ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί: Πρώτα να ματαιωθεί η απόφαση του ενωτικού και μετά συνομιλίες

Η λύση καθυστερεί εξαιτίας του ενωτικού δημοψηφίσματος και όχι του τουρκικού

Στα πλαίσια νέων δηλώσεων του, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας στέλνει σημαντικά μηνύματα σχετικά με το μέλλον του Κυπριακού.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρεται στα βασικά στοιχεία της ομοσπονδιακής λύσης, αποκλείει το ενδεχόμενο της προσάρτησης του βόρειου τμήματος του νησιού ή την εφαρμογή εναλλακτικών μοντέλων στο Κυπριακό και μιλά για την σημασία των μέτρων της οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο κ. Ακιντζί χαρακτηρίζει για μια ακόμη φορά ως «μεγάλο λάθος» την απόφαση για το ενωτικό δημοψήφισμα. Κατά την άποψη του, σε μια περίοδο που γίνεται λόγος για λύση δεν είναι δυνατόν η Ένωση να απασχολεί τις δυο κοινότητες.
Υπενθυμίζει ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν εκ νέου όταν η απόφαση για το ενωτικό δημοψήφισμα ματαιωθεί. Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ακόμη ότι το τουρκικό δημοψήφισμα δεν σχετίζεται με τις συνομιλίες.

Η λύση καθυστερεί εξαιτίας του ενωτικού δημοψηφίσματος και όχι του τουρκικού δημοψηφίσματος, σύμφωνα με την άποψη του. Ο κ. Ακιντζί υπογραμμίζει την σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επιρρίπτει ευθύνες στην ε/κ πλευρά σε αυτό το πεδίο.

Τα βασικά στοιχεία της λύσης σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, με βάση το Κοινό Ανακοινωθέν του 2014, στις συνομιλίες συζητείται ένα ομοσπονδιακό μοντέλο που θα εμπεριέχει τα εξής στοιχεία:

• Δυο ιδρυτικά κράτη
• Ομόσπονδη κυβέρνηση αρμόδια για «ομοσπονδιακής» υφής ζητήματα
• Εκ περιτροπής προεδρία, δυο χρόνια ε/κ πρόεδρος, ένα έτος τ/κ πρόεδρος
• Την περίοδο της προεδρίας των ε/κ, το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών θα ανήκει στους τ/κ
• Οι δυο πρόεδροι θα αποφασίζουν μαζί για θέματα ασφάλειας και άμυνας
• Στο υπουργικό συμβούλιο δεν θα περνά καμία απόφαση δίχως την έγκριση ενός τ/κ υπουργού
• Καμία απόφαση της κάτω βουλής δεν θα έχει ισχύ αν δεν λαμβάνει την έγκριση της Γερουσίας όπου οι τ/κ θα έχουν ίση εκπροσώπηση
• Ίση εκπροσώπηση στην δικαιοσύνη.

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, αυτή την περίοδο έχουν τεθεί επί τάπητος και τα εξής ζητήματα:
• Το άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου
• Η παροχή κατοικιών και εργασιών σε όσους θα υποχρεωθούν να απομακρυνθούν από τις σημερινές εστίες τους στο βόρειο τμήμα του νησιού
• Οι ε/κ θα πρέπει να παραιτηθούν από τον στόχο της ολοκληρωτικής κατάργησης των εγγυήσεων.

Ο κ. Ακιντζί αποκλείει εναλλακτικά σενάρια

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Ακιντζί αποκλείει την εφαρμογή εναλλακτικών σχεδίων στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπως λ.χ την προσάρτηση στην Τουρκία ή το μοντέλο δυο ανεξάρτητων κρατών.

Επιπλέον, αναφέρεται στην σημασία του Απριλίου και του Μαίου ως μήνες που θα κρίνουν το μέλλον της λύσης. Επίσης, ζητά από την ε/κ πλευρά να επιβάλλει ποινές σε όσους επιτίθενται κατά των τ/κ.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X