ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απόλυτη η στήριξη Κοτζιά στην πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς του Κέντρου θα έχει ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τελευταία ενημέρωση 12.24

Δηλώσεις Κοτζιά- Κασουλίδη: 

Με το πέρας της συνάντησης των δύο υπουργών εξωτερικών, ο Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε τη χαρά του για την παραγωγική συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Ομόλογό του. Όπως επεσήμανε έγινε μία ανασκόπηση και ανάλυση των κοινών προσπαθειών των δύο χωρών, μετά και από τις συναντήσεις που είχαν σε διάφορες χώρες. Όπως επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης αποδεικνύεται πως η κοινή πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τριμερείς συνεργασίες που έγιναν και οι κοινές και χωρισμένες προσπάθειες Αθήνας Λευκωσίας αποδεικνύουν οτι μπορούμε να "δρέψουμε καρπούς στην υπόθεση των εθνικών θεμάτων Ελλάδας και Κύπρου".

Με τη σειρά του ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την παρουσία του στην Κύπρο όπως επίσης και το σεβασμό του προς τον Κύπριο ομόλογό του. Σημείωσε πως κατά τη συνάντηση συζήτησαν το που πάει η περιοχή μας και πως να διασφαλείσουν την ασφάλεια της περιοχής όπως επίσης και την πορεία στο κυπριακό. 

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στο κυπριακό, μετά και από την ανακοίνωση του δείπνου των δύο ηγετών την ερχόμενη Κυριακή, ο Ιωάννης Κασουλίδης επεσήμανε το δείπνο είναι κοινωνικής φύσεως και εκεί πρέπει να ανταλλάξουν με κάθε ειλικρίνεια τις θέσεις τους. Όπως επεσήμανε όταν έχεις διαφορές τις λύνεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε πως η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα και ολοκληρωτικά την πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξέφρασε την εκτίμηση πως η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη να συζητήσει πραγματικά και ουσιαστικά το σύστημα των λεγόμενων εγγυήσεων και την υποχρεωτική παραίτησή της από τα παράνομα δικαιώματα στην Κύπρο σημειώνοντας πως εγκατέλειψε το τραπέζι των συνομιλιών. Σημείωσε μάλιστα πως η Τουρκία ανακαλύπτει άλλα ζητήματα άσχετα με το κυπριακό, όπως τις τέσσερις ελευθερίες, για να μη συνεχίσει ο διάλογος.

Σε ο,τι αφορά τη στάση Ελλάδας Κύπρου απέναντι στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε πως οι δύο χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν το μεταβατικό σημείο που βρίσκεται η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ προς όφελος τους. 

Προηγούμενη Ενημέρωση 11:35

Στην Κύπρο βρίσκεται ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από την Κυριακή, όπου εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην παρέλαση για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου. Σήμερα πραγματοποιεί συναντήσεις, με κύριο αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις στο κυπριακό με  όλη την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου σύμφωνα με πηγές συζήτησαν τα επόμενα βήματα στο κυπριακό. Ο κ. Αναστασιάδης σε ανάρτησή του στο Τwitter επεσήμανε πως υπάρχει πλήρης συναντίληψη για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό. 

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο είναι πάντα παραγωγικές, δημιουργικές και φιλικές. «Συζητήσαμε για την διεθνή κατάσταση, τις συναντήσεις στις ΗΠΑ, τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων και πως προχωρούμε», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μετά το τέλος της συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το απόγευμα, θα συναντήσει κατ ιδίαν, τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων. Έχει ήδη συναντήσει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ενώ κατά τις τρεις θα συναντήσει τον γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.
Από τον χώρου του ενδιάμεσου, πρώτο θα συναντήσει τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, στη συνέχεια τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα και τέλος τον Πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη.

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, οι αρχηγοί του ενδιάμεσου χώρου αναμένεται να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις θέσεις τους για τις εξελίξεις στο κυπριακό, αλλά παράλληλα και να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X