ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυπριακό και ενεργειακά στη συνάντηση Κασουλίδη- Σάνον

Ετοιμότητα ΗΠΑ για στήριξη της επανέναρξης των συνομιλιών

ΚΥΠΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις του κυπριακού, τα περιφερειακά ζητήματα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ κι ο ρόλος της κυπριακής κυβέρνησης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τα ενεργειακά, ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, με τον εκτελούντα χρέη βοηθού υπουργού Εξωτερικών, Τόμας Σάνον.

Παρών επίσης στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς ήταν και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζόναθαν Κόεν. Όπως μας ανέφερε διπλωματική πηγή, ο Αμερικανός επίσημος περισσότερο άκουγε την ανάλυση του κ. Κασουλίδη για όλα τα θέματα, ενώ σε σχέση με το κυπριακό, εξέφρασε την ετοιμότητα της αμερικανικής πλευράς να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών αλλά και στην επιτυχή ολοκλήρωσή τους.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως "ο κ. Σάνον άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι προσφέρει η Κύπρος στις ΗΠΑ σήμερα σε σχέση με την τρομοκρατία και την αντιμετώπιση των περιφερειακών ασύμμετρων απειλών κατά της ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο".

Ο κ. Κασουλίδης επίσης εξήγησε στον συνομιλητή τους λόγους της διακοπής των συνομιλιών, τις θέσεις της πλευράς μας στα ζητήματα της ασφάλειας και απαιτήσεις που σχετίζονται με την Ε.Ε και το πως θα μπορούσε να είναι η λύση.

"Εμείς τους προσφέρουμε συμμετοχή στη διακυβέρνηση του τόπου με πολιτική ισότητα στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας κι αυτοί το μόνο που έχουν να μας προσφέρουν είναι να αποσύρουν τα στρατεύματά τους στο πλαίσιο της λύσης", δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα εξέφρασε στο συνομιλητή του την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας την επανέναρξη των συνομιλιών και επισήμανε την ανάγκη της ενθάρρυνσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο κ. Κασουλίδης ανέπτυξε επίσης στο συνομιλητή του τις δυνατότητες που έχουν οι ΗΠΑ να επενδύσουν οικονομικά στην Κύπρο σε τομείς πέραν της ενέργειας, που ήδη δραστηριοποιούνται.
Συζητήθηκαν επίσης τα θέματα των υδρογονανθράκων και ζητήματα που αφορούν τις ενεργειακές προοπτικές της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Κασουλίδης προσκάλεσε τον κ. Σάνον να επισκεφθεί την Κύπρο. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στους προσεχείς μήνες.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο κ. Σάνον θα συνοδεύει τον Υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, στην επίσκεψή του στην Άγκυρα στα τέλη Μαρτίου και θα επιστρέψει εκ νέου στην περιοχή τον Απρίλιο.
Η συνάντηση με τον κ. Σάνον ήταν και η μοναδική διμερής συνάντηση του Ιωάννη Κασουλίδη στην Ουάσιγκτον. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο στην υπουργική Διάσκεψη του Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους διοργανώνεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον Υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, με συμμετοχή των 68 κρατών και διεθνών οργανισμών που συμμετέχουν στο συνασπισμό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X