ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΚΕ: Έφτασε η ώρα για συνάντηση Αναστασιάδη-Τραμπ

Επίκεντρο της συνάντησης ήταν το Κυπριακό καθώς επίσης και θέματα ενέργειας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έφτασε η ώρα για την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ  του προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τράμπ, γιατί θα στείλει μήνυμα και για τις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, αλλά και για το ρόλο που θα διαδραματίσουν στην περιοχή, όσο και για το κυπριακό. Αυτό ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους, με τον οποίο συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτήριο που στεγάζεται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, δίπλα στο Λευκό Οίκο και σ’ αυτή έλαβαν μέρος και αξιωματούχοι που ασχολούνται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την Ελλάδα και την Τουρκία.
 
Η συνάντηση κάλυψε πέραν του κυπριακού, ζητήματα διμερών σχέσεων, τα ενεργειακά, τις εξελίξεις στην περιοχή καθώς και τις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Είχα μία εξαιρετική συνάντηση με τον κ. Πρίμπους και τους αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας», δήλωσε ο κ.  Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι αναγνωρίζεται ο ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με ιδιαίτερη έμφαση στις τριμερείς συνεργασίες που έχει μαζί την Ελλάδα και διάφορες χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο ρόλο της Κύπρου ως χώρα μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι με την ιδιότητά της αυτή η Κύπρος αποτελεί τη «φωνή» των χωρών της  περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβάλλοντας στην σταθερότητα και την ασφάλεια της ευαίσθητης και ταραχώδους περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε σχέση με το κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις με ιδιαίτερη έμφαση στις δυσκολίες που παρουσιάζονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και με ειδική αναφορά το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

«Μία ενδεχόμενη λύση του κυπριακού, θα πρέπει να ενισχύει το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε ο Εκπρόσωπος.

Αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις εξελίξεις στην Τουρκία και το επικείμενο δημοψήφισμα.

Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να υπογραμμίζει στον συνομιλητή του ότι «επιστέγασμα θα είναι και μία συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του  Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ».

Ο κ. Αναστασιάδης ως γνωστόν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 6 Ιουνίου, καλεσμένος της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) για να χαιρετίσει το παγκόσμιο συνέδριό της, ενώ θα συμμετάσχει και στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, που αποφάσισε να τον τιμήσει.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπάρχει έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή και όλες τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι γίνεται προεργασία από το Λευκό Οίκο για την ανάληψη πρωτοβουλίας στο Μεσανατολικό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι επικείμενες επισκέψεις στην Ουάσιγκτον του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Πριν αναχωρήσει αργότερα απόψε επιστρέφοντας στην Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα έχει συνάντηση με στελέχη της ExxonMobil.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X