ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κλείδωσε στις 2 Απριλίου το δείπνο Αναστασιάδη- Ακιντζί

Τον Ιούνιο το πιθανότερο σενάριο για τη συνάντηση Αναστασιάδη- Τραμπ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τελευταία Ενημέρωση 10:40

Για τις δύο Απριλίου κλείδωσε τελικά το δείπνο μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί σύμφωνα ανάρτηση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε στο Twitter. Το δείπνο, θα γίνει στο Λήδρα Πάλας εντός της νεκρής ζώνης.

Στο μεταξύ το Κυπριακό κινείται σε τρεις πόλους, τόσο εντός Κύπρου όσο και εκτός, εφόσον κυριότερα φαίνεται να κερδίζει έδαφος η είδηση που πρώτη η "Κ" είχε φέρει στην επιφάνεια, αναφορικά με τη συνάντηση Αναστασιάδη-Τραμπ το καλοκαίρι. 

Από την πλευρά του σημαντικές επαφές πραγματοποιεί στη Νέα Υόρκη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Εντός της ημέρας θα συναντηθεί στο Στέητ Ντιπάρτμεντ με τον προσωπρινό ΥΦΕΞ των ΗΠΑ και τον βοηθό Υπουργό Εξωτερικών Υφυπουργό Εξωτερικών Τζόναθαν Κόεν. 

Οι συναντήσεις αποτελούν συνέχεια των συναντήσεων του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην Ουάσινγκτον, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Χριστοδουλίδης σχολιάσε το αυξημένο ενδιαφέρον από αμερικανική διοίκηση για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι αναβαθμισμένος ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στην περιοχή και θεωρούμε ότι πρέπει να εργαστούμε σε αυτό το πλαίσιο ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι διμερείς μας σχέσεις με τις ΗΠΑ που σήμερα βρίσκονται σε ένα σημαντικό βαθμό αλλά υπάρχει πεδίο και διάθεση για περαιτέρω συνεργασία».

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Κυπριακό και ότι θα πρέπει να δούμε συγκεκριμένες ενέργειες προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο συνάντησης του Προέδρου Τραμπ με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το επίπεδο σχέσεων δύο χωρών είναι σε τέτοιο βαθμό που δικαιολογείται μια τέτοια συνάντηση. «Και θα στείλει μηνύματα για το επίπεδο των σχέσεων μας, και το πως μπορούν οι σχέσεις να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο και είναι μια ένδειξη του ενδιαφέροντος της χώρας για την ανατολική μεσόγειο και τις εξελίξεις στο Κυπριακό». Υπάρχει από πλευράς αμερικανικής Κυβέρνησης ενδιαφέρον και μέσω διπλωματικής οδού θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, σημείωσε.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, επισήμανε ωστόσο ο κ. Χριστοδουλίδης. Ανέφερε ότι ο πρόεδρος θα είναι τον Ιούνιο στην Ουάσινγκτον όπου θα είναι κύριος ομιλητής στο παγκόσμιο συνέδριο που διοργανώνει η αμερικανοεβραϊκή ένωση. Υπάρχουν παράλληλα συναντήσεις με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και με ΔΝΤ, ωστόσο ο κ. Χριστοδουλίδης επιφυλάχθηκε για ανακοινώσεις κοντά στην ημερομηνία.

Σημείωσε δε ότι από τις δύο πλευρές γίνεται απόλυτα κατανοητή η σπουδαιότητα και η σημασία αυτής της συνάντησης.

Το μεσημέρι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα συμμετέχει στο συνέδριο της αμερικανοισραηλινής επιτροπής στο οποίο θα είναι ομιλητής.

Αύριο θα συναντηθεί με τον ελληνοαμερικανό προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους στην Ουάσινγτον. Στην συνάντηση αναμένεται να συμμετέχει και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, στρατηγός ΜακΜάστερ.

Συνάντηση Κοτζιά- Αναστασιάδη

Στο μεταξύ συνεχίζει τις επαφές του στην Κύπρο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος στις δέκα το πρωί έχει συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στις έντεκα, μεταβαίνει στο Υπουργείο Εξωτερικών για συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο του Ιωάννη Κασουλίδη. Θα συναντηθεί επίσης με Δημήτρη Συλλούρη και εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση