ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυπριακό και ελληνοτουρκικά στην ατζέντα του Τιλερσον στην Άγκυρα

Στις 30 Μαρτίου στην Άγκυρα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την πρόσφατη ένταση στα ελληνοτουρκικά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό Ζήτημα αναμένεται να συζητήσει με συνοπτικό τρόπο με την τουρκική πλευρά ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε λίγα εικοσιτετράωρα. 

Η επίσκεψη του Rex Tillerson στην Τουρκία είναι προγραμματισμένη για τις 30 Μαρτίου, δηλαδή αυτή την Τετάρτη. Η «Κ» πληροφορείται ότι η τουρκική πλευρά προετοιμάζεται για αυτή την σημαντική επίσκεψη με εντατικούς ρυθμούς.

Μετά την σύντομη επίσκεψη του στην Τουρκία, ο κ. Tillerson αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα λάβει μέρος σε σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Στην Άγκυρα, ο νέος Αμερικανός διπλωμάτης θα θέσει με την τουρκική κυβέρνηση επί τάπητος μια σειρά σημαντικών θεμάτων.

Ο κ. Tillerson θα ανοίξει το κεφάλαιο των πολέμων της Συρίας και του Ιράκ. Θα ξεκαθαρίσει για μια ακόμη φορά στην τουρκική πλευρά τις προτεραιότητες της χώρας του. Επίσης, θα επιχειρήσει αν πείσει την τουρκική πλευρά σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει η κουρδική πλευρά στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα θα επαναλάβει την θεωρία ότι η κουρδική πτέρυγα του κουρδικού κινήματος της Συρίας είναι μια «τρομοκρατική οργάνωση» και θα ζητήσει για μια ακόμη φορά από την Ουάσιγκτον την έκδοση του Φετχουλλάχ Γκιουλέν.

Στην επίσκεψη αναμένεται να έρθουν στο προσκήνιο και άλλη σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

Η επίσκεψη του κ. Tillerson φέρει ιδιαίτερη σημασία και για την περιοχή μας καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα υπάρξει αφορμή για να εστιάσουν με συνοπτικό τρόπο οι δυο πλευρές στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά. Η τουρκική πλευρά αναμένει ότι η Ουάσιγκτον ενδέχεται να πραγματοποιήσει αναφορά και στο μέλλον της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Τέλος, η επίσκεψη θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα για την επικείμενη συνάντηση Ντόναλτ Τραμπ-Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν τον Μάιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X