλει προσπάθειες ο Σύμβουλος του ΓΓ για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο».

Κληθείς να πει κατά πόσο επιμένει στους όρους που έχει θέσει ο κ. Ακιντζί, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν πρόκειται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή η ελληνοκυπριακή πλευρά να λειτουργήσει υπό το καθεστώς όρων που θέτουν κάποιοι άλλοι. «Το θέμα είναι ότι ήμασταν σε μια διαδικασία εδώ και 20 μήνες, η οποία απέδωσε πολλούς καρπούς. Υπάρχει πρόοδος, υπάρχουν και μεγάλες διαφορές, υπάρχουν και μεγάλες αποκλίσεις, αλλά ήταν μια διαδικασία που έδιδε ελπίδα. Από το τραπέζι των συνομιλιών δεν αποχώρησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποχώρησε ο κ. Ακιντζί», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τί εννοεί ο κ. Έιντε όταν δηλώνει πως υπάρχουν σε εξέλιξη προσπάθειες που θα οδηγήσουν σύντομα στην επανέναρξη του διαλόγου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο ίδιος και βλέπει τους ηγέτες σε μια προσπάθεια να μην χαθεί το μομέντουμ.

Παράλληλα σημείωσε ότι ο Πρόεδρος με αφορμή δημοσιεύματα, ρώτησε τον κ. Έιντε και αυτός του απάντησε ξεκάθαρα ότι ούτε επιζητεί ρόλο επιδιαιτητή ούτε ρόλο μεσολαβητή υπό την έννοια του να δίνει προτάσεις, ούτε επιζητεί να αλλάξει αυτή η διαδικασία που είναι εντελώς κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδηγείται από τους δύο ηγέτες.
Σε ερώτηση τί εννοεί ο κ. Άιντε ότι υπάρχουν ιδέες για τη μεθοδολογία και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και από τον κ. Ακιντζί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε «να δούμε τί εννοεί ο κ. Ακιντζί».

Εκείνο που είναι όμως ξεκάθαρο, πρόσθεσε, είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναλύσει την πρότασή του, τα έχει πει και δημοσίως, για το τρίπτυχο «όπου θα συμφωνούμε επί των συγκλίσεων, επί των μεγάλων αποκλίσεων και επί των λιγότερων δυσκολιών και αποκλίσεων, ώστε να μπορέσουμε με αυτή τη μεθοδολογία και τηρώντας την ημερήσια διάταξη της κάθε συνάντησης, να μπορούμε να επιλύουμε τα προβλήματα».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X