ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αιχμές Κυπριανού προς ΠτΔ για τη διακοπή στις συνομιλίες

Απάντηση στις δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη απηύθυνε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού, κάλεσε τον ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλίες για επανέναρξη των συνομιλιών, υπενθυμίζοντάς του πως όταν ήταν στην αντιπολίτευση, κατηγορούσε τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια ότι δεν αναλάμβανε πρωτοβουλίες.

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδης, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως ο Πρόεδρος είτε δεν τους ακούει είδε δεν καταλαβαίνει αυτά που του λένε, προσθέτοντας πως από την αρχή της κρίσης ο στόχος δεν ήταν η επίρριψη ευθυνών είτε στον ένα είτε στον άλλο ηγέτη.

«Από την έναρξη αυτής της κρίσης είπαμε ότι ανεξάρτητα από τις όποιες ευθύνες, και ασκήσαμε κριτική στον κ. Ακιντζί γιατί αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, έπρεπε να βρεθεί τρόπος επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», είπε.

Συνέχισε υπενθυμίζοντας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγε στον Δημήτρη Χριστόφια ότι δεν είχε την τόλμη να αναλάβει τάχα πρωτοβουλίες για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επίτευξης λύσης.

«Αυτό που ζητούμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες, να εφαρμόσει στην πράξη εκείνα για τα οποία κατηγορούσε τότε τον Δημήτρη Χριστόφια και αν χρειαστεί μπορώ να του παραθέσω σωρεία δηλώσεων του για το τι έλεγε τότε. Γι' αυτό, αντί να ασκεί κριτική στο ΑΚΕΛ ο κ. Αναστασιάδης, έπρεπε να το ευχαριστεί γιατί προσπαθεί να βρει τρόπο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Από τη στιγμή που λέει ότι πραγματικά τον ενδιαφέρεται για τη λύση, θα έπρεπε πραγματικά να τον ενδιαφέρει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε.

Ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε πως το μόνο πράγμα για το οποίο κατηγορεί τον Πρόεδρο είναι ότι αντί να λειτουργήσει με τρόπο που θα εκτόνωνε την κρίση, λειτούργησε με τρόπο διαφορετικό, με τρόποι πολύ διαφορετικό από εκείνο που ο ίδιος συμβούλευε τον Δημήτρη Χριστόφια να πράξει όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Πρόσθεσε πως δεν θέλει να αποδώσει στον κ. Αναστασιάδη αδιαφορία για τη λύση στο Κυπριακό, ενώ του απηύθυνε ξανά έκκληση να αναλάβει πρωτοβουλίες με σκοπό την επανέναρξη του διαλόγου.

Πρώτα κυπριακό και μετά προεδρικές

Τέλος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε πως εάν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και γίνει ουσιαστικός διάλογος με ειλικρινής προσπάθεια για λύση, το κόμμα θα στηρίξει την προσπάθεια, παρόλο που πλησιάζουν οι Προεδρικές εκλογές.

Δεν έχει πρόθεση αντιπαράθεσης με τα πολιτικά κόμματα ο ΠτΔ, λέει ο ΚΕ

Απάντηση στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί και δεν έχει καμία πρόθεση αντιπαράθεσης με την όποια πολιτική δύναμη γιατί σέβεται απόλυτα, ακόμα και στις περιπτώσεις που διαφωνεί, τις όποιες απόψεις εκφράζονται».

Αυτό που προέχει, σημειώνει, «είναι οι όποιες εκφραζόμενες θέσεις να λαμβάνουν υπόψη τόσο τα πραγματικά δεδομένα όσο βεβαίως και τις θέσεις που προβάλλονται είτε από τουρκοκυπριακής πλευράς είτε ειδικότερα από πλευράς Τουρκίας».

Πιο συγκεκριμένα, για τα όσα ο κ. Κυπριανού έχει αναφέρει, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι «αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταρχήν δεν παραγνωρίζει είναι τη θετική συμβολή του ΑΚΕΛ στις προσπάθειες τερματισμού της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από τη λύση του Κυπριακού. Μίας λύσης όμως που, χωρίς να παραγνωρίζει τις ανησυχίες του συνόλου του κυπριακού λαού, δεν θα είναι εις βάρος της λειτουργικότητας και βιωσιμότητας του Κράτους, δεν θα μετατρέπει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της όποιας τρίτης χώρας και θα είναι απόλυτα συμβατή με τις αρχές και αξίες που διέπουν τη λειτουργία κάθε Κράτους Μέλους της ΕΕ».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση