ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με νηφαλιότητα η Λευκωσία στις απειλές Άγκυρας

Τουρκική ενόχληση από τις επαφές Αναστασιάδη στις ΗΠΑ με την Exxon Mobil

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τη γνωστή τακτική των λεονταρισμών και απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να επαναλαμβάνει η Τουρκία κάθε φορά που ενοχλείται από την κινητικότητα της Λευκωσίας κυρίως σε ενεργειακά θέματα.

Το ίδιο συνέβη μετά τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η Άγκυρα εμφανίσθηκε ενοχλημένη από τις επαφές του Νίκου Αναστασιάδη με την Exxon Mobile ωστόσο απέφυγε να απειλήσει τον ενεργειακό κολοσσό εν αντιθέσει με άλλες περιπτώσεις όπως με την ιταλική ΕΝΙ παλιότερα που απειλούσε με αντίποινα την εταιρεία αν προχωρούσε σε έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κινείται στην γνωστή σε τέτοιες περιπτώσεις φρασεολογία και επιχειρηματολογία περί δήθεν μονομερών ενεργειών και καταπάτησης του δικαιώματος του τ/κ λαού στους φυσικούς πόρους.

Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών ανέδειξε την έλλειψη σεβασμού από μέρους της Τουρκίας στο συμβατικό και εθιμικό διεθνές δίκαιο καθώς και την συνεχιζόμενη περιφρόνηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Στην απειλές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για λήψη μέτρων προς προστασία των συμφερόντων της ιδίας και των τ/κ το υπουργείο Εξωτερικών απαντά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον ενεργειακό τομέα.

Στα περί κοινού πλούτου με τους τ/κ η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ υπενθυμίζει την ξεκάθαρη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι στο πλαίσιο μια συμφωνημένης λύσης οι Τ/κ θα επωφεληθούν από τον φυσικό πλούτο του νησιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X