ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παπαδόπουλος-Θεοχάρους: Στόχος ο κοινός υποψήφιος στις Προεδρικές

Όπως ανέφεραν σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και των πέντε κομμάτων

ΚΥΠΕ

Τη σύσταση ομάδας εργασίας η οποία θα προχωρήσει με την προσπάθεια σύνταξης κοινής πολιτικής διακήρυξης για συνεργασία στις Προεδρικές αποφάσισαν Δημοκρατικό Κόμμα και Κίνημα Αλληλεγγύη, όπως δήλωσαν οι επικεφαλής τους Νικόλας Παπαδόπουλος και Ελένη Θεοχάρους, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να επιλεγεί κοινός υποψήφιος ο οποίος θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Παράλληλα και οι δύο μίλησαν για ανάγκη συνεργασίας και των πέντε κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου ενώ η κ. Θεοχάρους ενημέρωσε ότι αύριο θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα και τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο. Σύντομα αναμένεται, όπως είπε, να πραγματοποιηθεί και κοινή συνάντηση και των πέντε κομμάτων.

Στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι «είχαμε μια πραγματικά εξαιρετική συνάντηση μαζί με την Πρόεδρο και την υπόλοιπη ηγεσία της Αλληλεγγύης ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις για τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές και εμείς είχαμε την ευκαιρία να τους ενημερώσουμε για την απόφαση του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος, καθώς θεωρούμε πως πρέπει να μας ενώνει ένας κοινός στόχος: Η αλλαγή, η απαλλαγή από την παρούσα διακυβέρνηση, η οποία έχει αποτύχει τόσο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, όσο και σε ότι αφορά τα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης».

Θεωρώ, πρόσθεσε, «πως συμφωνούμε σε αυτό τον στόχο με την Αλληλεγγύη και γι αυτόν ακριβώς το λόγο έχουμε συμφωνήσει σήμερα να προχωρήσουμε στον καταρτισμό μιας ομάδας εργασίας που θα προχωρήσει με τη προσπάθεια σύνταξης μιας κοινής πολιτικής διακήρυξης για συνεργασία στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές με ένα κοινό υποψήφιο ο οποίος θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο».

«Θεωρούμε ότι είναι ιστορικό καθήκον των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης, της Συμμαχίας Πολιτών και των Οικολόγων, να κάνουν ότι είναι δυνατόν έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αλλαγής της παρούσας διακυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην Αλληλεγγύη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «παρά το ότι είναι ένα νέο σχετικά κόμμα, δικαιούται να ισχυρίζεται πως από την ίδρυση της μέχρι σήμερα έχει να δείξει μια αξιοσημείωτη πολιτική πορεία και παρουσία».

«Δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε την ειλικρίνεια και το πάθος με την οποία η Πρόεδρος αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη της Αλληλεγγύης υπερασπίζονται αρχές και αξίες και γι αυτόν ακριβώς το λόγο εμείς επιδιώκουμε και επιθυμούμε να συνεργαστούμε μαζί τους», ανέφερε. Γιατί, πρόσθεσε, «ειλικρινά πιστεύουμε πως μαζί με πάθος, με ειλικρίνεια, με αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα μπορούμε ν` αλλάξουμε την Κύπρο προς το καλύτερο».

Η Ελένη Θεοχάρους ανέφερε με τη σειρά της ότι «η απόφασή μας είναι να αγωνιστούμε μέχρι εσχάτων για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ελληνισμού στην Κύπρο και αυτή η απόφαση δεν αναιρείται με τίποτα».

Θα συνεργαστούμε, είπε, «μόνοι ή και μετά πολλών. Σίγουρα θα συνεργαστούμε, η Αλληλεγγύη με το ΔΗΚΟ για την αλλαγή της διακυβέρνησης προς την κατεύθυνση της διάσωσης του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας και προς την κατεύθυνση της αλλαγής πολιτικής όσον αφορά όλα τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κυπριακό λαό».

«Και είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε την συμπαράταξη και την συμπαράσταση όλων των άλλων κομμάτων που αντιτίθεται σε αυτή την άθλια λύση που δρομολογείται και στο τέλος θα είμαστε εμείς οι νικητές και μέσω ημών, νικητές θα είναι οι Κύπριοι πολίτες, ο κάθε Έλληνας πολίτης αυτού του νησιού. Γιατί δεν μπορεί να πάψουμε να είμαστε Έλληνες σ` αυτό το νησί», πρόσθεσε.

Και θα υπερασπιστούμε, είπε, «τα δικαιώματα μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα πολιτικά δικαιώματα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο νησί μας, με ένα κοινό υποψήφιο όλων των πολιτών αυτής της χώρας που έχουν ανάλογες απόψεις».

Απαντώντας σε ερώτηση η κ. Θεοχάρους είπε ότι «είναι δεδομένη η συνεργασία της Αλληλεγγύης με το ΔΗΚΟ και θεωρώ - χωρίς να είναι παρόντες αυτή τη στιγμή - ότι είναι δεδομένη η συνεργασία μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα».

Σε ερώτηση για το πως θα αποφασιστεί ο υποψήφιος ανέφερε ότι «με επιστημονικά κριτήρια, με πολιτικά κριτήρια, με αναλύσεις, θα βρούμε ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος, εκείνος ο οποίος θα πληρεί όλα τα προαπαιτούμενα ούτως ώστε η ένωση των πολιτών, η συμμαχία των πολιτών θα κερδίσει στο τέλος αυτές τις προεδρικές εκλογές».

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αναμένεται κοινή συνάντηση του ενδιάμεσου σύντομα η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης είπε «να αναμένετε». Ενημέρωσε επίσης ότι αύριο, Σάββατο, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα και τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, προσθέτοντας ότι «θα ακολουθήσει συνάντηση όλων μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Συμμαχία Πολιτών ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «η ίδια η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί ότι έχει αποφασίσει ως πρόκριμα την εισήγηση για τη υποψηφιότητα του κ. Λιλλήκα, αλλά εξ` όσον μας έχουν ενημερώσει επιθυμούν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις μαζί με εμάς και με άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και επομένως εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε και θα επιδιώξουμε να έχουμε κι εμείς επαφές μαζί με τη Συμμαχία Πολιτών».

Εξάλλου, πρόσθεσε, «σήμερα έχω απαντήσει με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών ότι θα επιχειρήσουμε να ολοκληρώσουμε τον πρώτο κύκλο επαφών με όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και ακριβώς στη συνέχεια ενδεχομένως να υπάρξουν και επαφές ξανά με την Συμμαχία Πολιτών με την οποία ήδη έχουμε ξαναβρεθεί».

Επανέλαβε ότι «η δική μας επιδίωξη είναι η συνεργασία με όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου γιατί θεωρούμε ότι έχουμε ιστορικό καθήκον να συμβάλλουμε έτσι ώστε να απαλλαγεί ο τόπος από αυτή την διακυβέρνηση και από αποτυχημένες πολιτικές».

Η κ. Θεοχάρους από την πλευρά της εξέφρασε την άποψη ότι «δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει διάσπαση του χώρου και ότι όλοι αιρόμενοι στο ύψος των περιστάσεων θα στηρίξουν την προσπάθεια μας για τη διάσωση του τόπου. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο από την επιλογή ενός κοινού υποψηφίου από τον πατριωτικό χώρο, που θα ηγηθεί της χώρας και θα μας απαλλάξει από όλες αυτές τις στρεβλώσεις που έχουν προκύψει μέσα από τις συνεχείς υποχωρήσεις όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματα.

Είμαστε υπέρ των συνομιλιών, είπε, προσθέτοντας ότι «οποιοσδήποτε καταφέρεται εναντίον μας ότι είμαστε εναντίον των συνομιλιών είναι ανόητος». Είμαστε υπέρ των συνομιλιών αλλά, ανέφερε, όχι συνομιλιών με το καθεστώς που να είμαστε εμείς γονυπετείς ενώπιον μιας αδιάλλακτης Τουρκίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση