ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΚΙΣ: Το 60% των νέων δεν θα ψηφίσει στις προεδρικές του 2018

Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν άκρως αποθαρρυντικό και απογοητευτικό

ΚΥΠΕ

Πέραν του 60% των νέων, συγκεκριμένα το 63,2%, δεν επιθυμεί να ψηφίσει στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Κυπριακό Ινστιτούτο Στατιστικολόγων στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του μεταξύ των ημερομηνιών 13-15 Μαρτίου 2017 με αντικείμενο την πρόθεση των νέων να ψηφίσουν στις εκλογές του 2018.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κ.Ι.Σ., η έρευνα που διεξήχθη αφορούσε νέους ηλικίας 18-35 και κάλυπτε ολόκληρη την επικράτεια με μέγεθος δείγματος 706 άτομα και με τη μέθοδο της απλής τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας καθορίστηκε το δείγμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κ.Ι.Σ. Χρύσανθο Σαββίδη, η συλλογή των πληροφοριών έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε με τη μέθοδο της σημειακής εκτίμησης.

Όπως έχει λεχθεί το βασικό αντικείμενο της έρευνας ήταν να διερευνηθεί η πρόθεση των νέων να ψηφίσουν στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές.

Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν άκρως αποθαρρυντικό και απογοητευτικό, προσθέτει ο Χρύσανθος Σαββίδης, γιατί το 63.2% των νέων δεν θέλει να ψηφίσει. Είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό εάν κάποιος αναλογιστεί ότι 6 στους 10 νέους δεν έχει πρόθεση να ψηφίσει, είπε.

Ένα δεύτερο σημαντικό εύρημα της έρευνας, ανέφερε, είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής μεταξύ των νέων προέρχεται από αστικές περιοχές και αγγίζει το 69%.

Η εξήγηση που δίνεται (μέσα από συμπληρωματικές ερωτήσεις), σημειώνει, είναι ότι οι νέοι δεν εμπιστεύονται τα κόμματα, οι πολιτικοί δεν λένε την αλήθεια, κανείς δεν ενδιαφέρεται γι` αυτούς στο να βρουν δουλειά, και κανείς δεν δίνει βήμα στους νέους.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά αποχής ανά πόλη, αναφέρεται ότι στη Λευκωσία 62% δεν θα ψηφίσουν, στη Λεμεσό 68%, στη Λάρνακα 64%, στην Πάφο 62% και στην ελεύθερη Αμμόχωστο 60%.

Το τρίτο σημαντικό εύρημα, αναφέρει, είναι ότι το 71% των νέων που δεν θα ψηφίσουν είναι κάτοχοι προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού διπλώματος, ένα πραγματικά υψηλό ποσοστό για μια μικρή χώρα όπως είναι η Κύπρος.

Στην ερώτηση τι θα πρέπει να κάνουν τα κόμματα για να πείσουν τους νέους να ψηφίσουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, το 21% είπαν να ασχοληθούν με προβλήματα νεολαίας, το 19% να έχουν νεαρό υποψήφιο πρόεδρο, το 18% να εφαρμόσουν την αξιοκρατία στη δημόσια υπηρεσία, το 16% να επικοινωνούν με τους νέους και ένα άλλο 16% είπαν να τους δίνουν βήμα και ένα 10% είπαν να δώσουν προτεραιότητα στη λύση του Κυπριακού.

Ένα πέμπτο εύρημα είναι ότι οι νέοι είναι διχασμένοι ως προς τις προοπτικές εργοδότησης, με το 47% να δηλώνει ότι οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί, το 45% ότι έχουν χειροτερεύσει και 8% ότι έχουν παραμείνει το ίδιο.

Σε ερώτηση εάν πιστεύουν ότι μετά τις εκλογές 2018 θα αλλάξουν οι συνθήκες στα προβλήματα της νεολαίας, το 72% είπε θα παραμείνουν οι ίδιες, το 13% πιστεύει ότι θα χειροτερέψουν και το 15% θα βελτιωθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ