ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Κρίσιμη η περίοδος μέχρι το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Ελπίζει να λήξει σύντομα η ένταση στο Αιγαίο, και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις

ΚΥΠΕ

Περισσότερο από τις ανησυχίες που εξέφρασε πρόσφατα ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος, Πάνος Καμμένος, για πιθανό θερμό επεισόδιο το ερχόμενο καλοκαίρι στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι τον φοβίζει η περίοδος από τώρα έως και την τέλεση του δημοψηφίσματος στην Τουρκία στις 16 Απριλίου.

Σε συνέντευξή του στον ιστότοπο CNN Greece, ο Νίκος Αναστασιάδης λέει ότι ο φόβος του απορρέει από το γεγονός ότι βλέπει να καταβάλλεται προσπάθεια από μεριάς Ερντογάν, προκειμένου να επιτύχει τους εκλογικούς του στόχους, να συσπειρωθεί ή να δημιουργηθεί ένα κλίμα φανατισμού μέσα στην τουρκική κοινωνία. «Αυτό είναι ακόμα πιο κρίσιμο», συμπληρώνει, «αν ληφθεί υπόψη πως η Τουρκία οικονομικά παρουσιάζει μια κάμψη, και εισέρχεται σε μια περίοδο σοβαρής ύφεσης».

Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα μεταφέρουν στο ΚΥΠΕ την εκτίμηση πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την τοποθέτησή του αυτή, προσπαθεί να κρατήσει μια απόσταση από την θέση Καμμένου περί θερμού επεισοδίου τους θερινούς μήνες στην Κύπρο, όχι τόσο διότι δεν πιστεύει πως η Άγκυρα είναι ικανή να προκαλέσει μια αναστάτωση – «είδαμε τι έκανε παλιότερα με το Μπαρμπαρός, ζήσαμε και πρόσφατα τις αντιδράσεις της κατά της Ολλανδίας», είπε
πολύ αξιόπιστη πηγή – αλλά επειδή θα αρχίσουν πράγματι οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως του επισημάνθηκε από το CNN, αλλά και ο τουρισμός θα είναι στην αιχμή του.

Ταυτόχρονα, ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει ότι «ποτέ δεν ήταν βοηθητική για το Κυπριακό η όποια ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας», και ότι είναι αυτονόητο πως για τη διεξαγωγή ειρηνικών διαπραγματεύσεων, ακόμα και για επίτευξη και συμφωνίας στο Κυπριακό, «απαιτείται η καλλιέργεια κατάλληλου κλίματος και η δημιουργία συνθηκών καλών σχέσεων μεταξύ των δυο αυτών χωρών, που καλώς ή κακώς είναι τόσο συνδεδεμένες με τις δυο κοινότητες της Κύπρου». Εύχεται δε, μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Τουρκία, να κατασταλεί «η σημερινή ένταση που παρατηρούμε στο Αιγαίο, και να επανέλθουμε σε κλίμα που θα ευνοεί την επανέναρξη των συνομιλιών».

Σε ερώτηση εάν εκτιμά ότι πλέον έχουν περιοριστεί οι πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού μέχρι τη λήξη της θητείας του, ο Πρόεδρος απάντησε ότι δεν συσχετίζει, κατ’ αρχάς, τη λύση του Κυπριακού με τη θητεία του και τις προεδρικές εκλογές, ούτε και βλέπει χρονικό ορίζοντα, εφόσον η όποια λύση θα είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες.

«Οι πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού, όσον αφορά την ουσία των διαπραγματεύσεων και το στάδιο στο οποίο έχουμε φτάσει, παραμένουν όπως και προηγουμένως», δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και πιστεύει πως «εάν έχουν περιοριστεί, αυτό οφείλεται στην αποχώρηση της τουρκικής πλευράς από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Επαναλαμβάνει ότι η αποχώρηση του κ. Ακιντζι από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων «δεν δικαιολογείται από το πρόσχημα που επικαλείται η τουρκική πλευρά», και κανείς συνδέει την αποχώρηση του Τουρκοκυπρίου ηγέτη με τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, ιδιαιτέρως «τις επιδιώξεις του προέδρου Ερντογάν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου».

Μέχρι στιγμής, ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει ότι δεν βλέπει να υπάρχει κάτι που να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ που, όπως του ετέθη από το CNN Greece, θεωρεί πως τις προσεχείς εβδομάδες θα κριθεί όχι μόνο η παρούσα διαδικασία αλλά και η επανένωση της Κύπρου.

Πιστεύει ότι αυτό θα διαφανεί εφόσον η τουρκική πλευρά επανέλθει στο τραπέζι και αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες. Και δηλώνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις «και να εργαστούμε με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα για την επίτευξη μιας δίκαιης, λογικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που δεν θα δημιουργεί νικητές και δεν θα αφήνει ηττημένους, αλλά μόνο κερδισμένους και στις δυο πλευρές της Κύπρου». Αυτό, όμως, που προέχει αυτή τη στιγμή, συμπληρώνει, είναι η επάνοδος του κ. Ακιντζί στις συνομιλίες.

Ο κ. Αναστασιάδης λέει πως θέλει να πιστεύει πως ο Μουσταφά Ακιντζί «επεδίωκε ειλικρινώς τη λύση», και ότι λαμβανομένης υπ’ όψιν «την εν γένει πρότερη συμπεριφορά του στις συνομιλίες που διεξαγάγαμε επί 22 ολόκληρους μήνες, με τα προβλήματά μας μεν και με δυσκολίες πολλές, αλλά με καλή θέληση και με διάθεση να καταλήξουμε σε συμφωνία», θεωρεί την αποχώρησή του από τις συνομιλίες υπερβολική.

Το θέμα που προέκυψε, λέει, με την ψήφιση στην κυπριακή Βουλή του σχολικού εορτασμού του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950, θα έπρεπε από μεριάς Ακιντζί «να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε πάλι «λανθασμένη, άστοχη και άκαιρη», την απόφαση της κυπριακής Βουλής, και υπογραμμίζει ξανά πως οι δικές του δηλώσεις, όπως και η ομόφωνη, πλην ΕΛΑΜ απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, «θα έπρεπε να καθησυχάσουν τον κ. Ακιντζί και τους Τουρκοκυπρίους ότι ουδείς μιλά ή επιδιώκει την Ένωση».

Όσο για τις προσωπικές σχέσεις του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ότι «ασφαλώς και δεν με ευχαριστεί ο προσωπικός χαρακτήρας ορισμένων σχολίων που ακούστηκαν», αλλά θέλει, λέει, να πιστεύει πως «η σχέση που κτίσαμε όλο αυτό το διάστημα κατά το οποίο και οι δυο εργαστήκαμε για το καλό της κοινής μας πατρίδας παραμένει αναλλοίωτη».

Πρόσθεσε ότι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν άλλη επιλογή από τη συνεργασία και τον διάλογο για την εξεύρεση λύσης ωφέλιμης και για τους δύο. «Η μη λύση δεν είναι επιλογή», επανέλαβε. «Θα είναι επιζήμια και για τις δυο πλευρές».

Απέφυγε στην συνέντευξή του να μπει σε θέματα διαπραγμάτευσης, μολονότι ρωτήθηκε για το θέμα του διαμοιρασμού της εξουσίας, και εάν οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις βρίσκονται εκτός του πλαισίου της ερμηνείας της πολιτικής ισότητας, όπως έχει δοθεί από τα Η.Ε.

Παρατήρησε όμως ότι ως θέση αρχής η αποδοχή της πολιτικής ισότητας, σύμφωνης με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, από ελληνοκυπριακής πλευράς είναι δεδομένη, και ότι το ερώτημα είναι «τι είδους ισότητα θέλει η άλλη πλευρά;». Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε εδώ για «λύση ισοζυγισμένη, όχι ετεροβαρή, που να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων».

Κλήθηκε επίσης να αποσαφηνίσει αναφορά του σε άλλη συνέντευξη πρόσφατα, σχετικά με «προνόμια» των Τουρκοκυπρίων και χρήση των όρων «πλειοψηφία και μειοψηφία» - αναφορές που προκάλεσαν αντίδραση από τον Ακιντζί που είπε ότι οι έννοιες αυτές δεν συνάδουν με την επιδιωκόμενη μορφή λύσης.

«Κακώς ερμηνεύτηκε έτσι. Ασφαλώς και δεν παραγνωρίζω τη μορφή λύσης που επιδιώκουμε, η οποία θα πρέπει να συνάδει με τα δικαιώματα που οι Τουρκοκύπριοι απέκτησαν με τις συμφωνίες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως οι Τουρκοκύπριοι δεν εξασφάλισαν προνόμια που υπερβαίνουν τους όρους της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, αλλά αυτό δεν μπορεί να απαγορεύει και την αναγνώριση κάποιων πραγματικοτήτων», απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X