ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μονοασφαλιστικό σχέδιο υγείας ζητούν ΑΚΕΛ-Κοινωνική Συμμαχία

Με ένα αλληλέγγυο σχέδιο υγείας θα καλύπτονται οι ανάγκες του συνόλου της κοινωνίας

ΚΥΠΕ

ΑΚΕΛ και Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ έχουν συμφωνήσει ότι θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα ένα μονοασφαλιστικό, καθολικό και αλληλέγγυο σχέδιο υγείας, έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου της κοινωνίας.

Αντιπροσωπεία της Κοινωνικής Συμμαχίας για την εφαρμογή του ΓεΣΥ συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, είπε ότι είχαν μια πολύ παραγωγική συζήτηση.

«Δεν χρειάστηκε πάρα πολλή προσπάθεια να καταλήξουμε γιατί οι προσεγγίσεις μας είναι σχεδόν ταυτόσημες, για να μην πω πλήρως ταυτόσημες. Επιμένουμε ότι τα δύο νομοσχέδια που αφορούν την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και του ΓεΣΥ θα πρέπει να διαμορφωθούν με βάση τις θέσεις οι οποίες διατυπώνονται και από την Κοινωνική Συμμαχία αλλά και από πολιτικά κόμματα και να προωθηθούν το συντομότερο δυνατό προς ψήφιση», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι διαφωνούν με προσεγγίσεις οι οποίες επιχειρούν την τελευταία στιγμή να σπρώξουν τις συζητήσεις γύρω από την εφαρμογή του ΓεΣΥ προς άλλες κατευθύνσεις.

«Εμείς θεωρούμε ότι έχει προηγηθεί ένας εξαντλητικός διάλογος. Τα ζητήματα τα οποία ήταν ανοικτά υπάρχει η δυνατότητα να καταλήξουν με βάση τις θέσεις τις οποίες εκφράζει και η Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, γι’ αυτό θα πρέπει να τερματιστούν οι οποιεσδήποτε άλλες προσπάθειες παρεμβολής με στόχο να αποπροσανατολίσουμε. Σε ό,τι μας αφορά θα επιμείνουμε στο θέμα της αναλογικής αύξησης των συνεισφορών. Επιμένουμε ότι θα πρέπει τα δημόσια νοσηλευτήρια να ενισχυθούν, να αναδιοργανωθούν έτσι ώστε όταν αυτονομηθούν να είναι έτοιμα να αντέξουν στον έντονο ανταγωνισμό τον οποίο θα αντιμετωπίσουν», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι επιμένουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν όπως έχει αποφασιστεί από τη σύσκεψη στο Προεδρικό με το μονοασφαλιστικό.

«Δεν δεχόμαστε ιδέες οι οποίες αλληθωρίζουν προς την κατεύθυνση του πολυασφαλιστικού με οποιονδήποτε μανδύα και αν επενδύονται αυτές οι ιδέες. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχει επιλυθεί και το κεφάλαιο των εργασιακών ζητημάτων τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά και τότε θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην συζήτηση και την ψήφιση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων», σημείωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι το ΑΚΕΛ θα συνεργαστεί με την Κοινωνική Συμμαχία.

«Θεωρούμε ότι αυτό επιβάλλει το συμφέρον του κυπριακού λαού, το συμφέρον του κόσμου, το συμφέρον των ασθενών και βέβαια όταν και εφόσον θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το ΓεΣΥ θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίζουμε αυτή την συνεργασία για να προβαίνουμε στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις έτσι ώστε το σχέδιο να μπορέσει να εφαρμοστεί, να αντέξει στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στην πορεία υλοποίησης του και να διαμορφωθεί με τρόπο που θα εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του κόσμου», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει έδαφος να προχωρήσει διότι ακούστηκαν κάποιες απόψεις και από την ΠΑΣΥΔΥ και από το ΔΗΚΟ, όπως ελέχθη, ο κ. Κυπριανού είπε πως σε ό,τι αφορά την απαίτηση της ΠΑΣΥΔΥ έχουν ήδη διατυπώσει την έντονη τους διαφωνία.

«Θα πρέπει να είναι καθολική η συμμετοχή στο ΓεΣΥ. Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΔΗΚΟ να πω ότι κάτι παρόμοιο είχε προταθεί από τον Υπουργό Υγείας πριν από περίπου 10 μήνες και είχε απορριφθεί από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, τουλάχιστον της αντιπολίτευσης, του ΔΗΚΟ, συμπεριλαμβανομένου. Αυτή η πρόταση που φέρνει το ΔΗΚΟ είναι ακόμα χειρότερη από εκείνη την πρόταση που είχε καταθέσει ο Υπουργός. Θεωρούμε ότι αποπροσανατολίζουν από την ουσία του ζητήματος. Επιμένουμε ότι θα πρέπει να προωθηθούν τα νομοσχέδια όπως θα διαμορφωθούν στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκεί το κάθε κόμμα θα αναλάβει τις ευθύνες του. Θα δείξει αν πραγματικά θέλει την εφαρμογή του ΓεΣΥ ή όχι. Σε ό,τι μας αφορά θέλουμε να προχωρήσει, αλλά όπως έχουν διαμορφωθεί όχι όπως κάποιοι επιθυμούν να τα διαμορφώσουν παρεμβαίνοντας την τελευταία στιγμή», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας, μιλώντας εκ μέρους της Κοινωνικής Συμμαχίας για εφαρμογή του ΓεΣΥ, είπε ότι ως Κοινωνική Συμμαχία είχαν μια χρήσιμη και ουσιαστική συνάντηση.

«Έχουμε συμφωνήσει ότι θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα ένα μονοασφαλιστικό, καθολικό και αλληλέγγυο σχέδιο υγείας έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου της κοινωνίας. Θεωρούμε ότι δε θα πρέπει να υπάρξει κανένα πισωγύρισμα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι υποστηρικτικές αναλογιστικές μελέτες ξεκαθαρίζουν το πλαίσιο και την βάση πάνω στο οποίο θα πρέπει να στηριχτεί το ΓεΣΥ, με συνεισφορείς το σύνολο των εργαζομένων, των αυτοεργοδοτουμένων και όσων έχουν πρόσβαση σε εισοδήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις ανάγκες του υπόλοιπου πληθυσμού και ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού», συμπλήρωσε.

Ως Κοινωνική Συμμαχία, συνέχισε ο κ. Μάτσας, θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους έτσι ώστε να επηρεάσουν και το σύνολο της κοινής γνώμης προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έτσι ώστε να προωθηθεί και να ψηφιστεί άμεσα το ΓεΣΥ στη βάση των δύο νομοσχεδίων που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής.

«Θεωρούμε, επίσης, ότι η εκκρεμότητα που υπάρχει σε ό,τι αφορά τις συνεισφορές θα πρέπει να ολοκληρωθεί στη βάση των αναλογιών όπως καταγράφονται στη νομοθεσία του 2001», σημείωσε.


Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μάτσας είπε ότι για την Κοινωνική Συμμαχία είναι ξεκάθαρο το γεγονός ότι η συζήτηση σε ό,τι αφορά την ουσία, τη φιλοσοφία, αλλά και το πλαίσιο προώθησης και εφαρμογής του ΓεΣΥ έχει ολοκληρωθεί.

Όπως είπε, είναι ξεκάθαρο και από το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι προωθείται ένα μονοασφαλιστικό σχέδιο υγείας στη βάση των αποτελεσμάτων όπως προκύπτουν από την αναλογιστική μελέτη Mercer η οποία έχει επικαιροποιηθεί το 2013.

«Από εκεί και πέρα, θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε συζήτηση αυτή τη στιγμή η οποία βρίσκεται εκτός αυτού του πλαισίου δημιουργεί μόνο πισωγυρίσματα ή προοπτικές για πισωγυρίσματα και δεν εξυπηρετεί επί της ουσίας οτιδήποτε. Οπότε είναι ξεκάθαρο ότι ως Κοινωνική Συμμαχία είμαστε ταγμένοι ξεκάθαρα προς την πορεία της εφαρμογής του ΓεΣΥ όπως αυτή έχει προδιαγραφεί μέσα από τις αναλογιστικές μελέτες και όπως έχει ξεκαθαρίσει από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων εδώ και αρκετό καιρό. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι τίποτα επιπρόσθετο δεν μπορεί και δεν πρέπει να σημειώνεται αυτή την στιγμή πέραν από την συζήτηση η οποία είναι ουσιαστική σε ότι αφορά το καθορισμό του ύψους των συνεισφορών», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ