ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις ΗΠΑ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για το Κυπριακό

«Η Κύπρος προσεγγίζεται ως σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο»

ΚΥΠΕ

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον η συνάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Ελληνοαμερικανό προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους.

Η συνάντηση είχε αρχικά προγραμματιστεί για το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο εξαιτίας των διαβουλεύσεων του Λευκού Οίκου με την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων για το αν θα γινόταν η ψηφοφορία για το Obamacare, ο κ. Πρίμπους ήταν απασχολημένος.

Μια πρώτη συζήτηση σε σχέση με θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος έγινε κατά τη διάρκεια του δείπνου με αφορμή την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας την Πέμπτη το βράδυ στo Blair House.

Στη συνάντηση της Τρίτης αναμένεται να συμμετάσχει και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, στρατηγός Herbert Raymond McMaster.

Ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε την Παρασκευή με τη σύμβουλο του αντιπροέδρου Πενς για θέματα εξωτερικής πολιτική κα. Montgomery και την υπεύθυνη στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για Ελλάδα-Τουρκία – Κύπρο κα. Culberston.

Σε δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισήμανε τη σημασία που προσδίδεται από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

«Στο πλαίσιο αυτό και η Κύπρος προσεγγίζεται ως ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο και οι τριμερείς συναντήσεις ανάμεσα στα κράτη της περιοχής που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, θεωρούνται ως ιδιαίτερα σημαντικές στην προώθηση της συνεργασίας και της ασφάλειας στην περιοχή».

Για την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος εκτίμησε ότι στην Ουάσιγκτον επικρατεί μία στάση αναμονής μέχρι το δημοψήφισμα και το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση πραγμάτων την επόμενη μέρα, τόσο σε σχέση με το εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και γενικότερα σε θέματα όπως το συριακό, το Κουρδικό και το Κυπριακό.

«Υπάρχει θέληση για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, ιδίως στις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις, όπως επίσης σε θέματα ενέργειας και ασφάλειας», είπε.

Για το ζήτημα της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της – που ήγειρε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος – ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως οι ΗΠΑ, όπως και στο παρελθόν σε παρόμοιες ενέργειες από πλευράς Άγκυρας, προσεγγίζουν τις ενέργειες της Λευκωσίας μέσα στο πλαίσιο της ενάσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων που θα πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστό.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των Ευρωπαίων, και οι Αμερικανοί προσεγγίζουν τις όποιες ενδεχόμενες εξελίξεις μέσα στο πλαίσιο των εσωτερικών εξελίξεων στην Τουρκία και του πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στη χώρα μετά τις 16 Απριλίου.

Τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόκειται επίσης να συναντηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον προσωρινό υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Χέφερν και τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Τζόναθαν Κόεν.

Ο κ. Χριστουδουλίδης μεταβαίνει την Κυριακή στην Ουάσιγκτον, από τη Νέα Υόρκη, για να λάβει μέρος τη Δευτέρα το μεσημέρι στο συνέδριο της Αμερικανο-Ισραηλινής Πολιτικής Επιτροπής (AIPAC) όπου θα είναι ομιλητής σε συζήτηση για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, τις σχέσεις του Ισραήλ με την ΕΕ και θέματα που απασχολούν τα κράτη της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X